Specialfremstillet middelalderkanon bliver skudt af flere gange i løbet af Middelalderfestivalens to dage. Gruppen bag affyringen lover, at det bliver et brag af en fest.
Horsens: Mange høje brag vil lyde over Horsens på fredag og lørdag, og ved området omkring Fængslet vil bragene være ekstra høje.
Der er dog ikke tale om fyrværkeri eller støj fra et nyt byggeprojekt, men om en autentisk affyring af en middelalderkanon under Europæisk Middelalderfestival.
Foreningen Freie Rostocker Fähnlein står for affyringen af sin hjemmebyggede kanon, og den lover, at det hverken bliver kedeligt eller kommer til at gå stille for sig.
- Publikum skal være forberedt på, at det er højt. Det er højere, end man lige regner med. Det bliver et brag af en fest, siger Christian Voss Barlach fra Freie Rostocker Fähnlein.
- Publikum skal forvente et show, hvor der hurtigt er noget action. Man skal holde fokus, for der kommer en masse fakta, men det er også et show, hvor de virkelig får lov at opleve nogle brag. Der er ikke særlig mange af de her optrædender. Vi er de eneste i Danmark, der tager rundt med den her størrelse kanon og skyder af, så det er noget unikt, siger han.
Christian Voss Barlach, medlem af foreningen Freie Rostocker FähnleinDet bliver et brag af en fest.
Affyringstidspunkter og krudtdosering
Foreningen Freie Rostocker Fähnlein skyder både deres kanon og luntebøsse af begge dage under Middelalderfestivalen. Ved hvert klokkeslæt skydes kanonen af tre gange.
- Fredag: Kl. 19.00 og 21.30.
- Lørdag: Kl. 11.00, 16.00 og 21.30.
Dosering af det sorte krudt, som skydes af fra kanonen, varierer. Der kommer mere krudt i hver gang, og derfor bliver braget højere og højere:
- 1. skydning: 100 gram krudt
- 2. skydnnig: 150 gram krudt
- 3. skydning: 200 gram krudt
Tre affyringer om dagen
Freie Rostocker Fähnlein fyrer kanonen af tre gange dagligt under den to dage lange Middelalderfestival. Ved hver affyring skydes der tre gange med kanonen. Kanonen de skyder med, er en 12 punds kammer-ladt kanon med en 100 millimeter udboring. Den vejer i alt 750 kilo, og er en replika af kanoner, der har eksisteret i Danmark i 1500-tallet. Det er den største rekonstruktion af en 1500-tals middelalderkanon i Danmark.
Ud over den specialfremstillede kanon, der vil give genlyd over det meste af Horsens, har foreningen en luntebøsse med. En luntebøsse er datidens haglbøsse, som antændes med en tyk stoflunte. Den bliver skudt af to gange lige inden kanonens tre skud.
- Når vi er færdige med at skyde, melder vi ind, at vi er færdige, og sikkerhedszonen bliver ophævet. Og så kan man komme tæt på og klappe kanonen og se det hele, siger Christian Voss Barlach, der opfordrer publikum til at komme helt tæt på kanonen efter afskydning, for også at aktivere andre sanser end bare hørelsen.
Sikkerheden er i top
Selvom både kanonen og luntebøssen kommer til at larme en hel del, når de skydes af, bliver der kun skudt med løs, sort krudt, fortæller Christian Voss Barlach. Han beroliger samtidig de festivalgæster, der måtte frygte for sikkerheden.
- Der er ingen sprængfare overhovedet. Alle mand der håndterer kanonen, har sortkrudt-bevis, har tilladelse til håndtering af den specifikke kanon og udvidet førstehjælpskursus med fokus på brand- og sprængskader. Men der er ingen fare for, at den vil komme til at sprænge, siger Christian Voss Barlach.
Foreningens medlemmer kommer til at stå inden for få meter af kanonen, men festivalgæsterne skal holde sig på behørig afstand. Både foran og bag kanonen er der en sikkerhedszone, hvor gæster ikke må befinde sig. Christian Voss Barlach regner med, at publikum kan stå 50-75 meter fra kanonen under affyring. Ud over sikkerhedszonen er der sikkerhedsfolk, der holder øje med, om sikkerheden er, som den skal være.