Annonce
Østjylland

Først blev gamle dieselhakkere på gule plader smidt ud af bymidten: Nu kan endnu flere biler få kørselsforbud

En aftale om at gøre Danmarks største byer grønnere lægger op til, at kommuner kan forbyde dieseldrevne personbiler uden partikelfilter i miljøzoner. I Aarhus er det området inden for ringgaderne. Foto: Axel Schütt
Aftale i Folketinget giver Aarhus og andre store byer mulighed for at forbyde dieselpersonbiler uden partikelfilter at køre i miljøzonen samt indføre zoner, hvor der heller ikke må køre benzinbiler. - Det skal Aarhus benytte sig af, mener SF.

AARHUS: Livet kan godt gå hen og blive surt for bilejere med jævnlige ærinder i den mest centrale del af  Aarhus.

Med mindre da, at bilen kører på el eller brint.

I efteråret indgik regeringen og dens støttepartier, radikale, SF og Enhedslisten en aftale, der blandt andet skal skaffe renere luft i de største byer.

Annonce

Et af aftalens elementer er at give byerne mulighed for at indføre såkaldte nulemissions-zoner. Zoner, hvor kun biler uden forbrændingsmotor må køre. Dem med udstødningsrør er bandlyst.

Blækket på aftalen - den hedder i øvrigt "Aftale om miljøinitiativer  i grønne byer og en hovedstad i udvikling" - var knapt blevet tørt, før SF's byrådsgruppe stillede forslag om, at Aarhus Byråd skulle tilkendegive, at det agter at udnytte mulighederne i aftalen.

Forslaget blev behandlet på byrådsmødet 29. september 2021, og her var der flertal for at sende det til Teknik og Miljø, så magistratsafdelingen kunne lave en mere detaljeret indstilling om, hvordan de muligheder, aftalen indeholder, kan føres ud i livet i Aarhus.

Kun for el- og brintbiler

Den indstilling er klar og bliver behandlet på Magistratens møde mandag, hvor det vil vise sig, om der stadig er flertal for at benytte sig af de grønne muligheder i aftalen.

Aftalen om de grønne byer giver også kommuner lov til at indføre "nulemissionszoner". Områder, hvor kun elbiler og brintbiler må køre. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Som sagt er en af mulighederne en zone, hvor der kun må køre elbiler, brintbiler og andre køretøjer, der ikke drives af fossilt brændstof.  SF foreslår, at området indenfor allé-ringen - altså Nørre Allé, Vester Allé og Nørre Allé gøres til nulemissionszone.

Til efteråret sendes det lovforslag, der skal udmønte den politiske aftale, i høring. Indtil da er der så meget usikkerhed forbundet med nulemissionszoner, at Teknik og Miljø anbefaler, at man  venter med at fastlægge nulemissionszonens afgrænsning.

Annonce

Dieselpersonbiler ud af miljøzone

Hele området indenfor ringgaderne er i dag miljøzone, hvor dieseldrevne lastbiler, varebiler og busser kun må køre, hvis de er udstyret med partikelfilter.

Aftalen om grønne byer gør det muligt for kommuner også at forbyde dieseldrevne personbiler uden partikelfilter i miljøzonen. Partikelfiltre blev lovpligtige i dieseldrevne personbiler i 2011.

Ifølge aftalen om grønne byer er dieselpersonbiler den største kilde til partikeludledning fra trafikken i byerne.

Ved at dieselpersonbiler omfattes af miljøzonekravene, kan NOx-udledningen og særligt partikeludledningen nedbringes væsentligt i de største byer

Aftale om miljøinitiativer i grønne byer

Dieselpersonbiler står for 63 procent af partikeludledningen og cirka 50 procent af NOx-udledningen fra trafikken på byveje.

"Ved at dieselpersonbiler omfattes af miljøzonekravene, kan NOx-udledningen og særligt partikeludledningen nedbringes væsentligt i de største byer," står der i aftalen.

Et lovforslag om forbud mod dieselpersonbiler i miljøzoner har været i høring. Vedtages det, kan det træde i kraft 1. april og efter en frist på ni måneder, kan miljøzonen komme til at omfatte dieselpersonbiler fra 1. januar 2023.

Annonce

Forbud mod brændeovne

Andre seriøse miljøsyndere er brændeovne af ældre model. Brændeovne og pejseindsatse står for cirka 40 procent af den samlede danske partikelforurening. Og da ældre brændeovne skønnes af udlede op mod fem gange så mange partikler som nyere brændeovne, giver aftalen kommuner mulighed for at forbyde brændeovne fra før juni 2008 i områder, hvor der er fjernvarme eller naturgas.

Miljøministeriet har lavet et udkast til ændring af miljøbeskyttelsesloven, der giver kommuner mulighed for at forbyde de ældre brændeovne. Lovforslaget forventes vedtaget inden sommerferien. Vedtages det, vil Aarhus Byråd få en indstilling om udskiftning eller nedlæggelse af brændeovne, der er mere end 14 år gamle.Annonce
Horsens For abonnenter

70'er-hus med elvarme koster kassen for Egebjerg-familie: - Det er selvfølgelig træls at blive ramt på pengepungen og gå rundt i tykke sokker

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

38-årig mand overfaldet og forsøgt bortført ved sit hjem på Chr. M. Østergaards Vej: Nu er endnu en mand sigtet i sagen

Erhverv For abonnenter

Dyre gaspriser, dyre importvarer og kundernes ønske om billige blomster gør det svært at drive forretning

Horsens

Førsteplads til Horsens: Danmarks fedeste by at være ung i

Horsens For abonnenter

15 boliger har skiftet hænder denne uge - en af dem for over fem millioner kroner: Se listen her

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Horsens

Granvoksne mænd med potente småbiler: Vi mødes til ræs hver uge

AC Horsens For abonnenter

Nu må AC Horsens, Horsens Kommune og DBU tage sig sammen og tale sammen, før det bliver pinligt

Erhverv

Fra en specialitet til en anden - ny butik åbner i det tidligere Bronuts

Hedensted For abonnenter

Ny pasnings-model bekymrer forældre: Er det forsvarligt, at pædagoger kører rundt med vores børn i store busser?

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Brædstrup

Slut med rekorder: Færre besøgte Den Genfundne Bro sidste år

Horsens For abonnenter

Spejdere har nu købt omstridt grund ved Nørrestrand: - Det er en kæmpe lettelse

Debat

Tidligere AC Horsens-formand: Få lavet en løsning, så sponsorloungen igen kan anvendes til det, den er bygget til

Annonce