Annonce
Danmark

Se video: Første dansker flyver F-35 i USA - pilot fra Skrydstrup bredte Dannebrog ud i cockpittet efter prøvetur

Torsdag fik Danmark sin første F-35-pilot. Herover kan du se videoen, som er produceret af Forsvaret.

Annonce

Forsvaret: Det var i sig selv ikke noget særsyn, da der torsdag eftermiddag amerikansk tid var to jagerfly, som lettede fra Luke Air Force Base i Arizona i USA. Det er der flere hundrede, der gør hver eneste dag.

Men denne flyvning var med danske øjne mere speciel, for i et af de to fly sad en dansk pilot med base i Skrydstrup. Han blev denne torsdag, den 14. januar, den første dansker til at flyve et F-35-fly.

Det var en pilot og oberstløjtnant med flyvernavnet KIN, som havde æren af at være den første dansker til at sidde alene i en af et af de kampfly, som Danmark har købt 27 modeller af.

Da piloten fra Skrydstrup med flyvernavnet KIN landede efter sin første F-35-tur, bredte han Dannebrog ud i cockpittet. Foto: Forsvaret

Efter en tur på cirka halvanden time landede KIN igen på flybasen i den amerikanske sydstat, hvorefter han bredte Dannebrog ud i cockpittet.

- Det er et stort privilegie at være Danmarks første F-35 pilot. Vores nye kampfly sender såvel Flyvevåbnet som Forsvaret ind i en ny æra, og for det alene er jeg glad, stolt og ydmyg over, at den første tur tilfaldt mig, sagde KIN ifølge en pressemeddelelse fra Forsvaret.

Annonce

I Danmark i 2023

Flyvningen blev foretaget i et amerikansk fly. De første danske fly forventes leveret på Luke Air Force Base i Arizona i april, mens de forventes at lande i Danmark i 2023.

KIN var i den unikke situation, at han på grund af tidsforskellen mellem USA og Danmark formåede at lette til træningsturen som 49-årig og lande igen halvanden time senere som 50-årig, fordi det i mellemtiden var blevet 15. januar herhjemme.

Han kommer til at lede den danske del af F-35-pilotuddannelsen fra den amerikanske flybase. Også forsvarsminister Trine Bramsen (S) fulgte med i begivenheden.

Annonce

En stor dag

F-35-kampflyet

  • Også kendt som Joint Strike Fighter.
  • Producent: Lockheed Martin.
  • Jomfruflyvning: 2006.
  • Anslået stykpris: Cirka 700 millioner kroner.
  • Rækkevidde: 2500 kilometer.
  • Topfart: Mach 1,6 (1976 kilometer i timen).
  • Tophøjde: 15.240 meter.
  • Over 3000 eksemplarer er planlagt til kunder verden over.
  • Danmark har bestilt 27 F-35-kampfly for at erstatte de slidte F-16-fly.

- Det er en stor dag for dansk forsvars- og sikkerhedspolitik, at den første danske pilot nu har fløjet F-35. For med F-35 bliver vores forsvar styrket markant, og det får enorm betydning for vores evne til at beskytte Danmark og deltage i internationale operationer.

- Indtil nu har F-35-anskaffelsen mest handlet om de politiske diskussioner, og hvor meget de koster. I dag markerer vi, at de er rigtige - det er noget, man flyver i, siger ministeren i pressemeddelelsen.

Som forsvarsministeren er inde på, har det danske køb af F-35-flyene været omgærdet af stor debat. Ikke mindst på grund af de støjgener, de nye fly vil få for naboerne til Fighter Wing Skrydstrup.

I december påbegyndte staten sin ekspropriation af de mest støjramte boliger i området.


Det er et stort privilegie at være Danmarks første F-35-pilot. Vores nye kampfly sender såvel Flyvevåbnet som Forsvaret ind i en ny æra, og for det alene er jeg glad, stolt og ydmyg over, at den første tur tilfaldt mig.

Skrydstrup-pilot med flyvernavnet KIN


I april forventes de første danske F-35-fly at ankomme til flybasen i Arizona. Først i 2023 kommer de til Danmark. Foto: Forsvaret
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AC Horsens

Se videoen: Skarpheden manglede - AC Horsens satsede men måtte nøjes med 0-0 mod VB

Horsens

Nyt testcenter på vej: Om få dage kan man få lavet en kviktest i Brædstrup

Danmark

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce