Annonce
Horsens

Et anderledes rejsegilde for friplejehjem: Håndværkernes arbejde hyldes med tidskapsel

Projektdirektør Ib Høgsberg fra Casa sætter en tidskapsel ind i muren i forbindelse med et anderledes rejsegilde på byggeriet af et friplejehjem ved Buchwalds Bro. Forinden havde aktørerne hver lagt ting i kapslen, som altså blive bevaret for eftertiden. Foto: Mads Dalegaard
Friplejehjem ved Buchwalds Bro står klar om knap et år og rummer 75 lejligheder. Rundt om rejser 108 ejer- og lejeboliger sig. AP Ejendommes store projekt blev hyldet tirsdag.
Annonce

Horsens: Et rejsegilde i traditionel forstand for Danmarks første svanemærkede friplejehjem ved Buchwalds Bro i Horsens var en umulighed i et coronaår, men en hyldest i mindre skala blev det til tirsdag.

AP Ejendommes plejehjemsprojekt i bymidten med 75 boliger, wellness-faciliteter, fællesaltaner med mere har været under opførelse i mere end et år, og der går yderligere godt 11 måneder, inden beboerne tager nybyggeriet i brug.

Håndværkerne er således i fuld gang, og nok kunne de ikke være del af hyldesten, men der blev sendt mange roser deres vej fra dagens talere.

- Det her er en substitut for rejsegildet, og det er trist, for det burde ikke være os, der normalt sidder bag skrivebordene, som står her i dag. Håndværkerne har gjort en kæmpe indsats, så lov mig at sende en tak videre til dem, lød det fra AP Ejendommes direktør Peter Olsson - henvendt til adm. direktør Torben Modvig og projektdirektør Ib Høgsberg fra totalentreprenøren Casa.

Annonce

Kapsel muret ind i facaden

Som påskønnelse af indsatsen blev en tidskapsel, som de involverede hver kom en ting i, muret ind i facaden. Kapslen indeholder nu alt fra et borgmesterbidrag - bogen "Horsens - fra fængselsby til oplevelsesby" - til mundbind, håndsprit og Danske Diakonhjems værdier samlet i "Ånd og rødder".

Enkelte lejligheder i friplejehjemmet får kig helt ud i fjorden. Foto: Mads Dalegaard

Netop Danske Diakonhjem skal stå for driften af friplejehjemmet.

- I satte gang i byggeriet, inden vi havde blæk på aftalen, sagde direktør Emil Tang med et skævt smil rettet mod Peter Olsson.

Aftalen kom på plads, og byggeriet skrider planmæssigt frem, fortalte Casa-direktør Torben Modvig:

- 2020 har været et vanvittigt, mærkeligt år for os. I marts troede vi, at alle håndværkerne skulle sendes hjem, men sådan gik det slet ikke. Vi holder planen, og kvaliteten er rigtig god, sagde han.


Er det det rigtige sted at placere et plejehjem? Det er det!

Peter Sørensen, borgmester (S)


Casa-delegationen konstaterede, at projektet i dén grad står fast: Flere end 1000 pæle er banket 19-20 meter ned i jorden som led i byggeriet af plejehjem og boliger.

Casa satser på at aflevere friplejehjem og i alt 108 leje- eller ejerboliger 1. november 2021.

Borgmester Peter Sørensen var med til at mure tidskapslen ind i facaden på plejehjemsbyggeriet. Han havde smugkigget på byggeriet og var imponeret over blandt andet fællesterrasser og vinduespartier, der på fin vis drager åmiljøet helt op i lejlighederne. Foto: Mads Dalegaard
Annonce

Placeringen er rigtig

Borgmester Peter Sørensen (S) havde smugkigget på en lille rundtur:

- Og byggeriet overrasker, for man kunne godt spørge: Er det det rigtige sted at placere et plejehjem? Det er det! Det er afslutningen på et helt fantastisk bygningskompleks på og ved Lilli Gyldenkildes Torv. Jeg glæder mig helt vildt til at se det færdige resultat, sagde han.

Borgmesteren er særligt glad for udemiljøet med plateauer på de store terrasser og det faktum, at miljøet ved åen nærmest kommer op i boligerne, selv om man bor på for eksempel femte sal.

Friplejehjem og svanemærkning

Byggeriet ved Buchwalds Bro er Danmarks første svanemærkede friplejehjem.

Certificeringen betyder, at boligerne skal leve op til skrappe krav i hele livscyklus, hvilket indbefatter materialer, byggeproces, brugsfase samt affalds- og recirkuleringsfase.

Byggeriet skal være godt for miljøet, beboerne og økonomien. Beboerne skal sikres et godt indeklima, og der er skrappe krav til byggematerialer.

Friplejehjemmet får 75 lejligheder fordelt på fem etager. Byggeriet er seks etager højt, men i stueplan er der fællesområde med wellness, fælleskøkken osv.

AP Ejendomme, datterselskab til AP Pension, er bygherre, driften er lagt i hænderne på Danske Diakonhjem, mens Casa er totalentreprenør på opgaven.

Miljømærkning Danmark har certificeret både friplejehjem og det boligprojekt med 108 lejligheder, der også er i gang, med Svanemærket.

I alt bygger Casa cirka 18.000 kvadratmeter ved Buchwalds Bro.

Peter Sørensen kalder friplejehjemmet et fornuftigt supplement til de kommunale tilbud.

Et friplejehjem adskiller sig fra almindelige plejehjem ved, at det ikke formelt er knyttet til den lokale kommune gennem en driftsoverenskomst. Udgiften for en kommune er den samme, om der er tale om et friplejehjem eller et almindeligt af slagsen.

Annonce

Der bygges også 108 lejligheder

Folkebladet har tidligere omtalt, at 15 beboere på Arentzens Minde mellem Stjernholmsgade og Slotsgade flytter til friplejehjemmet. Hvem der ellers skal bo der, er uafklaret.

Boligkomplekser i henholdsvis 14 og fem-otte etager har rejst sig på hver side af friplejehjemmet. Planen er 70 leje- og 38 ejerlejligheder, men det kan ændre sig.

- Viser det sig, at det for eksempel går godt med udlejning, kan vi ændre på det, sagde Peter Olsson fra AP Ejendomme.

Lejlighederne bliver i størrelsen 60-110 kvadratmeter. Pris og husleje er ikke fastlagt endnu.


Håndværkerne har gjort en kæmpe indsats, så lov mig at sende en tak videre til dem.

Peter Olsson, AP Ejendomme


Annonce

Livlig debat om æstetik

Peter Olsson kunne på den anden side af gaden se KFC, Elgiganten, Lagkagehuset og andre, der er rykket ind i stueplan i AP Ejendommes byggeri på Lilli Gyldenkildes Torv. Det samlede projekt - ikke mindst æstetikken - har givet heftig debat i Folkebladets spalter.

- Der har været polemik, for bliver de fine skåltaleord til noget? Vores restauranter og andre er rigtig tilfredse, og Lejerbo melder om stor interesse for lejlighederne. Jeg er glad for, at jeg kan vise mig i byen igen, sagde han.

Underforstået: Byggeriet er i hans optik blevet vel modtaget. Friplejehjemmet ser Olsson som et flagskib i Danmark, blandt andet er det noget særligt at have sådan et projekt så centralt placeret i byen.

Det blev bakket op af Emil Tang, der talte om boliger frem for institution:

- Det her ligger supergodt. Mange plejehjem fra 70'erne og 80'erne blev bygget helt forkert - godt gemt og godt glemt, sagde direktøren for Danske Diakonhjem.

Diakonhjemmet er landets største ikke-kommunale aktør på ældreområdet.

Udsigten fra femte sal fra friplejehjemmet, som skal drives af Danske Diakonhjem. Der går endnu knap 11 måneder, inden beboerne kan rykke ind. Foto: Mads Dalegaard
Torben Modvig er administrerende direktør for Casa, der har arbejdet ved Buchwalds Bro i nøjagtig 443 dage. Håndværkerne kunne ikke deltage i rejsegildet, men blev hyldet i en række taler. I omegnen af 150 mand har været involveret i byggeriet. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Ny meningsmåling ryster posen i byrådet: Hver tredje vælger vil forlade V

Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Hedensted For abonnenter

Familiens hund blev kørt ihjel: Nu kræver borger fartbegrænsning

Annonce