Annonce
Horsens

Et magtmonopol over byens kunst

Bent Riis, Horsens.
Annonce

Læserbrev: Jeg har forsøgt at få ”Den store skulpturfejde i Horsens” til at handle om, hvilken kunst der er velegnet til opstilling i det offentlige rum, og hvilken der ikke er. Det er en vigtig diskussion, for et godt kunstværk kan sagtens være uegnet til placering på et torv eller i en gågade.

Årsagen kan for eksempel være, at der er tale om et værk, som kræver en kunstfaglig præsentation i en forklarende sammenhæng, som kun kan gives på et kunstmuseum eller i et seriøst galleri. Og helst et galleri, som ikke udelukkende tænker på profit.

I en betænkning fra Statens Kunstfond udtrykkes der mange betænkeligheder over, hvordan beslutningsprocesserne sommetider er, når en kommune vælger kunst til deres pladser og gader.

Bjørn Nørgaard problematiserer for eksempel den udbredte praksis, ”bare at afhente en spændende skulptur i en kunstners atelier eller i et galleri”, uden at forholde sig til, hvordan værket vil interagere med stedet hvor det skal opstilles - med arkitekturen, andre kunstværker, identiteten og historien. I sin betænkning anbefaler Statens Kunstfond også, at ”styrke mangfoldigheden i valget af kunst og kunstnere”.

Hvordan er beslutningsprocessen så i Horsens? Er der kunstfaglig rådgivning bag beslutningerne? Er værket og dets omgivelser tænkt grundigt sammen? Er der mangfoldighed i valget af kunst?

Svaret på alle tre spørgsmål er desværre et nej. Jeg spurgte for nylig borgmesteren, hvad den næste skulptur på Søndergade bliver. Borgmesterens svar: ”Det bliver den, vi bliver tilbudt”…

Således er både den kunstfaglige viden og den politiske beslutningsvilje sat helt ude af spillet når der skal vælges offentlig kunst i Horsens. Bestemmelsesretten er overgivet til private økonomi- og PR-interesser. Magthaverne hedder Casa og Jysk Fynske Medier, og deres ”kunstneriske rådgiver” er Galleri Franz Pedersen, som varmt anbefaler de kunstnere galleriet selv har i stalden.

Seneste anbefaling var Lemmerz-skulpturen Adam, som har stået usælgelig i galleriets gårdhave i flere år. Men så er det jo en ren lykke, at skulpturen kan skydes af til gode venner i Jysk Fynske Mediers Fond…

Der er mange seriøse gallerier i Danmark og mange fremragende kunstnere som aldrig kommer til overvejelse, når Horsens' kunstmæcener er i gavehumør. Kan Horsens være tjent med, at økonomiske interesser, koncerners pr-behov og personlige venskaber bestemmer byens kunstneriske æstetik - måske i flere generationer frem?


Der er mange seriøse gallerier i Danmark og mange fremragende kunstnere som aldrig kommer til overvejelse.

Bent Riis
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ejer af Oasen: Jeg troede, det var en kunde, der ringede for at aflyse...

Hedensted

Galleri udstiller samlerobjekter

Horsens For abonnenter

Borgmester er ærgerlig over Learnmark-beslutning - bestyrelsesformand åbner dør på klem

Annonce