Annonce
Horsens

Første spadestik: Tre bygherrer bag nyt projekt til 74 millioner ved Bygholm Sø

Med de første spadestik onsdag er det seneste millionbyggeri ved Bygholm Sø for alvor sat i gang. Fra venstre: Heidi Lund Sørensen, Dansk Boligbyg, Daniel Hedemann Nielsen, PBU, og Charlotte Lyrskov fra teknik og miljø i Horsens Kommune. Foto: Djon Bang
Pædagogernes Pension, Domea og Danhaus er med i det seneste boligprojekt ved Bygholm Sø, der skal munde ud i 71 bæredygtige lejeboliger ultimo 2020.

Horsens: Efter mere end et års tilløb kunne parterne bag det seneste boligprojekt ved Bygholm Sø, Brahesbakke, onsdag tage første spadestik.

Dermed er opførslen af i alt 72 nye lejeboliger - et projekt til samlet 74 millioner - nu officielt skudt i gang.

- Vi har længe kigget i retning af Horsens, og det her bliver vores første direkte investering i området. Det jo en by i vækst og et attraktivt sted at bygge - tæt på naturskønne områder og med let adgang til by, siger Daniel Hedemann Nielsen, der er ejendomsdirektør hos Pædagogernes Pension, PBU, én af de tre bygherrer bag Brahesbakke.

Foruden PBU hedder bygherrerne Danhaus og Domea, og ifølge Daniel Hedemann Nielsen kommer den atypiske konstellation til at være en fordel.

- Boligernes udtryk kommer selvfølgelig til at ligne hinanden, men derudover betragter jeg det kun som en fordel, at vi er tre bygherrer, der bliver naboer. Det kommer til at skabe diversitet i boligmassen, siger han og fortæller, at man sigter efter, at Brahesbakke-udstykningen skal appellere til flere forskellige aldersgrupper.

Jeg har kun oplevet, at processen har været utroligt positiv indtil nu. Både hvad angår samarbejdet med de andre bygherrer og kommunen. Horsens er en fremsynet by, og dét har forløbet afspejlet.

Daniel Hedemann Nielsen, Pædagogernes Pension

Afventer bæredygtighedscertificering

Allerede i juni blev der skudt gang i den fælles byggemodning og indledende konstruktion af vandafledning, der varetages af Dansk Boligbyg, som er entreprenør på Brahesbakke.

Dermed var onsdagens tre spadestik den foreløbige konklusion på dét, der, indtil nu, har været et frugtbart samarbejde - trods flere involverede parter, end man typisk ser ved lignende boligprojekter.

- Jeg har kun oplevet, at processen har været utrolig positiv indtil nu. Både hvad angår samarbejdet med de andre bygherrer og kommunen. Horsens er en fremsynet by, og dét har forløbet afspejlet, siger Daniel Hedemann Nielsen.

Han fremhæver, at ét af boligprojektets største kvaliteter bliver det sammenhængende fokus på bæredygtighed, og netop nu afventer bygherrerne en såkaldt DGNB-certificering, som er en udmærkelse for bæredygtighed i byggebranchen.

- Vi tror på, at den her type certificeringer er kommet for at blive, og derfor har vi forsøgt at tænke bæredygtighed ind i så meget af strategien for Brahesbakke som muligt, siger han.

Efter planen skal lejeboligerne på Brahesbakke stå klar i slutningen af 2020. Byggeriet begynder i februar.

Blandt talerne var Charlotte Lyrskov fra Horsens Kommune. Brahesbakke er én af flere udstykninger ved Bygholm Sø - der allerede tæller Billeshave og Munksbakke. Foto: Djon Bang
Den samlede entreprisesum for Brahesbakke er 74 millioner kroner. Heraf 4,4 millioner for byggemodningen, der blev skudt i gang i juni. Foto: Djon Bang
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Læserbrev

Korshærsleder: Hjemløsetallet i Horsens stiger igen - der bør være flere 'skæve boliger'

Læserbrev: Mens hjemløsetallet i Danmark stort set er uændret, er der ifølge den seneste landsdækkende hjemløsetælling nu 181 hjemløse i Horsens. Det er en stigning på 45 personer i forhold til 2017. Det betyder, at der er 181 borgere, der på optællingstidspunktet ikke havde en fast adresse. Det er mennesker, der f.eks. sover hos en ven eller bor i et kolonihavehus, en garage, en forladt bygning eller i telt. 30 horsensianere bor på herberger (§ 110) rundt omkring i landet. Det koster ca. 30.000 kr. pr. måned for hver person, hvoraf Horsens Kommune betaler halvdelen. Staten betaler den anden halvdel. En udgift for Horsens Kommune på ca. 5,5 mio. kr. At være hjemløs er en ulykkelig situation, det er flovt og skamfuldt ikke at have et sted at bo. At have en bolig er en basal ting, som alle vi andre tager for givet. Vi møder dem på Kirkens Korshærs varmestue i Borgergade, hvor de kommer for at få morgenmad, et bad og et måltid varm mad. Vi møder dem, når de kommer direkte udskrevet fra psykiatrisk hospital eller løsladt fra fængslet uden en funktionel bolig. Vi sender dem på gaden igen, når varmestuen lukker kl. 13.30, velvidende at nogen af dem ikke har et sted at gå hen, før vi åbner igen næste morgen. Gæstfriheden er dog stor hos varmestuens øvrige brugere, som ofte inviterer de hjemløse hjem til sig. En nødløsning, som der desværre sjældent kommer noget godt ud af. Hjemløshed er et komplekst problem, fordi det ikke blot handler om at få en billig bolig. Det er komplekst, fordi man sjældent bare er hjemløs. Ofte er man også plaget af misbrug og stor gæld forårsaget af kviklån, narko og spil. Har man så også en psykiatrisk lidelse, så er det meget svært at få hverdagen til at fungere. Får man endelig en bolig, varer det ikke længe, før man ender på gaden igen. Som hjemløs er man truet på sin eksistens, og det er en ond cirkel, der starter. Man er i ekstrem fare for at blive involveret i vold, kriminalitet, afpresning og prostitution, og gentagne gange møder de hjemløse op på varmestuen og har mistet alt, og varmestuens medarbejdere må hjælpe dem med at få bragt orden i kaos igen. Mange af varmestuens brugere har fået gentagne tilbud om bolig og misbrugsbehandling i løbet af deres liv, men det har ikke fungeret. De passer ikke ind nogen steder, og misbruget fortsætter. Derfor bør der bl.a. være flere "skæve boliger" med en social vicevært tilknyttet, hvor de kan bo og leve i fred og have deres misbrug uden at genere nogen naboer. Desuden bør der være en fokuseret og forebyggende hjemløseindsats, hvor alle kommunens instanser og samarbejdspartnere arbejder sammen om konkrete løsninger for den enkelte hjemløse.

Annonce