Annonce
Odder

Et års udveksling gav 17-årige Madeline oplevelser for livet

Madeline Ottesen er meget glad for sin Rotary-jakke, der er pyntet med pins eller anden form for pynt fra alle de udvekslingsstudenter, hun har mødt i Australien. Foto: Morten Pape
Mere mod og modenhed er noget af det, man får ud af at være væk fra mor og far i et år. Og Madeline Ottesen fra Højby havde slet ikke tid til at savne familien - undtagen lige et par helt særlige dage.

Højby: I julen savnede jeg min familie rigtig meget, for de gør slet ikke lige så meget ud af julen i Australien.

Det er godt en måned siden, 17-årige Madeline Ottesen er vendt hjem fra et års udvekslingsophold i Australien. Med sig har hun en stor kuffert fuld af oplevelser og en følelse af, at hun kan, hvad hun vil.

- Jeg har fået meget mere selvtillid og behøver ikke så meget hjælp fra min mor. Og så er jeg blevet mere åben og ikke så bange for, hvad andre tænker, siger hun.

Med den indstilling og åbenhed kommer man langt, når man skal møde en fremmed kultur.

Madeline Ottesen har boet hos fire forskellige australske familier i løbet af det sidste år. Alle fundet af Rotary og alle i Melbourne, hvor hun også har gået i det, der svarer til 10. klasse på en kristen privatskole.

- Det var vildt hårdt i begyndelsen at skulle tale engelsk hele tiden og lære alt det nye samtidig med, at jeg skulle være vildt åben for at få venner.

De første par uger kunne hun leve højt på nyhedens interesse på sin skole, men efter et par uger havde nyhedens interesse lagt sig.

- Efter to uger var jeg ikke ny og spændende mere, men så opførte jeg mig som en lille hund og begyndte at følge efter dem, siger hun og slår en høj latter op.

Efter to uger var jeg ikke ny og spændende mere, men så opførte jeg mig som en lille hund og fulgte efter dem, og nu har jeg fem veninder for livet.

Madeline Ottesen, hjemvendt udvekslingsstudent

Koala og kænguru

Efter en måneds tid var venindeflokken på plads, og de næste 10 måneder bød hendes hverdag på skole, sleepovers, shopping og fester. Og det var fester uden alkohol - dels fordi det er forbudt for unge under 18 år at drikke, dels fordi det er et af de fire forbud, som man siger ja til at følge, når man bliver udsendt af Rotary.

Til gengæld får man så en tur rundt i Australien sammen med en masse andre Rotary-udvekslingselever fra hele verden og oplevelser for livet.

Madeline Ottesen har surfet en masse og dykket ved Great Barrier Reef, og så har hun oplevet, at koalabjørne og kænguruer gik frit omkring som katte og rådyr gør det i Danmark.

- Jeg har haft så travlt, at jeg faktisk slet ikke har haft tid til at savne det herhjemme, indrømmer hun og bliver bekræftet af sin mor Tabita Ottesen, der helt sikkert har haft det værre med adskillelsen end sin datter.

Endnu værre har det været for lillebror Bastian, der måtte undvære sin storesøster, da han blev konfirmeret i foråret.

- Han ville slet ikke give slip på hende, da vi hentede hende i lufthavnen, siger Tabita Ottesen.

Alle skulle prøve det

Tilbage i Danmark synes Madeline Ottesen stadig, det er svært at vænne sig til at være hjemme, og hun savner sine australske veninder.

- Jeg har oplevet så meget, og lige nu føler jeg, at alle mine venner er på den anden side af jordkloden, og jeg ved jo ikke, hvornår jeg ser dem igen, siger hun.

Men det er også tid til en ny epoke. Den 17-årige pige er begyndt på HHX i Viby fuld af mod og selvtillid.

- Jeg håber, jeg kan inspirere andre til at tage af sted, for det er virkelig en stor oplevelse, og man føler sig også lidt sej, når man kommer hjem igen, men man skal ville det, og man skal turde være åben.

Kænguruer går rundt på gaden i Australien, som katte gør det i Danmark. Det tog lige lidt tid, før Madeline Ottesen vænnede sig til det. Foto: Morten Pape
Annonce
Forsiden netop nu
Odder

Digt, drama og dokumentar på Egmont Højskolen: Kunst kan lære unge at blive hørt

Annonce