Annonce
Horsens

Et lokalt pigehold fra lille Egebjerg bider skeer med de største klubber i Danmark

Egebjerg IF's U15-piger spiller med i DBU's øverste fodboldrække i Jylland og på Fyn. Laura Bjørk med bolden og Clara Duch, der løber et par meter bagved, har været med, siden de var seks år. Foto: Nicolai Skovgård
En er lige begyndt til fodbold, mens andre er på vej på ungdomslandsholdet. I Egebjerg Idrætsforening har de et usædvanligt pigefodboldhold, som blander sig med landets største klubber.
Annonce

Egebjerg: I Fyn og Jyllands bedste fodboldrække for piger i årgang 2006 finder man storhold som Vejle Boldklub, AaB (Aalborg Boldklub) og FC Thy. Alle klubber, der i de voksne rækker er repræsenteret i Gjensidige Kvindeliga - og dermed blandt de bedste i landet.

I samme pigerække finder man Egebjerg Idrætsforening. Lille Egebjerg, som man i denne sammenhæng fristes til at sige, har i denne ene årgang piger, der er blandt de bedste i landet med en fodbold.

Usædvanligt, når man kigger på, hvad Egebjerg Idrætsforening er for en størrelse. Her er ikke tale om en klub med eliteambitioner, men om en klub, der vil styrke lokalsamfundet. Der skal være plads til, at alle i byen kan dyrke sport.

- Vi er en breddeklub. Vi har en på det her pigehold, der lige er begyndt for tre uger siden, og vi har nogen, der er til landsholdsudtagelse ved DBU. Vi skal favne et bredt spænd af spillere - fra de bedste til nybegynderen, og jeg synes, vi rummer hele spektret, siger Martin Thomsen.

Annonce

Til landsholdsudtagelse

Han er formand i Egebjerg Idrætsforening og samtidig hjælpetræner på pigeholdet, der består af 28 spillere fordelt på to hold. Det, der spiller i den bedste række, og et, der spillere i de lavere rækker.

Folkebladet er taget forbi til en af pigernes træninger.

Denne onsdag er der ikke 28 piger til stede på kunstgræsbanen i Egebjerg, for syv af dem er til udtagelsestræning for at komme i truppen til ungdomslandsholdet. To af dem er allerede videre i forløbet og på vej mod en endelig udtagelse.


Vi har en på det her pigehold, der lige er begyndt for tre uger siden, og vi har nogen, der er til landsholdsudtagelse ved DBU. Vi skal favne et bredt spænd af spillere fra de bedste til nybegynderen.

Martin Thomsen, formand for Egebjerg IF


Pigerne kommer primært fra Egebjerg, hvor Martin Thomsen selv var med til at starte holdet, da pigerne var seks år. De fleste hænger stadig ved, og så er der kommet andre til, både fra Egebjerg og udefra.

Annonce

Fedt at være lokal

14-årige Laura Bjørk og Clara Duch har været med fra den spæde start. De nyder, at de kan kombinere fodbold på højt plan og kampe mod landets største klubber med godt socialt samvær med veninderne fra hjembyen.

- Det er fedt, at der er et lokalt hold, og at vi er lokale spillere. Vi spiller for hyggens skyld og har det sjovt samtidig - men vi kan også godt skelne mellem, hvornår det skal være sjovt, og hvornår det er seriøst, siger Clara Duch.

Anders Fedder i baggrunden er hentet ind som træner for at få mere teknisk træning i benene og taktik i hovederne på pigerne, der indtil da var blevet trænet af forældre og frivillige. Trænerlønnen betaler nogle af forældrenes virksomheder, så det ikke er noget, Egebjerg Idrætsforening bruger penge på. Foto: Nicolai Skovgård

Blandingen af ambitioner og hygge har lokket andre til, og det er kun positivt, fortæller Laura Bjørk.

- Jeg synes, det er godt, at vi er fra forskellige skoler og forskellige områder. Vi har for eksempel nogle spillere fra Torsted, og dem ville vi aldrig komme til at snakke med, hvis vi ikke spillede fodbold sammen, siger hun.

Annonce

Prioriterer det sociale

Det sociale skulle blandt andet have været i fokus på en tur til Sverige, som coronavirus satte en stopper for.

- Vi prioriterer, at pigerne skal være glade for fodbolden og synes, det er sjovt, og vi har en god trinleder til at sørge for det sociale og alt det andet, der ikke direkte har med fodbolden at gøre, siger Martin Thomsen, der også hæfter sig ved, at det kombineres med ambitiøse mål.

- Pigerne ved også, hvornår det gælder, og de bliver frustrerede eller kede af det, hvis de ikke lige bliver udtaget til kampene. De går også op i det og har en alvorlig tilgang til det, siger han.

Annonce

Har hentet ny træner ind

Det ambitiøse kommer frem, da avisen tager en snak med holdes træner, Anders Fedder. Martin Thomsen tager over i mellemtiden og sætter pigerne på løbetur rundt om 11-mandsbanen. Fuld skrald på. Og så én tur mere.

Laura Bjørk modtager instrukser fra træner Anders Fedder, inden de skal spille på to mål. Det er nu det sjoveste, men pigerne er også med på, at der engang i mellem skal løbetræning til. I corona-pausen trænede de konditionen i Hansted Skov, mens boldbanerne var lukket ned. Foto: Nicolai Skovgård

Anders Fedder er hentet ind for at få mere teknik og taktik ind i pigernes træning og for at forbedre fodboldforståelsen.

Han bor i Viby og er oprindelig fra Brabrand, hvor han næsten altid har spillet fodbold, og hvor han nåede forbi Brabrand Fodbolds 2. divisionshold, inden skader satte en stopper for det eventyr.

Annonce

Vil vinde det hele

Til daglig arbejder han blandt andet med kreativ naturformidling til unge, og ved at blive pigetræner i Egebjerg har han fundet en mulighed for at blande fodboldpassionen og ønsket om at blive en bedre formidler. Og så var der noget ved klubben, der tiltalte ham:

- Det er en ambitiøs klub trods sin størrelse med nogle spillere, der banker på til noget rigtig godt - men samtidig er der plads til udvikling, siger han og holder sig ikke tilbage med målsætningen:

- Da vi startede i vores første pulje i efteråret, fik jeg at vide, at vi maksimalt kunne blive nummer tre eller fire, men vi endte med en delt førsteplads, så denne gang går vi efter at vinde det hele, siger Anders Fedder.

Annonce

Forælder-firmaer betaler træner

At hente en træner udefra på denne måde er ikke hverdagskost i Egebjerg Idrætsforening. Det er ikke tanken, at der skal bruges ekstra økonomi på det, og sådan er det heller ikke for pigeholdet.

- Der er vi nogle forældre, der sponsorerer det gennem vores firmaer. Vi vil ikke bryde rammerne for den måde, vi gør det i foreningen. Man kan sige, hvorfor skal vi prioritere et hold med sådan en træner frem for et andet hold, siger Martin Thomsen.

Egebjerg-pigerne deler i skrivende stund førstepladsen i puljen med FC Thy og Team Odense Q. Egebjerg IF har vundet to kampe og tabt en enkelt. De har endnu ikke spillet mod Vejle Boldklub, AaB og de to andre hold på førstepladsen.

Horsens Folkeblad har dette billede liggende i arkiverne fra 2013, hvor pigerne spillede U7. Clara Duch står på bagerste række, nummer tre fra venstre, Laura Bjørk sidder foran, nummer fire fra venstre, og Martin Thomsen er træner. Foto: Egebjerg Idrætsforening
Martin Thomsen (t.v.) var med til at starte fodboldholdet, da pigerne var seks år. I dag er han stadig med omkring holdet, men han er også formand i Egebjerg Idrætsforening. Arkivfoto: Morten Pape
Markspillere er der nok af, men de vil gerne have en målmand mere til holdet, siger træner Anders Fedder. Foto: Nicolai Skovgård
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Vi finder os ikke i sexchikane

Horsens For abonnenter

Ingen hjælp til Jørgensens Hotel: Uhensigtsmæssigt og uforståeligt, siger ejere

Annonce