Annonce
Odder

Først rev boligforening Kells hus ned - så byggede de et nyt: Her kan man godt komme til at føle sig hjemme

Lejerne af 20 rækkehuse på Rørthvej i Odder vendte efter 16 måneders genhusning tilbage for at se deres spritnye bolig på deres gamle adresse.

Odder: Tirsdag var en helt speciel dag for 72-årige Kell Redcin, der bor på Rørthvej 99 i Odder. Da kunne han for første gang i 16 måneder træde ind sit hjem gennem 52 år - alene for at konstatere, at alt har ændret sig, mens han har været væk.

Kell Redcin glæder sig til at vende tilbage til Rørthvej, hvor han har boet, siden han var 22 år. Foto: Hans Jørgensen

De store forandringer overraskede nu ikke lejeren, idet Boligselskabet Domi Bolig tilbage i 2018 besluttede sig for at nedrive hans og de andre 19 boliger, som er lig med med selskabets afdeling 2. Begrundelsen for nedrivningen var, at de tilsyneladende flotte murstenshuse var så medtagne af skimmelsvamp, at det gav bedre mening af jævne dem med jorden og genopføre nolge nye end at sætte en omfattende renovering i gang.

Savner haven

Som sagt så gjort. Tirsdag var genopførelsen af husene nået så langt, at lejerne var inviteret tilbage til deres gamle "hood" for at tage mål til gardiner og i det hele taget se, hvad der venter dem, når de får nøglerne til deres bolig. Det sker for nogles vedkommende i midten af juni og for de sidste til september.

Kell Redcin er en af de lejere, som kan flytte ind allerede i juni, og han glæder sig som et lille barn til at komme hjem.


Jeg har haft sneget mig hen for at kigge ind ad vinduerne. Og jeg må sige, at vi får nogle meget lækre boliger

Kell Redcin


- Jeg har boet her siden 1969, da jeg som 22-årig flyttede ind i nummer 99 sammen med mine forældre og to brødre. I dag bor jeg alene i huset, og jeg er den beboer, som har boet her længst, fortalte lejeren, der lige nu er genhuset i en stuelejlighed på Rådhusgade. Det har såmænd været godt nok, selv om han i den grad savner haven, som hører til det halve hus på Rørthvej.

De oprindelige boligforeningshuse på Rørthvej blev opført i 1943-1944. De nye har set dagens lys i 2021. Foto: Carina Mayner

- Til alt held har vi haft tilladelse til at benytte vores haver, hvis vi bare holdt os væk fra byggepladsen. Men ja, jeg har da haft sneget mig hen for at kigge ind ad vinduerne. Og jeg må sige, at vi får nogle meget lækre boliger, sagde han, før han listede ind i sit nye hjem med målebåndet.

Annonce

Kulturmiljø

Direktør for Domi Bolig, Preben Jacobsen, roser lejerne for deres måde at tage genhusningen på.

- Selvfølgelig har det været en stor mundfuld for nogle at skulle flytte til noget midlertidigt, mens deres hjem blev først revet ned og siden genopført. Husk på, at hele deres liv skulle flyttes. Jeg synes dog, at de fleste har taget det med stiv arm og fulgt godt med i, hvordan det går med byggeriet, siger direktøren, der glæder sig over, at 15 af de 20 boliger får de samme lejere som før nedrivningen. De øvrige fem boliger blev revet væk, så snart det kom frem, at de ville blive ledige.

Direktør for Domi Bolig, Preben Jacobsen, roser lejerne for deres måde at tage genhusningen på. Foto: Hans Jørgensen

- Da vores afdeling 2 er med på en liste over lokale kulturmiljøer, har vi gjorte virkelig meget for at lade det nye byggeri fremstå præcis som det gamle i hvert fald udendørs. Indvendig har vi til gengæld opdateret boligerne, så der nu er bredere døre, gulvvarme og masser af andre forbedringer. Desuden har beboerne kunnet vælge bordplader i køkkenet, fliser på gulvet, køkken- og badeværelseselementer efter eget ønske, siger direktøren, der også oplyser, at byggeriet har kostet ca. 40 millioner kroner inklusive rådgivere, genhusning og så videre. På grund af støtte fra Landsbyggefonden vil huslejen dog ikke stige nævneværdigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Restaurant med takeaway-succes klarede sig uden hjælpepakker, men andre spisesteder led hårdt under coronaen: Se 17 nye regnskaber

Annonce