Annonce
Udland

FAKTA: Internationalt atomagentur blev oprettet i 1957

IAEA blev oprettet i 1957, hvor der internationalt var stigende frygt for udviklingen og brugen af atomteknologi (Arkivfoto). Foto: Lisi Niesner/Reuters

Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) har fra tirsdag fået begrænset sin adgang til Irans atomanlæg.

Annonce

Iran har natten til tirsdag sat en stopper for inspektioner med kort varsel fra Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA).

Det sker for at lægge pres på USA i en verserende strid om atomaftalen fra 2015. USA trak sig under tidligere præsident Donald Trumps ledelse fra aftalen og indførte i stedet sanktioner mod Iran.

De to lande er nu uenige om, hvordan man får reddet aftalen.

Her kan du blive klogere på atomagenturet IAEA.

* IAEA er verdens centrale organisation for videnskabeligt og teknologisk samarbejde inden for atomområdet. Det arbejder for sikkert, trygt og fredeligt brug af atomvidenskab og -teknologi.

* IAEA blev oprettet i 1957, på et tidspunkt hvor der internationalt var stigende frygt for udviklingen og brugen af atomteknologi.

* Det var den tidligere amerikanske præsident Dwight D. Eisenhower, der i en tale hos FN i 1953 første gang foreslog at oprette et atomagentur.

* Agenturet og dets daværende generaldirektør Mohamed ElBaradei blev i 2005 tildelt Nobels fredspris for deres arbejde for en mere fredelig verden.

* IAEA har 172 medlemslande. Danmark, Norge og Sverige var alle blandt den første gruppe lande, der blev medlem af agenturet i 1957.

* Nordkorea blev del af IAEA i 1974, men trak sig som medlem i 1994.

* IAEA har hovedkvarter i Wien og regionale kontorer i Tokyo og Toronto. Derudover er der mindre samarbejdskontorer i Genève og New York.

* IAEA har omkring 2500 ansatte fra over 100 forskellige lande.

Kilde: IAEA.

/ritzau/

Annonce
Hedensted For abonnenter

Carl Petersens familie reflekterer over forløbet: Husk, at der sidder mennesker på den anden side af skærmen, som har mistet

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted For abonnenter

Anja havde en svær tid som gravid og fødte 3,5 måned for tidligt: Nu er hun selvstændig fertilitetsrådgiver

Annonce