Annonce
Danmark

Et kys til prinsen

Isabel Allende, da hun var i Odense for at få Hans Christian Andersen Litterature Award og mødte kronprins Frederik. Arkivfoto: Jørgen Hansen
4 ekstra med og om Isabel Allende

Isabel Allende modtog i 2012 Hans Christian Andersen Literature Award og var i den forbindelse i Odense.

- Af alle de priser, jeg har modtaget, er denne den mest magiske. Det faktum, at jeg gik igennem byens gader med alle H.C. Andersen-figurerne (H.C. Andersenparaden, red.), hånd i hånd med prinsen og modtog prisen, mens symfonikerne spillede. Det hele var magisk, erindrer hun.

- Og jeg vidste ikke, at jeg ikke måtte kysse prinsen, siger hun, griner og tilføjer et: Og hvad så!

Annonce

1 Blå bog

Isabel Allende og hendes mand, Roger Cukras. Pr-foto: Lorri Barra

Isabel Allende Llona, født 2. august 1942 i Peru. Hendes forældre var fra Chile. I barn- og ungdommen nåede hun også at bo i Bolivia, Libanon og Chile. 

Er uddannet journalist, men blev verdensberømt som forfatter efter "Åndernes Hus", som udkom i 1992 og blev filmatiseret af Bille August.

Har skrevet 24 romaner, er oversat til 42 sprog og har solgt mere end 74 millioner bøger. Har modtaget 15 æres-doktorgrader og mere end 60 priser fordelt i 15 lande.

Hendes skrivestil defineres som magisk realisme,  hvor grænserne er flydende mellem realisme og det overnaturlige.

Flygtede ud af Chile efter militærkuppet i 1973 og tilbragte 13 år i Venezuela i eksil.

Ægteskabet med Roger Cukras, som hun blev gift med sidste år, er hendes tredje. Ægteskab nummer to var med en amerikansk mand, hvorfor hun sidst i 1980'erne bosatte sig i USA.

Hun har sønnen Nicolás og tre børnebørn.

Etablerede i 1996 - for at ære sin datter Paula, der døde som blot 29 årig - sin Isabel Allende Foundation, der arbejder for at styrke piger og kvinder til at få kontrol over eget liv og situation. Fonden arbejder især blandt immigranter på grænsen mellem USA og Mexico, men hjælper også i Nepal, Indien, Guatemala, Chile m.m.

2 Det handler "Håbets rejsende" om

Victor er militærlæge og må i 1939 flygte ud af Spanien, da Franco og hans fascister vinder borgerkrigen. Også hans svigerinde, den gravide enke og pianist Roser, flygter, og de ender i  tidens forfærdelige flygtningelejre i Frankrig. Herfra rejser de med skibet Winnipeg til Chile, men i 1973 gentager historien sig for Victor. Han og hans familie bliver flygtninge igen, da Pinochet lykkes med sit kup.

- Menneskeheden går nogle gange i cirkler og gentager sine fejltagelser, siger Isabel Allende og tilføjer:

-  I 1940'erne ramte en bølge af fascisme Europa med Mussolini, Franco og Hitler. Og nu rejser fascismen sig igen.

Udover at være en historisk roman, der knytter sig til og beskriver virkelige begivenheder, er "Håbets rejsende" også en familie- og ikke mindst kærlighedskrønike.

3 Allende om vigtigheden af fiktion

- Hvorfor er fiktion vigtigt? Det er det, fordi det bringer dig i forbindelse med følelser og relationer. Når du læser nyhederne om 74 mio. flygtninge i verden, er det et tal. Det betyder ikke noget indtil det øjeblik, hvor du møder én flygtning med et ansigt, med et navn og med en historie.  Da indser du, at det kunne være din historie. At det kunne være dig, dine børn. Så forandrer alt sig, fordi du forbindes til den anden på et følelsesmæssigt plan. Vi er alle ens. Vi føler på den samme måde.

4 Allende om at dele liv med læserne

- Hvem læser mine bøger? Det gør de mennesker, der tænker som mig. Jeg kommer ikke til at overbevise Trump-tilhængere om at læse mine bøger. Det vil de ikke, for vi er ikke enige om nogle basale principper. Så når jeg siger, at jeg ikke prædiker for mine læsere, så er det fordi, jeg ikke vil overbevise nogen. De mennesker, som læser mine bøger, er de mennesker, som allerede tænker som mig. Og som vil blive rørt af de samme historier, som jeg bliver rørt af.  Så vi deler liv.

Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce