Annonce
Horsens

Et brændende spørgsmål: Får vi middelalderfestival uden bål i år?

Gennem årene har Middelalderfestivalen haft mange optrædende, som arbejder med ild. Det bliver der ikke noget af i år. Arkivfoto

DMI melder om endnu seks tørre uger, og det rammer festivalen i Horsens, som lige nu arbejder med at finde de bedste alternativer til åben ild.

Annonce

Horsens: Med et DMI-varsel om endnu seks uger med sol og tørke må Europæisk Middelalder Festival i Horsens indstille sig på, at 2018-festivalen 24.-25. august bliver uden bål og levende ild.

- Vi har selvfølgelig håbet på, at vejret ville ændre sig, men med udmeldingen fra DMI må vi nok se i øjnene, at vi bliver ramt af forbuddet mod afbrænding - og det kan vi ikke rigtigt ændre på, konstaterer projektkoordinator Anders Kramer Vestergaard.

Han og holdet omkring ham arbejder da også på livet løs for at finde de bedste alternativer.

Ild i de mange faste fakler vil være udelukket, og dermed forsvinder et vigtigt element i aften-oplevelserne på Fængslet.

- Løsningen bliver måske moderne lys i et vist omfang, siger Anders Kramer Vestergaard.

Løsningen bliver måske moderne lys i et vist omfang.

Anders Kramer Vestergaard, koordinator for middelalderfestivalen
Små bål og levende lys har været faste indslag på Middelalderfestivalen. Nu siger tørken stop. Arkivfoto: Morten Marboe
Annonce

Gas i stedet for kul

Han har været i kontakt med flere bodholdere, som er "rimeligt afklarede".

- De fleste af de bodholdere, som bruger ild, gør det i griller, hvor de laver mad. Ofte har de mulighed for at fyre med gas i stedet for kul, så det bliver nok løsningen dér, siger Anders Kramer Vestergaard.

Festivalen selv spiller ud med ekstra beredskab.

- Vi tredobler udstyret til brandslukning, fortæller projektkoordinatoren.

Desuden vil brandvagterne være ekstra opmærksomme.

- De plejer mest at beskæftige sig med, at bålene rundt omkring på området bliver slukket, som de skal. Det vil nok ikke være aktuelt i år, og derfor får vagterne tid til at holde øje med brandfaren.

Fakler på vægge og mure på Fængslet har bidraget markant til stemningen på tidligere festivaler. I år bliver de måske afløst af moderne belysning. Arkivfoto: Morten Marboe
Annonce

Vis ansvarlighed

Tilbage er så rygende festivalgæster.

- Vi nedlægger ikke rygeforbud, for det kan vi ikke håndhæve. I stedet opfordrer vi folk til ikke at ryge og, hvis de gør det, til at udvise ansvarlighed, forklarer Anders Kramer Vestergaard.

- Det tørre vejr er en udfordring, og der er meget, vi skal tænke på. F.eks. må græsset ikke være for højt på parkeringspladserne, fordi det er en brandrisiko. Men problemerne er ikke større, end de kan løses, og vi er rigtig fornuftigt på vej, siger festivalens koordinator og tilføjer:

- Vi har jo de samme vilkår som sommerens mange andre festivaler og markeder.

Annonce

Se den officielle trailer fra sidste års festival - med masser af levende ild

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Se billederne: Nu skal Horsens Fjords havmiljø forbedres - frivillige sætter titusindvis af ålegræsplanter i fjordbunden

Horsens

Tyve stjal pengeskab fra skole

Hedensted

Gennemrodede hus under indbrud

Annonce