Annonce
Erhverv

Fagforeninger bekymret for nedslidte medlemmer: Vi har en kæmpe udfordring

Smerter i hænderne, benene eller andre dele af kroppen er hverdag for mange mennesker på arbejdsmarkedet, for hvem det er en alvorlig sag, at pensionsalderen er blevet hævet. Foto: Søren E. Alwan

Repræsentanter for tre lokale fagforeninger er bekymret for medlemmer, der når at blive slidt ned af fysisk hårdt arbejde, inden de kan gå på pension. Hvad mener du om pensionsalderen? Deltag i afstemningen nederst i artiklen.

Horsens: Der er tale om et problem, der kun bliver større i fremtiden.

Sådan forholder tre lokale fagforeningsfolk sig til sammenhængen mellem et arbejdsmarked, der slider på folk, der har fysisk hårdt arbejde, og en pensionsalder i vækst.

- Vi har en kæmpe udfordring i forhold til nedslidning. Der er nogle, der ufrivilligt skal forlade arbejdsmarkedet eller skifte job, fordi deres krop siger stop. Og vi har medlemmer, som kommer gennem dagen med smertestillende medicin, siger Flemming Hansen, afdelingsformand for Fødevareforbundet NNF Østjylland.

Det samme oplever Hans A. Sørensen, fagforeningsformand for 3F Horsens og omegn.

- Kravene på arbejdsmarkedet er gradvist øget. Mere effektivitet, mere fleksibilitet, mere kvalitet. Det betyder, at nedslidning er et tema for en hel del af vores medlemmer, siger han.

Også hos FOA Horsens oplever man nedslidning som en stigende udfordring.

- Vi oplever, at mange folk får problemer med bevægeapparatet, når de er midt i 50'erne. Og vi som fagforening ser kun toppen af isbjerget, siger Carsten Jørgensen, der er faglig sekretær i FOA Horsens med ansvar for det pædagogiske område.

Vi har en kæmpe udfordring i forhold til nedslidning. Der er nogle, der ufrivilligt skal forlade arbejdsmarkedet eller skifte job, fordi deres krop siger stop. Og vi har medlemmer, som kommer gennem dagen med smertestillende medicin.

Flemming Hansen

Nedslidning på arbejdsmarkedet

Ifølge lokale fagforeninger vil den hævede pensionsalder betyde et uværdigt farvel til arbejdsmarkedet for et stigende antal borgere.Horsens Folkeblad sætter i en artikelserie fokus på nedslidning på arbejdsmarkedet.

En serie, hvor vi går tæt på problemets karakter, fagforeningernes bekymring og ikke mindst de mennesker, som mærker nedslidning hver eneste dag.

Carsten Jørgensen, FOA, foreslår en job-swap-løsning, hvor folk, der i en årrække har været i et fysisk nedslidende job, bliver tilbudt en stilling i en mindre nedslidende branche. Arkivfoto: Jakob Hedegaard-Høgh

Oprigtigt bekymret

Flemming Hansen oplever, at det særligt er ensidigt, gentagende arbejde, der leder til nedslidning. Og omfanget vil stige, når den hævede pensionsalder får praktisk virkning, forudser han.

- Vi ved, at kroppen på et tidspunkt begynder at nedbryde sig selv. Så vi vil se, at der kommer mange flere skader, når folk kommer op i en vis alder. Og vi vil se mange flere, der ufrivilligt forlader arbejdsmarkedet, siger han.

Carsten Jørgensen er også bekymret for fremtiden på vegne af sine medlemmer, og han er uforstående over, at man fra politisk side har undladt at tage højde for arbejdsforholdene i de forskellige brancher.

- Jeg synes mildt sagt ikke, at det er verdens bedste idé at hæve pensionsalderen uden at tage højde for brancherne. De, som er jævnalderende med mig, jeg er 63 år, skal nok klare det, men de, som er mellem 50 og 60 år, er oprigtigt bekymret for, om de kan holde til jobbet, indtil de bliver 70, siger han.

Ifølge Hans A. Sørensen er det de lavtlønnede, der bliver ramt hårdest.

- Det er også den gruppe, der ikke har råd til selv at betale for at gå ned i tid af helbredsmæssige årsager, og derfor fortsætter de med at arbejde, til de er totalt nedslidte, siger han.

Pensionsalder følger fødselsår

Et flertal i Folketinget har besluttet, at pensionsalderen skal hæves til 72 år.Flertallet har dog samtidig fastlagt en overgangsfase, der betyder, at alle, der er født i 1978 eller tidligere, kan gå på pension, før de bliver 72 år.

Her er en oversigt over sammenhængen mellem fødselsår og pensionsalder:

Hans A. Sørensen, 3F, mener, man burde genetablerer efterlønsordningen i sin oprindelige form, inden Folketinget besluttede at nedtrappe ordningen. Arkivfoto

Genindfør efterlønnen

Den lette løsning på udfordringen ville ifølge Carsten Jørgensen være at rulle den hævede pensionsalder tilbage.

- Men det har jeg ikke fantasi til at tro, sker. Alternativt kan man eksempelvis kigge på en job-swap-politik, hvor man tilbyder en person, der har haft et fysisk nedslidende job, et job af mindre nedslidende karakter. Men det kræver, at der bliver truffet arbejdsmarkedspolitiske beslutninger, der bakker det op, siger han.

Hans A. Sørensen mener, man burde genindføre efterlønnen, som den var, inden et flertal i Folketinget besluttede at nedtrappe ordningen.

- Altså genindføre folks mulighed for at kunne trække stikket til arbejdslivet helt eller delvist, hvis der er behov for det. Ikke noget, der skal søges om og vurderes, men som en rettighed, siger han.

Under alle omstændigheder ligger ansvaret for at finde en løsning hos politikerne, understreger Flemming Hansen.

- Nu er det også ved at gå op for politikerne, at de har en kæmpe udfordring her, og så må de komme med en løsning. Vi ved, at der kommer et valg, så de har alle muligheder for at komme igennem med løsninger på de udfordringer, de selv har skabt, siger han.

Flemming Hansen, NNF, har kendskab til medlemmer af NNF, som kommer gennem arbejdsdagen på smertestillende medicin. Arkivfoto
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce