Annonce
Horsens

Fængslet tager tigerspring: Store planer skal lave fængslet om for 83 millioner kroner

Vestsalen giver Fængslet muligheder for at holde store konference- og kulturarrangementer, som stedet ikke er i stand til i dag. Salen bliver på 1200 kvadratmeter og vil have plads til 1400 mennesker. Ill: Fængslet

En konference- og kultursal på Fængslet med plads til 1400 mennesker bliver mulig, efter tre fonde har doneret i alt 83 mio. kr. til Fængslet.

Annonce

Horsens: - Det er et fantastisk tigerspring, en overgang til Fængslet version to. Det her bliver stort for Horsens.

Begejstringen udtrykkes af Henning Nørbæk, formand for Fonden Fængslet, og årsagen skal findes i et ambitiøst projekt, som der netop er fundet finansiering til.

Tre fonde har besluttet at donere 83 millioner kroner til det projekt, der har fået navnet "Vestsalen". Et fysisk indgreb, der åbner Fængslets vestlige facade op og indretter en stor konferencesal, der binder den store fængselsgård sammen med den vestre fængselsgård.

- I flere år har vi gerne villet konvertere det, som tidligere var en meget lukket institution til at blive en mere åben oplevelsesinstitution, samtidig med vi bevarer respekten for historien og arkitekturen, siger Henning Nørbæk.

- Med Vestsalen har vi at gøre med et meget tydeligt greb, men også et meget nænsomt greb, siger han.

Indgrebet består i, at de to nederste etager i den vestlige fløj bliver fjernet. I stedet putter man en boks ind i hullet, som opfylder alle de krav, der er til en moderne konference- og kultursal. Boksen vil være dækket med glasfacader ud mod begge gårde og på taget.

- Gæsten vil få oplevelsen af at sidde i en fængselsgård, men samtidig befinde sig i et rum, der er tilført den topkvalitet, man kan få andre steder, hvor man ikke får den historiske dimension. Det bliver det store, stærke superrum, vi har brug for, som kan forstærke alle de ting, vi allerede har, siger Henning Nørbæk.

Vestsalen vil kunne rumme 1400 stående gæster.

Vi er meget ydmyge og dybt taknemmelige over for de tre fonde, som tror på os. Deres bidrag betyder, at vi nu kommer afgørende videre i forhold til at åbne fængslet op for de mange.

Henning Nørbæk, Fonden Fængslet

Fondsdonationer

De tre fonde, der har bidraget med donationer til at finansiere Vestsalen er:A.P. Møller Fonden, der har doneret 40 millioner kroner.

Realdania, der har doneret 40 millioner kroner.

Hede Nielsens Fond, har doneret tre millioner kroner.

Annonce

Ydmyge og taknemmelige

At projektet nu kan blive realiseret skyldes A.P. Møller Fonden, Realdania og den lokale Familien Hede Nielsens Fond, der donerer henholdsvis 40, 40 og tre millioner kroner til projektet, i alt 83 millioner.

- Vi er meget ydmyge og dybt taknemmelige over for de tre fonde, som tror på os. Deres bidrag betyder, at vi nu kommer afgørende videre i forhold til at åbne fængslet op for de mange, siger Henning Nørbæk.

Med Vestsalen bliver det muligt at huse store konferencer, koncerter, produktpræsentationer og andre indendørs events, ligesom den vil give et boost til de arrangementer, der i forvejen har hjemme på Fængslet, eksempelvis middelalderfestivalen, krimimessen og Prison Ink.

Annonce

Stærkere storytelling

Projektet har været i støbeskeen i tre år, hvor det er blevet vendt, drejet og diskuteret, og det skyldes ikke mindst den varsomhed, der ifølge Henning Nørbæk er påkrævet, når man vil udvikle en historisk bygning.

- Hver gang vi gør noget på Fængslet, gør vi os overvejelser om etikken og respekten for bygningen. Der er ingen af de, som arbejder med det her projekt, som ønsker at skamfere fængslets sjæl, siger han.

- Vi fjerner en af 16 etager, men Fængslets storytelling, der kommer ud ad væggene, vil stadig være der, måske endda endnu stærkere, fordi vi ikke eksponerer de to indre gårde særlig godt i øjeblikket, siger Henning Nørbæk.

Vestsalen bliver på 1200 kvadratmeter og vil foruden hovedsalen indeholde toiletter, garderobe og køkken.

Annonce

Fængslet fra 1853 til 2018

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Se billederne: Nu skal Horsens Fjords havmiljø forbedres - frivillige sætter titusindvis af ålegræsplanter i fjordbunden

Horsens

Tyve stjal pengeskab fra skole

Hedensted

Gennemrodede hus under indbrud

Annonce