Annonce
Horsens

Et brændende spørgsmål: Får vi middelalderfestival uden bål i år?

Gennem årene har Middelalderfestivalen haft mange optrædende, som arbejder med ild. Det bliver der ikke noget af i år. Arkivfoto

DMI melder om endnu seks tørre uger, og det rammer festivalen i Horsens, som lige nu arbejder med at finde de bedste alternativer til åben ild.

Horsens: Med et DMI-varsel om endnu seks uger med sol og tørke må Europæisk Middelalder Festival i Horsens indstille sig på, at 2018-festivalen 24.-25. august bliver uden bål og levende ild.

- Vi har selvfølgelig håbet på, at vejret ville ændre sig, men med udmeldingen fra DMI må vi nok se i øjnene, at vi bliver ramt af forbuddet mod afbrænding - og det kan vi ikke rigtigt ændre på, konstaterer projektkoordinator Anders Kramer Vestergaard.

Han og holdet omkring ham arbejder da også på livet løs for at finde de bedste alternativer.

Ild i de mange faste fakler vil være udelukket, og dermed forsvinder et vigtigt element i aften-oplevelserne på Fængslet.

- Løsningen bliver måske moderne lys i et vist omfang, siger Anders Kramer Vestergaard.

Annonce

Løsningen bliver måske moderne lys i et vist omfang.

Anders Kramer Vestergaard, koordinator for middelalderfestivalen
Små bål og levende lys har været faste indslag på Middelalderfestivalen. Nu siger tørken stop. Arkivfoto: Morten Marboe

Gas i stedet for kul

Han har været i kontakt med flere bodholdere, som er "rimeligt afklarede".

- De fleste af de bodholdere, som bruger ild, gør det i griller, hvor de laver mad. Ofte har de mulighed for at fyre med gas i stedet for kul, så det bliver nok løsningen dér, siger Anders Kramer Vestergaard.

Festivalen selv spiller ud med ekstra beredskab.

- Vi tredobler udstyret til brandslukning, fortæller projektkoordinatoren.

Desuden vil brandvagterne være ekstra opmærksomme.

- De plejer mest at beskæftige sig med, at bålene rundt omkring på området bliver slukket, som de skal. Det vil nok ikke være aktuelt i år, og derfor får vagterne tid til at holde øje med brandfaren.

Fakler på vægge og mure på Fængslet har bidraget markant til stemningen på tidligere festivaler. I år bliver de måske afløst af moderne belysning. Arkivfoto: Morten Marboe

Vis ansvarlighed

Tilbage er så rygende festivalgæster.

- Vi nedlægger ikke rygeforbud, for det kan vi ikke håndhæve. I stedet opfordrer vi folk til ikke at ryge og, hvis de gør det, til at udvise ansvarlighed, forklarer Anders Kramer Vestergaard.

- Det tørre vejr er en udfordring, og der er meget, vi skal tænke på. F.eks. må græsset ikke være for højt på parkeringspladserne, fordi det er en brandrisiko. Men problemerne er ikke større, end de kan løses, og vi er rigtig fornuftigt på vej, siger festivalens koordinator og tilføjer:

- Vi har jo de samme vilkår som sommerens mange andre festivaler og markeder.

Se den officielle trailer fra sidste års festival - med masser af levende ild

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tag debatten - den er gratis

Er der noget, der kan sætte sindene i kog i Horsens, er det byens udseende. Seneste eksempel er viceborgmester Martin Ravns læserbrev om, at Lilli Gyldenkildes Torv efter hans mening kan blive den næste ghetto i Horsens. Efterfulgt af et læserbrev af Sisse Landert, som græmmes over sin bys udseende. Efterfulgt af to læserbreve fra Andreas Boesen og Susan Gyldenkilde, som forsvarer byggeriet. I avisen og på hsfo.dk har vi gennem flere år dækket både planer, spadestik, beslutninger og kritik tæt og grundigt. Emnet optager vores læsere helt enormt. Det kan vi se både på hsfo.dk og i de kommentarer, vi får til artiklerne via Facebook. Derfor vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at afdække udviklingen og på fair og ordentlig vis bringe de forskellige synspunkter videre. Nogle af artiklerne bringer vi gratis på hsfo.dk, mens andre kræver, at man har betalt abonnement. Det får vi jævnligt kritik for af læsere, som mener, at når det er en artikel, der interesserer mange, bør den være gratis. Jeg medgiver, at vi selv har et medansvar for den manglende forståelse, fordi medierne i en periode forærede alt indhold væk på digitale platforme. Men i takt med fyringer af journalister og fotografer verden over er der ved at komme en forståelse for, at ordentlig journalistik koster penge at lave og er en vare, der skal betales for. I debatten om byens udseende tog kritikken en ny drejning, da byrådsmedlem Jakob Bille skrev følgende i en kommentar på Facebook: "Folkebladet kunne nu godt have gjort denne artikel tilgængelig for alle. De har jo valgt at gøre alle de kritiske indlæg tilgængelige for alle." Bare så der ikke er nogen tvivl: Læserbreve er altid gratis indhold på hsfo.dk. Uanset om de er for eller imod, hvad et byråd har besluttet. Fælles for det indhold, det kræver et digitalt abonnement at få adgang til, er derimod, at det er unik og selvstændig journalistik. Tendensen på vores og de fleste andre medier er, at flere og flere artikler bliver låst. På hsfo.dk har vi også det princip, at den daglige leder, som du læser her, er betalt indhold - bare ikke lige i dag, hvor alle kan læse med.

Annonce