Annonce
Horsens

Fængslet satte besøgsrekord i 2019 - men er blevet udeladt på ny liste over mest besøgte attraktioner

Fængslet lokker mange folk til, men gæster til blandt andet Krimimesse, ølfestival og andre arrangementer er ikke talt med i VisitDenmarks opgørelse over besøgende i 2019 på landets attraktioner. Arkivfoto: Morten Pape
Det er misvisende, at Fængslet ikke fremgår på VisitDenmarks netop offentliggjorte liste over 2019's mest besøgte attraktioner, lyder det fra det horsensianske oplevelsessted.
Annonce

Horsens: 2019 bød på rekordmange besøgende gæster på Fængslet i Horsens, men det kan man ikke se, hvis man kigger på den liste over mest besøgte attraktioner, som VisitDenmark lige har udgivet.

Her fremgår Fængselsmuseet på en 91. plads med 64.549 gæster og en note om, at tallet kun dækker besøgende på udstillingen ved Fængselsmuseet, men at Fængslet som helhed "har markant flere besøgende på besøgsstedet".

At Fængslet ikke fremgår direkte på listen med sine 229.178 gæster - som vil give en placering som nummer 38 og dermed i den eftertragtede top 50 - stiller man sig uforståede over for fra Fængslets side.

- Det er meget misvisende, at det kun er Fængselsmuseet, for museet er blot en del af den samlede attraktion, der også tæller overnatning, events og koncerter. Der er vi en attraktion på lige fod med for eksempel Tivoli i København, der har Fredagsrock, eller Tivoli Friheden i Aarhus, der lige nu har blomsterfestival, siger Maria Emilie Levy, der er kommunikations- og marketingmedarbejder i Fængslet.

Hun gør desuden opmærksom på, at det reelle besøgstal for Fængslet er endnu højere end de 229.178, der fremgår i et af dokumenterne fra VisitDenmark - men altså ikke fra selve attraktionslisten.

Annonce

Egne events kommer ikke med

For de to tivolier, som Maria Emilie Levy referere til, bliver alle, der indløser billet ved indgangen til parkerne, talt med, mens det ikke sker, når Fænglset inviterer indenfor:

- Vi har også rigtig mange af vores egne events – Grundlovsdebat, Jul på Fængslet og ølfestival – så jeg kan ikke se, hvorfor de ikke skal tælle med på listen. Ud fra det skulle det også kun være dem, der prøver forlystelserne i Tivoli, der skal tælle med i opgørelsen, siger Maria Emilie Levy.


Vi har også rigtig mange af vores egne events – Grundlovsdebat, Jul på Fængslet og ølfestival – så jeg kan ikke se, hvorfor de ikke skal tælle med på listen. Ud fra det skulle det også kun være dem, der prøver forlystelserne i Tivoli, der skal tælle med i opgørelsen.

Maria Emilie Levy, kommunikations- og marketingmedarbejder i Fængslet


Hun påpeger desuden, at Fængslet ikke ønsker at bruge samme model som tivolierne bare for at kunne få retvisende tal, men at det kunne blive en yderste konsekvens. Altså, at der altid betales en entré til Fængslet, og at man derefter betaler for koncerter eller arrangementer - ligesom man betaler entré til Tivoli og efterfølgende køber turpas til forlystelserne eller billet til særskilte arrangementer.

Fængslet ser det som en fordel for gæsterne, at de i stedet kan tilkøbe billet til Fængselsmuseet efterfølgende, så man ikke "tvinges" til at få det med som en del af pakken.

Annonce

Sætter rekorder

Der er ikke så meget, Fængslet kan gøre ved 2019-opgørelsen, fortæller Maria Emilie Levy, men oplevelsesstedet er i kontakt med VisitDenmark med henblik på fremadrettet at komme til at fremgå på listen som en samlet enhed.

Selv om besøgstallet ifølge Fængslet er endnu højere, så er bare de 229.178 gæster i VisitDenmarks tal en rekord for oplevelsesstedet, der overgår 2018 med cirka 27.000 mennesker og 2017 - det hidtil bedste år - med lidt mere end 4000 gæster.

- 2019 er rekordår for os, og vi slog også rekorder på mange andre parametre, så derfor er det endnu mere ærgerligt, at vi ikke er med på listen. De første 50 er for alvor dem, der bliver vist frem, og der mister vi den store markedsføringsværdi, der er i det, siger Maria Emilie Levy, der dog kan glæde sig over, at der er knald på i disse dage.

- Heldigvis strømmer gæsterne til, og lige nu har vi rekordmange daglige besøg, så for danskerne er vi populære, og det er trods alt det vigtigste, siger hun og refererer i øvrigt til Fængslets seneste kendskabsanalyse, hvor to tredjedele af danskerne nu kender eller har hørt om det horsensianske oplevelsessted.

Annonce

Fald blandt de populære

Fængselsmuseet er den lokale højdespringer på VisitDenmarks liste med sin 91. plads.

Antal besøgende på lokale attraktioner

På VisitDenmarks top 300 over besøgende på Danmarks attraktioner i 2019 fremgår følgende lokale steder:

  • 91. Fængselsmuseet - 64.549 gæster, hvilket er et fald på 4,3 % i forhold til 2018
  • 137. Industrimuseet - 33.108 gæster, hvilket er et fald på 11,9 %
  • 184. Skanderborg Museum - 19.349 gæster, hvilket er et fald på 10,8%
  • 196. Horsens Kunstmuseum - 17.643 gæster, hvilket er et fald på 7,2 %
  • 230. Glud Museum - 11.873 gæster, hvilket er en stigning på 9,1 %
  • 279. Skanderborg Bunkerne - 6.068 gæster, hvilket er en stigning på 35,9 %
  • 293. Horsens Museum - 4.444 gæster, hvilket er en stigning på 52,8 %
  • 294. Uldum Mølle - 4.047 gæster, hvilket er en stigning på 33,1 %. Det er desuden første år på listen

Industrimuseet indtager nummer 137 med 33.108 gæster, og Horsens Kunstmuseums 17.643 gæster placerer dem som nummer 196.

Alle tre har oplevet fald i antallet set i forhold til 2018.

Glud Museum og Horsens Museum har omvendt oplevet stigninger, og de indtager pladserne som nummer 230 og 293.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce