Annonce
Debat

EU's bankunion er ren jeopardy

Bankunion: Danmark bør afskaffe grænsekontrollen og tiltræde bankunionen, siger Erik Boel i avisen Danmark 25.juni. Og det skal han ikke kun have utak for. For mens de fleste i dag synes at have indset behovet for at værne Danmarks grænse, har der i valgkampen været underligt tavst om EUs nye bankunion. Noget nær det eneste, vi hørte, var, da Mette Frederiksen trak sit løfte om folkeafstemning tilbage. Og det var jo i grunden skidt nyt. Så selvom Boels ærinde er et andet end mit, skal han have tak for at sætte fokus på spørgsmålet om EUs bankunion.

Hvis Danmark vælger at deltage i bankunionen, vil tilsynet med de danske penge- og realkreditinstitutter rigtigt nok overgå til Den Europæiske Centralbank (ECB). Men bliver det også bedre, blot fordi det fremover er en EU-myndighed, der skal træffe afgørelse, om et dansk penge- eller realkreditinstitut skal lukke? Det kan få alvorlige følger for dansk økonomi, hvis ECB og den fælles EU-myndighed til håndtering af kriser under en krise skulle finde på at beslutte, at for eksempel Danske Bank, Nykredit eller Jyske Bank skal lukke eller eventuelt overtages af en udenlandsk bank. I dag træffes den slags beslutninger af danske myndigheder. Men som medlem af EUs bankunion har Danmark ingen repræsentanter i ECB’s Styrelsesråd. Vi giver altså magten til andre landes repræsentanter. Er det demokratisk?

Det er dog ikke eneste bekymring. Med stor sandsynlighed vil bankunionen nemlig øge den finansielle ustabilitet. Her er det nemlig hensigten at håndtere kriseramte banker med nedskrivning af gæld. Og det har tidligere givet anledning til finansiel uro. Derfor opgav vi Danmark et lignende system (Bankpakke 3), efter at det havde medført ustabilitet. Men der er i dag god grund til at frygte, at man nu på europæisk plan altså er ved at gentage den fiasko, som man i Danmark havde med Bankpakke 3, og som danske politikere måtte opgive. Er det en risiko værd at tage?

I øvrigt er det et underligt argument, at EUs bankunion skulle give et stærkere finansielt tilsyn eller en mindre risiko. EUs system er bestemt ingen solstrålehistorie. Det viser netop skandalen om Danske Bank, som Erik Boel nævner. Her svigtede flere af EUs lande ved ikke at rapportere til de danske myndigheder om uregelmæssighederne i Estland. Hvorfor skulle et system, som end ikke i dag overholder sine egne regler, blive en forbedring?

Annonce
Morten Messerschmidt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];