Annonce
Østjylland

Få overblikket: I de her situationer er du i størst risiko for at blive smittet

Supermarkedet kan virke som et sted, hvor man nemt kan blive smittet, men sådan forholder det sig ikke, siger afdelingslæge Christian Wejse. Foto: Morten Pape
Hvor stor risiko er der for at blive smittet på gaden? I supermarkedet? I selskab med et hostende familiemedlem? Og i andre situationer? Vi har spurgt en ekspert.

Denne vinter hører Christian Wejse, afdelingslæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital i Skejby, en del historier, som ærgrer ham.

De handler om mennesker, som af frygt for corona-smitte nærmest ikke tør vove sig uden for en dør. Nogle er måske bange for at handle ind i supermarkedet, andre er bange for at bevæge sig ud i opgangen eller gå en tur på Strøget.

- Jeg har indtryk af, at en del mennesker nærer frygt for de forkerte ting, siger Christian Wejse og fortsætter:

Annonce

-Det er rigtigt, at der en risiko for at blive smittet, så snart man er tæt på andre mennesker. Men i nogle situationer er risikoen bare ikke ret stor. Vi skal eksempelvis ikke frygte den flygtige, kortvarige kontakt ret meget. Og da slet ikke, hvis den foregår udendørs. Til gengæld ville jeg selv være uhyre forsigtig i andre situationer, siger han.

Vi har opstillet otte situationer og derefter spurgt eksperten: Hvad er smitterisikoen?


1 - Du bryder dig ikke om at gå ture inde i byen - eksempelvis på Strøget - for du har en fornemmelse af, at der er stor smitterisiko forbundet med at bevæge sig ind og ud mellem mange mennesker, der oftest går uden mundbind. Er fornemmelsen rigtig?

Christian Wejse: Jeg ville ikke selv være bekymret for at gå ture på eksempelvis Strøget, for vi ved, at smitterisikoen udendørs er utrolig lav. Man skal have en meget tæt og meget langvaring kontakt for at blive smittet udendørs.

2 - Du bryder dig ikke om at gå hen i supermarkedet for at handle. Du har en fornemmelse af, at det er nemt at blive smittet, fordi det er svært altid at holde de anbefalede to meters afstand til de andre kunder. Lyder den bekymring fornuftig? 

Christian Wejse: Det er en situation, hvor der kan forekomme kontaktsmitte, eksempelvis fordi man rører ved de samme kontaktflader. For eksempel indkøbskurve, som jo ofte skifter hænder.

Vi har ikke gode data på, hvor ofte folk bliver smittet i supermarkeder og lignende steder. Men ud fra det, jeg ved om virussen, er smitterisikoen i supermarkeder og andre lignende steder lav. Selv om man kortvarigt kommer tæt på andre kunder, som jo i øvrigt bærer mundbind, er det ikke noget, der kan indebære en ret stor smitterisiko. Når jeg selv handler ind, betragter jeg det ikke som en risikosituation.

3 - Du bor i en opgang, hvor der er en vældig trafik på fortrappen. Nu er du begyndt at gå mindre ud for ikke at løbe ind i naboer, som kan smitte dig. Lyder det klogt? 

Christian Wejse: Nej, det ville være at stramme den for meget, for risikoen for at blive smittet i den situation er meget, meget lav. Det ville formentlig være en større belastning af sundheden ikke at gå ud.

4 - Du kommer ikke så meget ud mere. Du har ingen bil, og bussen tør du ikke tage, for du vurderer smitterisikoen i bussen til at være høj. Er det korrekt?

Christian Wejse: En bus kan være et sted, hvor man kan blive smittet, fordi der her er risiko for, at du gennem længere tid opholder dig i nærheden en person, som er potentielt smitsom. Eksempelvis blev en delpassagerer i foråret smittede i en bus, som kørte fra Nordjylland til Bornholm.

Når det er sagt, vil jeg ikke mene, at risikoen for at køre selv en længere tur i bus er særlig høj. I dag har alle jo mundbind på. Og risikoen for at køre en kortere tur er endnu mindre, så lad være med at droppe bussen, eksempelvis hvis du skal til lægen.


Sidder der fire personer i en bil fra Aarhus til Silkeborg, kan det ikke udelukkes, at der kan ske smitteoverføring.

Christian Wejse, speciallæge, Aarhus Universitetshospital.


5 - Du holder af at vandre sammen med tre kvinder. Turene går ofte fra Aarhus til Søhøjlandet. Kun du har bil, så I plejer at køre sammen. Nu overvejer I at droppe vandreturene af hensyn til smitterisikoen i bilen? Er det klogt?

Christian Wejse:  Njaee. Der er jo en anbefaling om, at vi i øjeblikket bør begrænse vores sociale aftaler, og med mindre du stort set kun ser dine tre vandreveninder, er udflugterne nok ikke nogen god idé. Ikke som situationen er lige nu.

Med hensyn til bilturene kender vi masser af eksempler på, at folk er blevet smittede i personbiler - specielt under længere ture. Sidder der fire personer i en bil fra Aarhus til Silkeborg, kan det ikke udelukkes, at der kan ske smitteoverføring, så jeg må konkludere, at den slags udflugter bør man nok vente med.

Hvis man alligevel gør det, vil jeg anbefale, at alle passagerer har mundbind på - eller endnu bedre: kommer derud på anden måde. Selve den udendørs gåtur er der ikke noget galt med, hvis den foregår med afstand til hinanden.

Det er min fornemmelse, at en del mennesker er bange for at blive smittet, mens de går på gaden eller handler ind i supermarkedet. Det er jeg ikke selv, siger Christian Wejse, afdelingslæge på infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. Foto: Jens Thaysen

6 - Du skal have besøg af dine svigerforældre. På dørtærsklen siger svigermor, at hun er begyndt at hoste en smule og at hun føler sig lidt svag. Hun regner med, at det er noget allergi. Hvad er det klogt at gøre i den situation?

Christian Wejse: I den situation er det klogt at aflyse besøget og bede svigermor om at tage hjem og blive testet. Der er lige netop i den slags situationer, at vi skal være meget opmærksomme. Hvis folk har symptomer på noget, der kan være corona, må man være hård og sige: "Beklager, vi kan ikke have besøg af nogen, som har corona-lignende symptomer".

Hvis man inviterer svigermor inden for, og det senere viser sig, at hun var smittet, er der stor risiko for, at husets øvrige beboere også er blevet smittet.

7 - Sønnen fylder 15 år, og det skal fejres. Reglen om at man højst må være fem personer gælder ikke i private hjem, derfor inviterer du i alt 12 gæster – voksne og børn. I holder god afstand ved bordet. Er det klogt?

Christian Wejse: Det er korrekt, at det ikke er ulovligt at holde en sådan fest i et privat hjem. Men i lyset af de nuværende anbefalinger om at aflyse sociale aftaler samt at overholde forsamlingsgrænsen på fem derhjemme - så er det ikke klogt. Hvis blot én i selskabet er smittet, er der stor risiko for, at flere andre i selskabet også bliver det.


Den hostende kvinde burde have meldt afbud til bridge-aftenen, også selv om hendes test viste sig at være negativ.

Christian Wejse, afdelingslæge, Aarhus Universitetshospital.


8 - Du spiller bridge sammen med tre veninder. Hen på aftenen hoster en af deltagerne stadig mere. Hun siger, at hendes mand derhjemme har corona, men selv blev hun testet negativ dagen før. Bør spillet afbrydes?

Christian Wejse: Ja, i den situation ville jeg sørge for at komme ud af vagten i en fart. Selv om hun blev testet negativ dagen før, er der ingen garanti for, at hun ikke er blevet smitsom i mellemtiden. Tværtimod er det sandsynligt, at hun er det, og hvis man har symptomer, er man meget mere smitsom end hvis man rent faktisk har COVID-19.

Den hostende kvinde burde have meldt afbud til bridge-aftenen, også selv om hendes test viste sig at være negativ. Som nær kontakt til en smittet burde hun have isoleret sig - indtil hun havde en negativ test på både fjerde og sjette dag efter seneste mulighed for, at manden kunne smitte hende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce