Annonce
Østjylland

Føler sig presset til at melde ud: Provster ikke enige om udsatte konfirmationer

Igen i år må forårets konfirmander vente med tålmodighed på at træde ind i de voksnes rækker, da de fleste provstier udskyder konfirmationerne til sensommeren. Det kommer dog ikke bag på mange forældre, siger de provster, som avisen har talt med. Arkivfoto: Søren Gylling
De fleste provstier har valgt at udskyde forårets konfirmationer til efter sommerferien. I Hobro-Mariager og Hadsund Provsti ville man gerne have ventet på udmeldinger fra Mette Frederiksen, før man besluttede, om konfirmationerne skulle rykkes, men provsterne har følt sig presset til at melde ud.

Kronjylland/Djursland: Sidste år i slutningen af marts måtte man i provstierne rundt om i Danmark med kort varsel melde ud til forældrene, at forårets konfirmationer ville blive udskudt - de fleste steder til efter sommerferien.

Nu står præsterne så i situationen igen, og derfor har man i flere af provstierne i avisens dækningsområde allerede valgt at melde ud til forældrene nu for at undgå samme korte varsel som sidste år. Det gælder blandt andet i Randers Kommune, der består af Søndre og Nordre Provsti, der har omkring 90 konfirmationer i de tilsammen 54 sogne.

- Vi arbejder sammen, som vi plejer, fordi vi dækker Randers Kommune, og fordi der er overlap mellem skoledistrikter og folks bopæl. Man bliver oftest undervist med sin klasse, men konfirmeret der, hvor man bor, siger Ingelise Knudsen Strandgaard, provst i Randers Nordre Provsti.

Det betyder, at alle forældre får besked på nøjagtigt samme tid, og det bliver 25. januar klokken 11.

- Vi er dybt afhængige af hinanden, så vi prøver sammen at lave det store overblik, og så er det de lokaler sogne/præster, der melder ud til forældrene på den måde, de plejer. Det kan være over Facebook, på hjemmesiden eller via mail eller telefon, siger provsten.

Annonce

Nødvendigt med en plan B

Selv om datoerne ikke bliver frigivet før mandag, så vil Ingelise Knudsen Strandgaard gerne fortælle, at forårets konfirmationer bliver udskudt til efter sommerferien.

- Konfirmationerne kommer til at ligge i august og september. De første skulle have være holdt  i starten af april, og selv om ingen kan spå, så skønnede vi, blandt andet med udgangspunkt i prognosen for vaccineudrulningen, at det er allerede nu er nødvendigt med en plan B, siger provsten.


Vi havde håbet på, at vi havde kunnet vente, til der var kommet nye udmeldinger fra Mette Frederiksen, men vi føler os presset af andre stifter til at melde ud tidligere, end vi føler os klar.

Carsten Bøgh Pedersen, provst i Hadsund Provsti


Hun fortæller, at forældrene allerede var begyndt at røre på sig, både i forhold til samfundsudviklingen, mutationer og det faktum, at andre kirker var begyndt at melde ud, hvilket har puffet til uroen og usikkerheden.

- Vi vil gerne give forældrene ro på, og derfor vil vi også gerne kunne give besked så hurtigt som muligt, siger Ingelise Knudsen Strandgaard.

Annonce

Lidt af et puslespil

I Favrskov Provsti er scenariet det samme som i Randers. Her har man også valgt at udskyde forårets konfirmationer til sensommeren, og af samme grund.

- Vi vil gerne give mulighed for, at konfirmationerne kan blive mere normale, og festerne som folk gerne vil have dem, og usikkerheden omkring pandemien gør, at det kan vi ikke her i foråret, siger Anders Jørgen Bonde, provst i Favrskov Provsti, der dækker 34 sogne, hvoraf nogle, blandt andre Hadsten, har flere konfirmationshold.

Som en bonus ved at rykke konfirmationerne til august og september fremhæver provsten muligheden for, at præsterne kan mødes fysisk med konfirmanderne inden konfirmationen og vinde noget af den tabte undervisning.

Han er dog ikke bleg for at kalde det lidt af et puslespil igen i år at skulle rykke datoerne, da der samtidig også skal tages højde for bryllupper, som der også er højsæson for i sensommeren.

Annonce

Bestormet af forældre

I Syddjurs Provsti kan man nikke genkendende til puslespils-metaforen.

- Det er en større kabale, fordi der også skal tages hensyn til ferie og bryllupper, siger provst Benedikte Bock Pedersen og tilføjer, at udskydelserne kommer på opfordring af biskoppen.

Hun har endnu ikke det fulde overblik over, hvornår konfirmationerne rykkes til, da det er op til de enkelte sogne/præster, men hun har ikke hørt om nogle, der fastholder forårets datoer.

- Billedet er, at man flytter konfirmationerne til august eller september, og nogle vælger måske juni, siger hun.

Nye konfirmationsdatoer

Randers Søndre og Nordre Provsti: Konfirmationer bliver i august /september. Endelige datoer meldes ud 25. januar klokken 11.

Favrskov Provsti: Konfirmationer udskydes til august/september. Der gives besked hurtigst muligt. Senest i næste uge.

Norddjurs Provsti: Konfirmationer bliver i sensommeren. Datoer meldes ud samlet 26. januar.

Syddjurs: Konfirmationer udskydes som udgangspunkt til august/september. Evt også nogle til juni, men ikke fuldt overblik over datoer endnu.

Hobro-Mariager Provsti: Konfirmationer udskydes, men det er endnu uvist, om det bliver til juni eller efter sommerferien. Der arbejdes på at kunne melde ud snarest muligt.

Hadsund Provsti: Konfirmationer udskydes til efter sommerferien. Datoer meldes ud hurtigst muligt - forhåbentligt allerede i næste uge.

I naboprovstiet i Norddjurs er man netop ved at afslutte datoerne, som også kommer til at ligge i sensommeren, fortæller provst Lars Seeberg. Forældrene på de to overbygningsskoler i Auning og Grenaa blev torsdag varslet om udskydelserne på Aula (skolernes intranet, red.), og tirsdag bliver de nye datoer meldt ud, og de er længe ventet.

- Vi er blevet bestormet af forældre forud, der vil høre, om konfirmationerne bliver flyttet i forhold til afholdelse af festen, siger han.

Konfirmationerne kommer til at ligge hen over en tre-fire ugers periode og bliver dermed mere koncentreret end i foråret, hvor de ville være blevet afviklet over en periode på to en halv måned.

Annonce

Føler sig presset til udmelding

I det nordlige af avisens dækningsområde, i provstierne Hobro-Mariager samt Hadsund, var tanken oprindeligt, at man ikke ville være så hurtigt ude.

- Vi havde håbet på, at vi havde kunnet vente, til der var kommet nye udmeldinger fra Mette Frederiksen, men vi føler os presset af andre stifter til at melde ud tidligere, end vi føler os klar, siger Carsten Bøgh Pedersen, provst i Hadsund Provsti, der som det eneste af provstierne hører under Aalborg Stift.

Efter et møde fredag med biskoppen er Hadsund Provsti (sammen med de andre provstier i Aalborg Stift) derfor blevet enige om at udskyde konfirmationerne til efter sommerferien. De endelige datoer kommer hurtigst muligt, når datoerne er vendt med de respektive menighedsråd.

Det samme gør sig gældende for Hobro-Mariager Provsti, der også gerne havde ventet med udmeldinger og havde lagt et møde 4. februar, hvor emnet skulle diskuteres. Men nye datoer fra de andre provstier betyder også rift om restauranter og festlokaler.

- Jeg har allerede haft en konfirmand-mor i røret, der har booket et sted i Randers, og der melder man allerede de nye datoer ud på mandag, siger provst Jørgen Pontoppidan og fortsætter:

- Så selv om vi havde en formodning om, at det blev nødvendigt at udskyde konfirmationerne til august og september, så ville vi gerne have afventet udmeldinger fra regeringen og sundhedsmyndighederne, og vi havde håbet, at de andre havde gjort det samme, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Selvtest kan åbne for at sende flere elever tilbage i skole

AC Horsens For abonnenter

Askou har skabt et superligahold: AC Horsens' forvandling fuldbyrdet med dramatisk sejr

Annonce