Annonce
Horsens

Første spadestik på ny præstebolig - i et helt nyt kvarter

Foråret holdt pause, da der onsdag var første spadestik på den nye præstebolig i Bjørnshave-udstykningen. Omkring spaden er det fra venstre provst Annette Brounbjerg Bennedsgaard, borgmester Peter Sørensen og Huscompagniet lokale afdelingsdirektør Jens D. Olesen. Foto: Chr. Rimestad
Vor Frelsers Sogn vil bosætte sin kommende præst i den nye udstykning Bjørnshave i Bygholm Bakker.

Horsens: - Det er da første gang, jeg er med til første spadestik på en ny præstebolig.

Konstateringen kom fra Horsens' borgmester Peter Sørensen (S), inden han trådte spaden i bund på grunden Bjørnshave 9.

Bag vejnavnet gemmer sig den tredje etape med parcelhusgrunde i udstykningen Bygholm Bakker.

27 grunde omkranser vejen - og de 12 af dem er solgt. En af dem til Vor Frelsers Sogn, som her bygger ny præstebolig til afløsning for den tidligere bolig i Kildegade.

Opgaven med at bygge er overladt til Huscompagniet, som modsat borgmesteren har stået for opførelsen af seks-syv præsteboliger i andre byer, kunne afdelingsdirektør Jens D. Olesen fortælle.

- Så vi skal nok nå i mål med også dette projekt, sagde han.

Annonce

Del af nyt forsøg

For nylig er Horsens Provsti gået med i en ny forsøgsordning, hvor administrationen af præsteboliger kan ligge hos provstiet i stedet for hos de enkelte menighedsråd. En række af de lokale råd har sagt ja til at være med, bl.a. Vor Frelsers.

Sognet er på vej med at finde en afløser for sognepræst Ragnhild Kristensen, som fratrådte for et års tid siden. Hendes stilling passes af en vikar, Christian Jaque Stub, mens menighedsrådet har overvejet bl.a. situationen omkring præstebolig.

Nu er det så det nye udvalg under provstiet, der har handlet hurtigt med at sætte byggeriet på Bjørnshave i gang.

Færdig til september

Jørgen Knudsen, medlem af Vær-Nebel Menighedsråd og provstiudvalget, sidder som formand for udvalget.

Han fortæller, at den nye bolig bliver på 229 kvm, at den vil koste ca. 3,8 mio. kr., og at den ventes færdig 1. september.

I boligen vil naturligvis være kontor til præsten, som flytter ind, men han/hun får sit primære kontor i Vor Frelsers sognehus i Kippervig.

Lidt ironisk ligger grunden, hvorpå der skal bygges, ikke i Vor Frelsers Sogn, men i Tamdrup Sogn.

- Men, siger provst Annette Brounbjerg Bennedsgaard, vores ønske er en bolig i et helt almindeligt boligkvarter. Det får vi i Bjørnshave, som samtidig ligger i tilpas nærhed af Vor Frelsers Kirke. At det så er Tamdrup Sogn, betyder ikke så meget, men understreger kun, at når det gælder embedsdelen af præstens liv, bliver udgangspunktet kontoret i Kippervig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Frihedsrettigheder har en pris

Den personlige frihed er ukrænkelig. Det siger Grundloven, og det er et ualmindeligt godt princip, som hele vores samfund bygger på. Som fri presse er vi de første til at forfægte ytringsfriheden, som er en anden af de helt grundlæggende frihedsrettigheder i Danmark. Men frihed kan også have en pris. Det så vi i denne uge, da Retten i Horsens varetægtsfængslede en mand, der er ramt af demens. Han er sigtet for over 40 forhold: røveri, vold, trusler, hærværk, tyverier m.m., alle begået på Endelave og alle i perioden mellem juli og nu. Sagen er dybt ulykkelig for alle involverede, og et meget stort spørgsmål tårner sig op, efter manden er blevet varetægtsfængslet: Hvordan kan det komme dertil, at det er retten, der skal løse et problem, der i bund og grund handler om sygdom? Svaret er, at det kan det, når en mand har besluttet sig for, at han ikke vil flytte fra sit hjem. At han har den ret, har de fleste utrolig meget sympati for. Alligevel nager tvivlen, når en beslutning som i dette tilfælde har vidtrækkende konsekvenser for ham selv, de pårørende, naboer, hjemmeplejen, politiet, retssystemet og mennesker, han træffer på sin vej. Vi har lovgivning, som i ganske særlige tilfælde og under ganske særlige omstændigheder tillader, at mennesker bliver tvangsindlagt til psykiatrisk behandling. Og vi har lovgivning, som i ganske særlige tilfælde og under ganske særlige omstændigheder tillader, at mennesker bliver tvangsflyttet fra deres hjem til en institution. Der er gode grunde til, at reglerne kun åbner en smal sprække for handling, for det er altid farligt at gradbøje frihed. Også selv om en enkelt sag, hvor rigtig mange parter har gjort en stor indsats for at hjælp en syg mand, ender i et offentligt grundlovsforhør. Den udgang er ubehagelig, men nødvendig for at værne om frihedsrettighederne. For mig personligt betyder sagen, at jeg vil undersøge, hvordan jeg kan lave en fremtidsfuldmagt, som giver mine pårørende den bedst opnåelige mulighed for at træffe beslutninger på mine vegne, hvis jeg skulle blive ramt af demens. For det kan ske for os alle.

Annonce