Annonce
Debat

Et indspark i debatten om Det Gule Pakhus

Anne-Lene Sand, Horsens

Læserbrev: For godt to år siden inviterede borgmester Peter Sørensen mig til et møde, hvor han spurgte, hvordan kommunen imødekommer de borgere, som organiserer sig selv.

Som forsker i byliv og selvorganiserede fritidskulturer blev jeg glad, da spørgsmålet vidnede om, at byens borgmester var på sporet af en nytænkende tilgang og udviste en oprigtig interesse i at inkludere mennesker, som organiserer og udtrykker sig på andre måder, end flertallet umiddelbart gør.

Det er samtidig et spørgsmål, som enhver større by stiller sig selv, og der ligger store potentialer i det selv- og semiorganiserede, som kan have en betydelig kvalitet for en by.

Annonce

Diskussionen om, hvem der har retten til at definere byens steder, har siden 1950'erne været et centralt tema i by-forskningen.

Hvis jeg, som en, der ikke bruger pakhuset mere, men har respekt for dets organiseringsform, skal se debatten om Det Gule Pakhus i lyset af klassiske debatter om byen, så kan det være med til at stille spørgsmålene: hvem har retten til Madevej 2?

Har politikere retten til at definere, hvem der har og tildeles sted i byen? I et velfærdssamfund som det danske, og den storby som Horsens er ved at blive, har alle da ikke retten til et sted, som de kan se sig selv være en del af på en måde, som giver mening for netop dem?

Frem for at kridte banen op, som formand for kultur-og civilsamfundsudvalget Jakob Bille gjorde i et interview til Horsens Folkeblad, handler problematikken så ikke snarere om, at man politisk ser et potentiale i godsbanearealet (som flere andre storbyer gør i tiden) og planlægger, at Madevej 2 kan indgå i en større spatial sammenhæng med resten af udviklingen på godsbanearealet?

Tilbage til borgmester Peter Sørensens spørgsmål, så understøttes selvorganiserede kulturer ved: at tildele mennesker et sted, give dem ejerskab, have tillid til dem og balancere mellem at skubbe på og give slip. Her kan semiorganiserede kulturer inden for gadeidræt eksempelvis være til fremtidig inspiration.

Én ting, jeg har lært igennem årene, som forsker med interesse for byens selvorganiserede kulturer, er, at man skal lytte til mennesker og tage deres lokale, finurlige og kreative måder at give steder betydning seriøst.

Man skal lytte til mennesker og tage deres lokale, finurlige og kreative måder at give steder betydning seriøst.

Hvis fusionering mellem DGP, Kulisselageret og Platform K er passé, må politikerne finde en løsning på det problem, vi alle er vidne til i disse måneder. Så lad os starte ”det tog”, som handler om, at finde et nyt sted i byen til pakhusets brugere. Et respektfuldt sted til de mennesker, som i mange år har skabt DGP’s identitet - og deres egen identitet igennem dét sted!

Annonce
Horsens For abonnenter

Bevaringsværdig bygning i Eldrup skal rives ned: Ejer vil dog bygge nyt i samme historiske stil, lyder det

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Nye restriktioner på vej efter pressemødet: Se her, hvordan de påvirker din hverdag og dine juleforberedelser

Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Sport

Mange er dybt berørt: Den fynske fodboldlegende Lars Høgh er død 62 år gammel

Erhverv

Nyt byggefirma har holdt rejsegilde på Torvet: Seks lejeboliger skal stå klar i løbet af foråret

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Horsens

Politiet indfører nattelivszoner i Horsens: Fra lillejuleaften er barer og diskoteker lukket land for dømte med nattelivsforbud

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Horsens

Åbne vidder og store drømme: Se listen over de fem dyreste landejendomme i kommunen

Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Annonce