Annonce
NATUR

Et sandt festfyrværkeri af gule blomster: Når to fine familier mødes, slår det gnister

Følfod. Foto: Kurt Stæhr, Stouby
"What's in a name?" lyder en af de kendte replikker i Shakespeares "Romeo og Julie" - og samme spørgsmål kan man stille ude i skoven, hvor familier med så fornemme navne som "Taraxacum officinale" og "Tussilago farfara" skal forsøge at komme overens. Kurt Stæhr lyttede med.

Ude i naturen sker der en masse lige nu. Fuglesangen er på det højeste. Bøgen er for længste sprunget ud, og en masse smukke forårsblomster kæmper om kap med at gøre sig uimodståelige.

En af mine yndlingsblomster er mælkebøtten - også kaldet løvetand. Ordet løvetand stammer fra det franske dent-de-lion, som direkte oversat betyder tand-af-løve. Det skyldes bladenes form, som kan minde om en løves tænder.

Den er godt nok ikke særlig populær blandt haveejere, men du må da indrømme, at mælkebøttens blomster er smukke, også når de står i græsplænen og lyser op, som var det gulddukater.

Annonce

En anden plante, som jeg sætter stor pris på, er følfod. Den er ikke så almindelig som mælkebøtten, men blomsterne kan stå i store flokke på skrænter og langs vejkanter.

Følfod. Foto: Kurt Stæhr, Stouby

Her udgør de et flot syn, og haveejerne kan så frydes over dem i vejkanten - og over, at følfod ikke ses ret tit i haven i modsætning til mælkebøtten.

Set ovenfra kan følfod og mælkebøttens blomster minde en del om hinanden. De er begge gule og er i kurvblomstfamilien. Bortset fra blomsterne er resten af de to planter dog noget forskellige. Blandt andet er mælkebøttens stængel helt glat, medens følfodens stængel er skællet.

Mælkebøtter. Foto: Kurt Stæhr, Stouby

Navnet følfod har planten fået, fordi dens blade minder om en hov fra et føl. Bladene kommer dog først senere på sommeren efter blomstringen.

At planternes udseende og sind ikke er helt ens, fremgår af følgende historie:

Der var engang, at der stod en flok mælkebøtter langs en vejkant. De nød at være de eneste blomster, der stod netop der og lyste op. Men pludselig en dag dukkede en enkelt følfod op imellem dem. Mælkebøtterne var ikke helt tilfredse med, at de nu skulle have sådan en fætter til at gro midt imellem sig.

Følfod. Foto: Kurt Stæhr, Stouby

En dag spurgte en af mælkebøtterne nysgerrigt følfoden:

- Hvor kommer du egentlig fra?

Følfoden svarede:

- Jeg er blevet båret hertil med vinden på englevinger. Da englen fløj over jeres fine gule blomsterhoveder, var den overbevist om, at blomsterne dernede måtte være følfod ligesom mig selv. Englen lod mig derfor falde ned blandt jer og, ja, så er jeg spiret her og bor nu sammen med jer.

Mælkebøtte. Foto: Kurt Stæhr, Stouby

Som sagt var mælkebøtten ikke tilfredse med den nye beboer og sagde vredt:

- Du hører slet ikke til her, din skællede duknakke! Thi vi mælkebøtter er ud af en fornem familie kaldet Taraxacum officinale på latin. Tidligere har vi været brugt til behandling af forskellige sygdomme som hudlidelser og lever-, galde- og gigtlidelser. Ja, vores rødder har endda været brugt som kaffeerstatning. Nu bruges vi blandt andet til te og i salat.

- Jamen, hør nu her, din glatbarberede hanrej! sagde følfoden irritabelt:

- Vi er ud af den fine familie kaldet Tussilago farfara. Jeg mener at have hørt, at I kaldes løvetand eller endnu værre - Fandens mælkebøtte - fordi I er hadet af haveejerne. Det er da et navn, jeg nødigt vil bære. Vi har været brugt i medicinen som middel mod for eksempel hoste og forstoppelse, men vi er faktisk giftige, så det med medicinen forstår jeg ikke helt!

Mælkebøtte. Foto: Kurt Stæhr, Stouby

- Når solen rigtig begynder at varme vores opholdssted om foråret, så eksploderer vi nærmest op af jorden som gule sole, og mange mennesker beundrer os for vores fine udseende.

Sådan stod de hele foråret og skændtes. Ja, hver dag gik med små spydigheder om hinandens navne og udseende. Det blev de ved med til langt hen på foråret. Efterhånden dannede blomsterne fine frøstande, hvor de enkelte frø sad som paraplyer og ventede på, at vinden skulle føre dem bort.

En dag blev det blæsevejr, og vinden fik rigtig fat i frøene, og på den måde bombarderede planterne hinanden - nu ikke kun med ord - men med frø, som landede mellem de forskellige planter og satte sig fast i jordbunden.

En dag blev det blæsevejr, og vinden fik rigtig fat i frøene, og på den måde bombarderede planterne hinanden - nu ikke kun med ord - men med frø, som landede mellem de forskellige planter og satte sig fast i jordbunden.

Tiden gik, og det blev atter forår. Frøene fra begge plantearter havde blandet sig, og da de spirede, kunne man næsten ikke se forskel på, hvem der var følfod, og hvem der var løvetand.

Ja, en helt ny fredsommelig plante var faktisk opstået, og den fik navnet ”fredelig løvefod”, som var en blanding af de to planters navne - løvetand og følfod. Den nye plante havde et udseende og et sind, som havde taget det bedste med fra de to plantearter.

Mælkebøtter. Foto: Kurt Stæhr, Stouby

Efterhånden havde den nye fredelige løvefod fuldstændigt overtaget vejkanten. Det betød, at der blev fred og ro på voksestedet. Planterne holdt op med at skændes, og de nød hinandens selskab, og de levede lykkeligt sammen til deres dages ende.

Se det var et rigtig eventyr - så selv om man skændes og er uenige, kan det hele altså godt ende lykkeligt i fredelig samdrægtighed.

Forhåbentlig kunne historien smitte af på vores egen urolige verden og ende med det, vi alle håber på: Et fredeligt samvær til gavn for os alle - godt forår!

Annonce
Horsens For abonnenter

Politikerne lyttede til borgerne og forkastede forvaltningens oplæg: Der bliver plads til grønt område midt i Lund

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Borgere blev lovet cykelsti efter vejkollaps, men travlhed i vejafdelingen forsinker projektet

Odder For abonnenter

Bosser bag amfetaminfabrik står til hårde straffe: To bagmænd lavede hverken karry- eller tomatsuppe, men narko i store mængder

Hedensted

Buschauffør blev overfuset og slået: Politi leder efter gerningsmanden

AC Horsens For abonnenter

Transfervinduet nærmer sig for AC Horsens: Disse to spillere er på vippen og en ligner et sikkert køb

Esbjerg Havn skal være militært knudepunkt for Nato og USA: Havnedirektør forventer investeringer for flere hundrede millioner

Horsens

Flere end 600 til folkefest i Østerhåb: Nu er bydelens nye biodiverse legeplads indviet

Horsens For abonnenter

Seks måneders fængsel og udvisning: To mænd dømt for grov vold, tvang og trusler

Horsens For abonnenter

Premiere på madanmeldelser i Folkebladet: Fabelagtig flæsk og fritter der floppede

Hedensted

Unge tog ansvar, efter at møller skrev på Facebook: - Det er positivt, at nogen tør stå frem og stå ved, hvad de har gjort

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Horsens

Uopmærksom bilist udløste uheld med fem biler ved rundkørsel

Erhverv For abonnenter

For 24 år siden satte de sig et milliard-mål - nu har elektronikfirma med 185 ansatte i Horsens passeret magisk milepæl

Brædstrup

Udvalg siger ja til planer om 22 nye boliger: Det gjorde vi med et smil på læben, for det har byen arbejdet for i lang tid

Annonce