Annonce
Horsens

Evakueringer skal undgås: En væg af jern skal fremtidssikre boliger ved Bygholm Sø

Voldsomme vandmængder pressede i februar dæmningen under Schüttesvej. Til september bliver den opgraderet. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Efter februars voldsomme vandmængder og efterfølgende evakuering af beboere i Bygholm Åvænget har Horsens Kommune optimeret planerne for en ny dæmning langs Schüttesvej.
Annonce

Horsens: En væg af jern. Det kalder Horsens Kommune den konstruktion, der i fremtiden skal sikre, at vandstanden i Bygholm Sø kan stige med op til 90 centimeter, uden der skal tænkes i at lukke Schüttesvej eller evakuere borgere.

Det var lige nøjagtig det, der skete mandag 17. februar, da store regnmængder tvang beboerne i Bygholm Åvænget til at forlade deres hjem i godt et døgn, da man frygtede, at dæmningen under den på det tidspunkt afspærrede Schüttesvej ville briste.

Her stod vandet 40 centimeter over normalen, og den nye konstruktion bør derfor kunne håndtere selv de største byger.

Beboerne på Bygholm Åvænget måtte tage en enkelt overnatning et andet sted, da myndighederne ikke turde lade dem blive hjemme, mens vandstanden i Bygholm Sø var på sit højeste. Bristede dæmningen, ville det medføre store ødelæggelser. Arkivfoto: Silas Bang
Annonce

Forstærket projekt

Tilbage i februar havde kommunen faktisk en plan på vej for en opgradering af dæmningen og slusen under Schüttesvej.

- På det tidspunkt stod vi med et næsten færdigt projekt for, hvordan vi skulle etablere en ny dæmning i forbindelse med udvidelsen af Schüttesvej. Men efter hændelsen i februar har vi minutiøst gennemgået projektet igen, hvilket har gjort, at vi har justeret yderligere på, hvordan dæmningen bliver lavet, så den bliver endnu stærkere, forklarer Allan Lyng Hansen, afdelingschef i affalds- og trafikafdelingen i en pressemeddelelse fra Horsens Kommune.

Til september går kommunen i gang med at etablere en ny sluse og en forstærket dæmning, og derfor er planen om at udvide Schüttesvej fra to til fire spor også flyttet dertil.

Annonce

Et stort kar

Dæmningen kommer til at bestå af en såkaldt spuns, der i grove træk er en lodret væg af jern, som nogen måske vil kende fra havne eller vejkonstruktioner, hvor de bruges til at holde vand eller jord tilbage.

Spunsen bliver rammet ned i jorden i bunden af søen og kommer til at gå helt op til vejen, så vandet kan stige med de 90 centimeter uden problemer.

- Så når vi nu laver en løsning, hvor vandet kan stige op til 90 centimeter, svarer det til rigtig, rigtig mange ekstra liter vand i Bygholm Sø. Vi kan med den her løsning bruge søen som et stort kar, når der kommer de ekstraordinært store mængder vand, som vi oplevede i februar, siger Allan Lyng Hansen.

Den såkaldte spuns, der skal agere dæmning, kommer til at gå helt op til Schüttesvej, der samtidig udvides til fire spor. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Annonce

Sluse er klimasikring

Ud over dæmningen bliver slusen opgraderet til en automatisk udgave, der vil gøre det nemmere at styre vandstanden i Bygholm Sø. Den kan desuden lukkes helt, hvis åen på den anden side af Schüttesvej skulle komme ud for forhøjet vandstand.

Ifølge kommunen vil slusen dermed fungere som en klimasikring af midtbyen, da vandet så kan ophobe sig i Bygholm Sø, indtil det igen kan ledes igennem åen.

Arbejdet med dæmning og sluse forventes færdigt inden årets udgang, mens sporudvidelsen på Schüttesvej har august 2021 som deadline.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Se billederne: Nu skal Horsens Fjords havmiljø forbedres - frivillige sætter titusindvis af ålegræsplanter i fjordbunden

Horsens

Tyve stjal pengeskab fra skole

Hedensted

Gennemrodede hus under indbrud

Annonce