Annonce
Horsens

Første spadestik på Pakhusene: Omstridt byggeri på Nordhavnen er sat i gang

De fire første spadestik til byggeriet af Pakhusene blev taget af borgmester Peter Sørensen (S), Michael Mortensen, Casa, hans søn Frederik og ejendomsudviklingschef Lars Rahbek, Casa. Foto: Søren E. Alwan
Om godt halvandet står Pakhusene med lejligheder, restaurant, kontorhus og p-hus klar til indflytning. Bygherren, Casa, tror, at kritikerne vil blive overbevist, når byggeriet står færdigt.

Horsens: - Vi sætter nu gang i det vel nok mest omtalte byggeri i Horsens i nyere tid.

Sådan lød det fra bygherren Michael Mortensen, Casa, da han onsdag eftermiddag bød velkommen til det første spadestik på byggeriet Pakhusene på Nordhavnen - på grunden, der tidligere husede fiskefoderfabrikken Dana Feed.

Sandt er det, at byggeriet har været meget omtalt, blandt andet i Folkebladet, og her mest negativt fra blandt andet naboer i området og flere politiske partier. Det var da også et splittet byråd, der i februar gav endeligt grønt lys for byggeriet.

Onsdag eftermiddag var smilene fremme i det hvide telt på byggepladsen, og Michael Mortensen var fortrøstningsfuld på byggeriets vegne.

- Jeg håber og tror, at folk, når byggeriet står færdigt, vil se, at det er det rigtige skridt, vi har taget, og at det hele hænger sammen, sagde han.

Også borgmester Peter Sørensen (S) bemærkede i sin tale, at der har været "drøftelser" om byggeriet.

- Det er helt naturligt og sundt, men når vi ser det stå der, og tankerne om det gode liv på havnen realiseres, vil vi sige, at det var godt, at det blev lavet, spåede Peter Sørensen, der samtidig rettede en tak til bygherren, Casa.

- Det er ikke en selvfølge, at der er virksomheder, der har lyst til at investere i Horsens. Tak til jer, der tror på samfundet Horsens, lød det fra borgmesteren.

Det er ikke en selvfølge, at der er virksomheder, der har lyst til at investere i Horsens. Tak til jer, der tror på samfundet Horsens.

Peter Sørensen (S), borgmester, Horsens

Casa udlejer selv boliger

Byggeriet er delt op i to faser. Byggeriet af 53 udlejningsboliger og en restaurant/café ud mod havnebassinet går i gang nu. Det gør byggeriet af et p-hus med tilhørende vaskehal i den østlige ende af området også, og efter sommerferien indledes byggeriet af et kontorhus til fagforeningerne 3F, FOA og NNF ud mod Niels Gyldings Gade.

Fagforeningerne flytter efter planen ind i det nye domicil som de sidste ved årsskiftet 2020/2021.

Det bliver Casa selv, der skal stå for udlejningen af boligerne, fortalte ejendomsudviklingschef Lars Rahbek, Casa.

- Vi regner med, at vi vil oprette en venteliste til boligerne om tre-fire måneder, som man så kan skrive sig på, sagde han.

Casa skal også i nær fremtid finde en bestyrer af restauranten/caféen.

- Det skal være én med en vis tyngde, der både kan håndtere store selskaber og det uformelle mødested. Vi har følere ude, men endnu ikke en aftale på plads, sagde Lars Rahbek.

I projektet er der også en option på at bygge et havnebad foran boligerne, og den forventer Lars Rahbek, at Casa vil udnytte.

- Det er ikke plads endnu. Dialogen med kommunen, der jo skal drifte havnebadet, er i gang, og jeg håber, at da vi i løbet af i år kan løfte sløret for planerne, sagde han.

Pakhusene

Byggeriet Pakhusene på den tidligere Dana Feed-grund er i alt på 15.500 kvadratmeter.

Det omfatter 4900 kvadratmeter boliger, 53 udlejningslejligheder fra 62 til 130 kvadratmeter, 950 kvadratmeter brasserie/restaurant/café, et kontorhus på 2750 kvadratmeter til fagforeningerne 3F, FOA og NNF og et parkeringshus på 6750 kvadratmeter med cirka 210 p-pladser og 1300 kvadratmeter bilpleje- og vask.

Casa Group er bygherre på byggeriet, Casa A/S er totalentreprenør på bolig/- og erhvervsdelen, mens CG Jensen er totalentreprenør på p-huset.

Byggeriet er tegnet af Arkitema Architects.

Byggeriet forventes endeligt færdigt ved årsskiftet 2020/2021.

Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Rasmus Guldhammer på podiet i Odder

Læserbrev

På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe?

Læserbrev: Da jeg i sin tid underviste elektrikerlærlinge, sagde jeg til dem, når de skulle beregne en kondensator, at de lige skulle stoppe op og spørge sig selv: "Kan det nu også passe?" Ellers kunne man med alle de mange millioncifre få en kondensator ud af det, som rent fysisk næppe kunne være i en stor beboelsesejendom. På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe? Ida Auken fortæller verdens mægtigste mand, hvordan han skal bære sig ad - for hun ved det om nogen. Jeg er bestemt heller ikke enig i Trumps klimapolitik, men Ida Auken ved godt, hvad der giver pote i medierne. Macron rider med på den klimabølge, der giver bonus i øjeblikket, og siger om brandene i Amazonas regnskove, at Jordens lunger brænder, vi må gøre noget! Den går rent ind - eller gør den? Er lunger ikke noget, der optager ilt? Og er der ikke forskere, der siger, at underskoven i regnskoven forbruger næsten lige så megen ilt, som træerne producerer? Det er havet, der er verdens iltmager. Selvfølgelig skal man ikke underkende træernes optag af CO2, som er meget vigtig. Et stort problem ved de skovbrande er også den CO2, der dannes. Greta Thunberg sejler til USA under stor bevågenhed og flyver hjem i hemmelighed! Dansk Folkeparti er nu også klimabevidste, for i fortvivlelsens stund er man jo nødt til at få surfbrættet op på den klimabølge, hvor man før skred i kultveilten op til valget til stor glæde for Danmarks Radios journalister, der jo nødigt ser deres grønne gren savet over af DF. Jeg er ikke på Facebook, så alle I, der nu vil give mig en over nakken med svulstige gloser over dette indlæg, må finde jer i, at jeg ikke kan læse det. Jeg vil så i sandhedens navn lige nævne et par ting: Jeg cykler, når jeg skal købe ind, og har min cykelkurv med til varerne, så jeg ikke skal bruge plastposer. Jeg har aldrig været i Thailand på ferie - jeg foretrækker at cykle på ferien i vort dejlige land, som jeg holder af og er så heldig at leve i.

Annonce