Annonce
Horsens

Et brag af en festival: Middelalderkanon skydes af i weekenden

Foreningen Freie Rostocker Fähnlein skyder tre gange dagligt med deres hjemmebyggede kanon under Middelalderfestivalen i weekenden. Billedet er fra gruppens prøveskydning i Aarhus tidligere på sommeren. Arkivfoto: Søren Smidt.

Specialfremstillet middelalderkanon bliver skudt af flere gange i løbet af Middelalderfestivalens to dage. Gruppen bag affyringen lover, at det bliver et brag af en fest.

Horsens: Mange høje brag vil lyde over Horsens på fredag og lørdag, og ved området omkring Fængslet vil bragene være ekstra høje.

Der er dog ikke tale om fyrværkeri eller støj fra et nyt byggeprojekt, men om en autentisk affyring af en middelalderkanon under Europæisk Middelalderfestival.

Foreningen Freie Rostocker Fähnlein står for affyringen af sin hjemmebyggede kanon, og den lover, at det hverken bliver kedeligt eller kommer til at gå stille for sig.

- Publikum skal være forberedt på, at det er højt. Det er højere, end man lige regner med. Det bliver et brag af en fest, siger Christian Voss Barlach fra Freie Rostocker Fähnlein.

- Publikum skal forvente et show, hvor der hurtigt er noget action. Man skal holde fokus, for der kommer en masse fakta, men det er også et show, hvor de virkelig får lov at opleve nogle brag. Der er ikke særlig mange af de her optrædender. Vi er de eneste i Danmark, der tager rundt med den her størrelse kanon og skyder af, så det er noget unikt, siger han.

Annonce

Det bliver et brag af en fest.

Christian Voss Barlach, medlem af foreningen Freie Rostocker Fähnlein

Affyringstidspunkter og krudtdosering

Foreningen Freie Rostocker Fähnlein skyder både deres kanon og luntebøsse af begge dage under Middelalderfestivalen. Ved hvert klokkeslæt skydes kanonen af tre gange.


  • Fredag: Kl. 19.00 og 21.30.
  • Lørdag: Kl. 11.00, 16.00 og 21.30.

Dosering af det sorte krudt, som skydes af fra kanonen, varierer. Der kommer mere krudt i hver gang, og derfor bliver braget højere og højere:


  • 1. skydning: 100 gram krudt
  • 2. skydnnig: 150 gram krudt
  • 3. skydning: 200 gram krudt
Foreningen Freie Rostocker Fähnlein skyder tre gange dagligt med deres hjemmebyggede kanon under Middelalderfestivalen i weekenden. Billedet er fra gruppens prøveskydning i Aarhus tidligere på sommeren. Arkivfoto: Søren Smidt.

Tre affyringer om dagen

Freie Rostocker Fähnlein fyrer kanonen af tre gange dagligt under den to dage lange Middelalderfestival. Ved hver affyring skydes der tre gange med kanonen. Kanonen de skyder med, er en 12 punds kammer-ladt kanon med en 100 millimeter udboring. Den vejer i alt 750 kilo, og er en replika af kanoner, der har eksisteret i Danmark i 1500-tallet. Det er den største rekonstruktion af en 1500-tals middelalderkanon i Danmark.

Ud over den specialfremstillede kanon, der vil give genlyd over det meste af Horsens, har foreningen en luntebøsse med. En luntebøsse er datidens haglbøsse, som antændes med en tyk stoflunte. Den bliver skudt af to gange lige inden kanonens tre skud.

- Når vi er færdige med at skyde, melder vi ind, at vi er færdige, og sikkerhedszonen bliver ophævet. Og så kan man komme tæt på og klappe kanonen og se det hele, siger Christian Voss Barlach, der opfordrer publikum til at komme helt tæt på kanonen efter afskydning, for også at aktivere andre sanser end bare hørelsen.

Sikkerheden er i top

Selvom både kanonen og luntebøssen kommer til at larme en hel del, når de skydes af, bliver der kun skudt med løs, sort krudt, fortæller Christian Voss Barlach. Han beroliger samtidig de festivalgæster, der måtte frygte for sikkerheden.

- Der er ingen sprængfare overhovedet. Alle mand der håndterer kanonen, har sortkrudt-bevis, har tilladelse til håndtering af den specifikke kanon og udvidet førstehjælpskursus med fokus på brand- og sprængskader. Men der er ingen fare for, at den vil komme til at sprænge, siger Christian Voss Barlach.

Foreningens medlemmer kommer til at stå inden for få meter af kanonen, men festivalgæsterne skal holde sig på behørig afstand. Både foran og bag kanonen er der en sikkerhedszone, hvor gæster ikke må befinde sig. Christian Voss Barlach regner med, at publikum kan stå 50-75 meter fra kanonen under affyring. Ud over sikkerhedszonen er der sikkerhedsfolk, der holder øje med, om sikkerheden er, som den skal være.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En hyldest til den gode idé - lad os få mere af den slags

Gode ideer kan vi aldrig få for mange af. Og når de så oven i købet bliver omsat i handling og er en gevinst, er der ekstra grund til at anerkende et godt initiativ. Sådan er det med Mai-Britt Therkelsen, der som leder af tøjafdelingen hos Blå Kors kunne se genbrugsguld gå tabt på grund af manglende hænder. Mange ville trække på skuldrene og ærgre sig, men heldigvis ville Mai-Britt Therkelsen det anderledes. Hun fik en god idé om at lave en sorteringscentral som et beskæftigelsesprojekt, og nu er det blevet til virkelighed med opbakning fra Horsens Kommune. Et initiativ, der har alle muligheder for at blive en gevinst for alle parter. Den slags kan vi ikke få nok af, og det er vigtigt at anerkende, når en idé på den måde bliver til virkelighed. Mai-Britt Therkelsens initiativ minder os alle om, at der i princippet ikke skal så meget til. Der må være masser af lignende ideer, der rumler og rumsterer derude i Horsens og opland. Lad os få dem på bordet. Alle kan måske ikke lade sig realisere, men hvorfor ikke hjælpe hinanden med at gøre hverdagen lettere og udnytte de ressourcer, vi har, bedst muligt. I dette tilfælde havde Mai-Britt Therkelsen en chef, der var på ideen, ligesom Horsens Kommune også bakkede op. Sådan er det med alle ideer. De kræver opbakning og støtte. Vi er alt for gode til at tale ting ned og skyde forslag ned med en halvdårlig, kvik bemærkning. Den slags er dræbende for folk med gode ideer og lyse indfald, og fremfor alt risikerer vi at smide guld på gaden. Husk det næste gang, du får en god idé eller bliver præsenteret for én af slagsen. Giv det en chance. Ikke noget med at sige: Hvorfor dog det? Støt og bak op og spørg i stedet dig selv og dine omgivelser: Hvorfor ikke? Det vil være til gavn for os alle på den lange bane, så hyld den gode idé og lad os får mere af den slags.

Annonce