Annonce
forside

Fængslet iraner er bange efter læk af oplysninger

En storstilet politiaktion, som lukkede det meste af Sjælland ned 28. september sidste år, skyldtes PET's frygt for, at en mordpatrulje fra en iransk efterretningstjeneste ville slå til mod lederen af en eksiliransk forening i Ringsted. En 39-årig norskiraner sidder fængslet som mistænkt for at have forberedt et attentat. (Arkivfoto)

Isolationsfængsling forlænges i fire uger i sag om planlagt attentat mod eksiliraner i Ringsted.

En 39-årig mand, der er varetægtsfængslet i en sag om planlægning af et attentat i Ringsted, frygter for sit og familiens liv.

Oplysningen kommer fra hans forsvarer efter et retsmøde torsdag i København. Her har en dommer besluttet at forlænge fængslingen med yderligere fire uger.

- Han er nervøs på grund af nogle oplysninger, som er begyndt at versere på nettet. Han er bange for sit og familiens liv på længere sigt, siger advokat Allan Lund Christensen.

Han ønsker ikke at gå i detaljer med, hvilke oplysninger der hentydes til. Han oplyser dog, at han ikke har grund til at tro, at der er sket en lækage hos dansk politi.

Sagen er opsigtsvækkende. Politiets Efterretningstjeneste, PET, har beskyldt en iransk efterretningstjeneste for at ville dræbe en eksiliraner, der er tilknyttet bevægelsen ASMLA, og som bor i Ringsted.

I Ringsted skal den 39-årige mand, der bor ved Göteborg, blandt andet have taget fotos, som skulle bruges ved planlægningen af attentatet, lyder det.

Det var i slutningen af september, at manden angiveligt var i Ringsted. 28. september slog PET storalarm.

Flere steder på Sjælland blev rejsende stoppet og tjekket, fordi der var mistanke om, at en iransk mordpatrulje befandt sig på dansk grund. Som følge af politiets aktion opstod der kilometerlange bilkøer flere steder.

21. oktober blev den 39-årige anholdt i Sverige og kort efter overført til Danmark.

Alle retsmøder siden har været holdt bag lukkede døre. Torsdagens retsmøde adskiller sig andre ved sin længde. Der gik en time og 25 minutter. Det kunne tyde på, at politiet har fremlagt nyt materiale, som den sigtede så er blevet bedt om at udtale sig om.

Imidlertid vil forsvareren intet sige om retsmødet.

Fængslingen er forlænget til 7. marts. Og han skal fortsat være i isolation, har dommeren bestemt.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

5G er 'den mest stupide idé i verdenshistorien': Skal vores børn have en fremtid?

Læserbrev: Fredag 20. september kl. 19-22 er der borgermøde om 5G på Vejle Bibliotek med pensioneret professor Olle Johansson fra Sverige, biolog, miljøvejleder og lærer Pernille Schriver samt it-specialist Henrik Eiriksson. I det seneste nyhedsbrev fra 5G Space Appellen fortælles der om en lang række borgere i Schweiz og Canada, der oplever alvorlige symptomer præcist sammenfaldende med aktiveringen af 5G i området. En 29-årig mand beskriver det som at være "i en mikrobølgeovn", mens en kvinde betegner Vancouver som værende blevet "radioaktiv". Symptomerne omfatter også søvnsløshed, brystsmerter, tinnitus eller andre høje, indre lyde m.m. Nyhedsbrevet fortæller også om forskning og skræmmende observationer vedrørende fugle og insekter. Vi ved vel efterhånden alle, hvor alvorligt det står til - nok de færreste er klar over, at meget peger på det trådløse som primær årsag. Men hvorfor? Hvorfor hører vi ikke om alt dette i medierne? Mens en ekspert på emnet som professor emeritus i biokemi Martin Pall på den ene side kalder 5G for "den mest stupide idé i verdenshistorien", så lader sandhed og fakta til at være blevet en by i Rusland for ikke mindst Danmarks Radio. Kunne det spille ind, at DR p.t. tester 5G sammen med TDC? Kunne sandheden gå hen og kompromittere et eventuelt forspring på et teknologisk 5G-fodfæste i de allerede udfordrede medietider? Fornyelse ér godt nok tiltrængt, for det jo nærmest støver, når man tænder for DR, men hvad er prisen? Kunne det også spille ind, at Detektors "strålingsjournalist", Ida Elmdal Thagesen, er som snydt ud af næsen på underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen? Forud for Detektors "faktatjek" af 5G tidligere i år havde daværende folketingsmedlem for Alternativet Julius Grantzau givet Ida en lang liste med førende forskere og eksperter, hun kunne kontakte. Men ikke en eneste kom til orde - ud fra DR's "redaktionelle frihed", var svaret senere. Til gengæld kunne "alle dem", Ida havde talt med - herunder industriens private interesseorganisation ICNIRP - forsikre om, at der bare slet ikke er noget at bekymre sig om med 5G, som hun sad og pludrede. Og ja, jeg skrev pludrede. DR's "redaktionelle frihed" er gået for vidt, men verden ligger, som vi har redt på grund af en kollektiv laissez faire, hvor 5G kan blive den ultimative udfordring. Jeg gad vide, hvornår de mange tavse stemmer kan eller tør istemme frit? Hvor meget vores børns fremtid er værd? Borgermødet vil vise det.

Horsens

Endnu et mislykket forsøg: Tre upålidelige pile udsætter behandling af syg vildhest

Annonce