Annonce
Østjylland

Første by i verden: Aarhus giver dyrene rettigheder

Med ambassadøren for vedbend i spidsen stiller arts-ambassadørerne op for at give naturen en stemme. Foto: Lars Aarø

Som den første storby i verden eksperimenterer Aarhus med at give naturen demokratisk indflydelse. Fra på lørdag får byens dyr og planter ret til at blande sig i den daglige debat gennem hver sin arts-ambassadør.

Annonce

AARHUS: I Indien og New Zealand har floder og skove for nylig opnået samme rettigheder som mennesker.

Nu bliver Aarhus den første by i verden, som giver byens natur demokratiske rettigheder. Det sker gennem udnævnelsen af 33 såkaldte arts-ambassadører ved en farverig ceremoni lørdag 6. maj, hvor blandt andre ræven, pindsvinet, svampen Satans Rørhat og 30 andre arter får deres helt egen ambassadør.

Ambassadørerne har til opgave at tale på vegne af deres art.

Bag projektet står Rethink Urban Habitats, som er Naturhistorisk Museums initiativ i anledning af Kulturhovedstadsåret 2017. Initiativtager Nina Tofte Hansen forklarer:

- Der er mange ræve, vilde bier, træer og flagermus som lever i Aarhus. Hvad sker der, hvis vi begynder at se på disse andre arter som borgere i Aarhus? Hvad vil der opstå nu, hvor vi giver dem mulighed for at blande sig i den daglige, demokratiske debat? Så vidt vi ved, har ingen by i hele verden prøvet dette af endnu. Nu gør vi det i Aarhus, siger hun.

Arts-ambassadørerne gør klar til kamp på naturens vegne. Med dette nye initiativ får naturen en chance for at blande sig i den daglige debat Foto: Lars Aarø
Annonce

30 østjyder klar

Alle borgere i Aarhus og omegn har hen over foråret kunne melde sig som ambassadør for en art, og nu står en flok på godt 30 østjyder i alle aldre klar.

Blandt dem finder man både parcelhusejere med forkærlighed for den ræv, der lusker rundt i deres baghave, studerende som ved en masse om en helt særlig bille eller plante, samt et par kunstnere, der brænder for naturen.

De er alle klar til at indtræde i embedet som arts-ambassadør lørdag 6. maj ved en udendørs ceremoni i Universitetsparken i Aarhus. Til tonerne af trompetfanfarer får hver ambassadør overrakt et gyldent æresbånd og en fane for deres art.

Bæredygtigheden i arrangementet er tænkt ned til mindste detalje. Eksempelvis er fanerne fremstillet af friske pilegrene, som kan plantes og gro til et piletræ, efter de har været i brug.

Og hvad er det så, arts-ambassadørerne helt konkret kan tage fat på? Biolog Lars Brøndum fra Naturhistorisk Museum forklarer:

- Ambassadørerne for flagermus og mursejler vil for eksempel kunne gå sammen om at sætte fokus på bedre byggeri. For at kunne overnatte eller bygge rede i byen har disse arter brug for hulrum eller nicher i murværket - en mangelvare i mange nye, strømlinede byggerier. Med ganske få tiltag kan man sagtens tænke disse arter ind i nybyggeri, og dermed give beboerne en unik chance for at komme helt tæt på den vilde natur. Og oven i købet takker flagermusen og mursejlerne for husly ved at spise mange af de insekter, som vi ellers kan blive generet af i løbet af sommeren.

Projektleder af Rethink Urban Habitats, Lars Brøndum, står på spring for bynaturen Foto: Lars Aarø
Projektleder for Arternes Aarhus, Nina Tofte Hansen, klar til kamp for naturens demokratiske rettigheder. Foto: Lars Aarø
Annonce
Annonce
Skanderborg

Tyve stjal pengeskab fra skole

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Se billederne: Nu skal Horsens Fjords havmiljø forbedres - frivillige sætter titusindvis af ålegræsplanter i fjordbunden

Hedensted

Gennemrodede hus under indbrud

Debat

Forbrugerne stemmer med gaflen

Annonce