Annonce
Kultur

Færre besøgende til Fængslets vinylmesse: - Vi begynder at kannibalisere på hinanden

Den knitrende lyd af fingre, der bladrer ivrigt gennem tusindvis af vinylplader dannede lørdag soundtrack til endnu et møde mellem vinylsælgere og -samlere i Horsens. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh
Plademesse-branchen er "helt crazy", og sådan fortsætter det nok noget tid endnu, men der kan også være en blød landing i horisonten, spår messe-arrangør på Fængslet i Horsens.
Annonce

Horsens: Musikelskere i Danmark bliver kun vildere og vildere med at sætte nålen i rillen, når de skal høre deres yndlingskunstnere på anlægget derhjemme.

Vinylsalget boomer stadig, men måske står vi også foran en blød landing.

Sådan lød spådommen i hvert fald på den årlige vinylmesse på Fængslet i Horsens lørdag.

Her havde Jens Nicolaisen fra den fynske butik Glad Samler Records for syvende gang arrangeret plademesse i samarbejde med Fængslet, og sælgerne var strømmet til med et overflødighedshorn af brugte og nye skiver; nogle hypersjældne med prisskilte på flere tusind kroner, andre i kategorien "fem for hundrede".

De seneste år har besøgtallet ligget på 400-500 betalende købere, men i år måtte Jens Nicolaisen nøjes med at se cirka 300 gå gennem portene til Magasinet, hvor messen afvikles.

Det dalende besøgstal ser han som et udtryk for, at plademesse-branchen Danmark er endt som det, han kalder "det vilde vesten". Antallet af messer er simpelthen ved at blive for stort.

- Det er kommet til et punkt, hvor vi begynder at kannibalisere på hinanden.

Jens Nicolaisen, Glad Samler Records

Annonce

Kannibalisering

- Det er kommet til et punkt, hvor vi begynder at kannibalisere på hinanden. Tidligere arrangerede man messerne, så de kalendermæssigt lå med en fornuftig afstand til hinanden. Sådan er det i mindre grad i dag, forklarede arrangøren og uddybede, at de fleste provinsflækker i landet efterhånden har deres egne messer.

Det har ikke umiddelbart været muligt at finde tal for, hvor mange flere messer der er kommet i de senere år, men Jens Nicolaisens opfattelse gik igen blandt sælgerne på flere stande på Fængslet; antallet af messer gør det svært at samle købere i stort tal til de enkelte arrangementer, lød det.

Derfor var lørdagens dalende besøgstal heller ikke uventet for Jens Nicolaisen.

- Det er det niveau, jeg tror, vi kan trække nu. Det er det bedste, vi kan præstere, sagde han før lukketid kl. 15 lørdag.

Med et kig i krystalkuglen spår han dog ikke, at antallet af vinylmarkeder er på vej ned, eller at interessen for at købe og sælge lp'er på nettet, på messer eller i butikker generelt vil dale.

Annonce

Crazy branche

- Det har udviklet sig til en helt crazy branche, konstaterede Jens Nicolaisen og pegede på, at det især med de mange online-platforme er blevet nemt at sælge. For eksempel på det internationale site Discogs, som mange også bruger som prisreference, når de skal sælge ud af samlingen. Dermed er brugtprisene også steget i de senere år, vurderer jens Nicolaisen og peger på, at vinylsælgere i dag er en broget skare.

- Det er amatører, pensionister, kræmmere , halvprofessionelle og fuldtidsprofessionelle i en stor pærevællling, forklarede han om konkurrence-udviklingen.

Hvordan vil det udvikle sig, tror du?

- Jeg tror, det fortsætter, lød hans svar.

Jens Nicolaisen fra Glad Samler Records stod lørdag bag den syvende udgave af plademessen på Fængslet i Horsens. I løbet af de syv år har vinylmesse-markedet udviklet sig, og der er i dag større konkurrence om kunderne - både på messerne og på nettet, vurderer arrangøren. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh
Annonce

Mere selektive købere

Ser man på de seneste tal fra musikselskabernes interesseorganisation IFPI, er der da heller noget, der tyder på, at messerne kommer til at stå tomme.

De seneste tal fra IFPI Danmark viser, at mens vinylsalget i 2014 lå på 1,7 millioner eksemplarer herhjemme, var tallet sidste år vokset til 4,8 millioner solgte eksemplarer.

Midt i væksten ser Jens Nicolaisen dog også en blød landing i horisonten.

- Salgsmæssigt tror jeg, vi er kommet til et punkt, hvor markedet efterhånden vil begynde at konsolidere sig. Der er mange nye samlere, som i de seneste år har skullet fylde deres samlinger op. Det har de efterhånden gjort, og nu bliver de mere selektive, når de lapper huller i samlingerne, sagde han.

Om alt går vel, vil man igen næste år kunne besøge plademessen på Fængslet i Horsens den sidste weekend i oktober, som har været fast afviklingstidspunkt i de senere år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

Se alle målene: Rekordmål af Kjær og kanonkugle af Therkildsen knækkede Hobro

Horsens

Efterlyst 22-årig fundet i god behold

Danmark

Kæmpe-slagteri klar til at boykotte Kurt Beier ved dom

Annonce