Annonce
Horsens

Første spadestik på Pakhusene: Omstridt byggeri på Nordhavnen er sat i gang

De fire første spadestik til byggeriet af Pakhusene blev taget af borgmester Peter Sørensen (S), Michael Mortensen, Casa, hans søn Frederik og ejendomsudviklingschef Lars Rahbek, Casa. Foto: Søren E. Alwan
Om godt halvandet står Pakhusene med lejligheder, restaurant, kontorhus og p-hus klar til indflytning. Bygherren, Casa, tror, at kritikerne vil blive overbevist, når byggeriet står færdigt.

Horsens: - Vi sætter nu gang i det vel nok mest omtalte byggeri i Horsens i nyere tid.

Sådan lød det fra bygherren Michael Mortensen, Casa, da han onsdag eftermiddag bød velkommen til det første spadestik på byggeriet Pakhusene på Nordhavnen - på grunden, der tidligere husede fiskefoderfabrikken Dana Feed.

Sandt er det, at byggeriet har været meget omtalt, blandt andet i Folkebladet, og her mest negativt fra blandt andet naboer i området og flere politiske partier. Det var da også et splittet byråd, der i februar gav endeligt grønt lys for byggeriet.

Onsdag eftermiddag var smilene fremme i det hvide telt på byggepladsen, og Michael Mortensen var fortrøstningsfuld på byggeriets vegne.

- Jeg håber og tror, at folk, når byggeriet står færdigt, vil se, at det er det rigtige skridt, vi har taget, og at det hele hænger sammen, sagde han.

Også borgmester Peter Sørensen (S) bemærkede i sin tale, at der har været "drøftelser" om byggeriet.

- Det er helt naturligt og sundt, men når vi ser det stå der, og tankerne om det gode liv på havnen realiseres, vil vi sige, at det var godt, at det blev lavet, spåede Peter Sørensen, der samtidig rettede en tak til bygherren, Casa.

- Det er ikke en selvfølge, at der er virksomheder, der har lyst til at investere i Horsens. Tak til jer, der tror på samfundet Horsens, lød det fra borgmesteren.

Annonce
Det er ikke en selvfølge, at der er virksomheder, der har lyst til at investere i Horsens. Tak til jer, der tror på samfundet Horsens.

Peter Sørensen (S), borgmester, Horsens

Casa udlejer selv boliger

Byggeriet er delt op i to faser. Byggeriet af 53 udlejningsboliger og en restaurant/café ud mod havnebassinet går i gang nu. Det gør byggeriet af et p-hus med tilhørende vaskehal i den østlige ende af området også, og efter sommerferien indledes byggeriet af et kontorhus til fagforeningerne 3F, FOA og NNF ud mod Niels Gyldings Gade.

Fagforeningerne flytter efter planen ind i det nye domicil som de sidste ved årsskiftet 2020/2021.

Det bliver Casa selv, der skal stå for udlejningen af boligerne, fortalte ejendomsudviklingschef Lars Rahbek, Casa.

- Vi regner med, at vi vil oprette en venteliste til boligerne om tre-fire måneder, som man så kan skrive sig på, sagde han.

Casa skal også i nær fremtid finde en bestyrer af restauranten/caféen.

- Det skal være én med en vis tyngde, der både kan håndtere store selskaber og det uformelle mødested. Vi har følere ude, men endnu ikke en aftale på plads, sagde Lars Rahbek.

I projektet er der også en option på at bygge et havnebad foran boligerne, og den forventer Lars Rahbek, at Casa vil udnytte.

- Det er ikke plads endnu. Dialogen med kommunen, der jo skal drifte havnebadet, er i gang, og jeg håber, at da vi i løbet af i år kan løfte sløret for planerne, sagde han.

Pakhusene

Byggeriet Pakhusene på den tidligere Dana Feed-grund er i alt på 15.500 kvadratmeter.

Det omfatter 4900 kvadratmeter boliger, 53 udlejningslejligheder fra 62 til 130 kvadratmeter, 950 kvadratmeter brasserie/restaurant/café, et kontorhus på 2750 kvadratmeter til fagforeningerne 3F, FOA og NNF og et parkeringshus på 6750 kvadratmeter med cirka 210 p-pladser og 1300 kvadratmeter bilpleje- og vask.

Casa Group er bygherre på byggeriet, Casa A/S er totalentreprenør på bolig/- og erhvervsdelen, mens CG Jensen er totalentreprenør på p-huset.

Byggeriet er tegnet af Arkitema Architects.

Byggeriet forventes endeligt færdigt ved årsskiftet 2020/2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En hyldest til den gode idé - lad os få mere af den slags

Gode ideer kan vi aldrig få for mange af. Og når de så oven i købet bliver omsat i handling og er en gevinst, er der ekstra grund til at anerkende et godt initiativ. Sådan er det med Mai-Britt Therkelsen, der som leder af tøjafdelingen hos Blå Kors kunne se genbrugsguld gå tabt på grund af manglende hænder. Mange ville trække på skuldrene og ærgre sig, men heldigvis ville Mai-Britt Therkelsen det anderledes. Hun fik en god idé om at lave en sorteringscentral som et beskæftigelsesprojekt, og nu er det blevet til virkelighed med opbakning fra Horsens Kommune. Et initiativ, der har alle muligheder for at blive en gevinst for alle parter. Den slags kan vi ikke få nok af, og det er vigtigt at anerkende, når en idé på den måde bliver til virkelighed. Mai-Britt Therkelsens initiativ minder os alle om, at der i princippet ikke skal så meget til. Der må være masser af lignende ideer, der rumler og rumsterer derude i Horsens og opland. Lad os få dem på bordet. Alle kan måske ikke lade sig realisere, men hvorfor ikke hjælpe hinanden med at gøre hverdagen lettere og udnytte de ressourcer, vi har, bedst muligt. I dette tilfælde havde Mai-Britt Therkelsen en chef, der var på ideen, ligesom Horsens Kommune også bakkede op. Sådan er det med alle ideer. De kræver opbakning og støtte. Vi er alt for gode til at tale ting ned og skyde forslag ned med en halvdårlig, kvik bemærkning. Den slags er dræbende for folk med gode ideer og lyse indfald, og fremfor alt risikerer vi at smide guld på gaden. Husk det næste gang, du får en god idé eller bliver præsenteret for én af slagsen. Giv det en chance. Ikke noget med at sige: Hvorfor dog det? Støt og bak op og spørg i stedet dig selv og dine omgivelser: Hvorfor ikke? Det vil være til gavn for os alle på den lange bane, så hyld den gode idé og lad os får mere af den slags.

Annonce