Annonce
Kultur

Eske Kaths abstrakte landskaber sætter tanker i gang

Eske Kath betragter sig selv som landskabsmaler med emner og motiver, som hører til i en global verden med klimaudfordringer og andre tunge emner. Foto: Flemming Krogh
Menneskets kamp mod eller med naturen er på spil hos Charlotte Fogh, som har inviteret Eske Kath indenfor til en ny soloudstilling.
Annonce

AARHUS: Glemt alt om en kronhjort ved en skovsø eller den idylliske strækning ved stranden syd for Aarhus med skvulpende bølger og bøgeskoven i baggrunden.

Billedkunstner Eske Kath er fascineret af naturen og er ikke bleg for at kalde sig landskabsmaler. Men han tackler opgaven ganske anderledes end de traditionelle landskabsmalere, som drog ud til smukke steder i naturen med staffeli, pensel og malerpalet.

Hvor landskabsmalerne engang skabte en idylliseret og romantisk forestilling om naturen i Danmark, er Eske Kaths ærinde ganske anderledes.

Der er noget på spil i de ofte dramatiske malerier, som Eske Kath har hængt op i den nye udstilling hos Charlotte Fogh Gallery i Aarhus. Klimadebatten og klodens tilstand påvirker kunstneren, der er bosat og har atelier i Søborg på Sjælland.

- Den lange tørke, vi var ramt af i 2018, gjorde et stort indtryk på mig. Planterne i min have visnede, og græsplænen mistede sin grønne farve. Det satte tanker i gang. Nu forsøger jeg at inddrage menneskets forhold til naturen i mine nye billeder, forklarer Eske Kath, som fik stor opmærksomhed, da han sammen med ni andre anerkendte kunstnere blev udvalgt af kronprinseparret til at udsmykke ét af lofterne i det nyrenoverede palæ på Amalienborg, som blev vist frem for offentligheden i 2010.

Eske Kath udstiller hos Charlotte Fogh

Fernisering lørdag 11. januar klokken 14.00-16.00

Charlotte Fogh Gallery, Mejlgade 44 A, 8000 Aarhus C

Åbningstider: Onsdag, torsdag og fredag: 12.00-17.00, lørdag: 11.00-15.00

Udstillingen vises til og med 15. februar.

Annonce

Globale landskaber

Den nye serie med landsskabsbilleder er overvejende abstrakt i sit udtryk. En varm, lysende sol står i stærk kontrast til de ofte mørke baggrunde, hvor man skimter bjergtoppe med sne eller grene uden blade. Her er udflydende landskaber uden horisontlinjer og faste fikspunkter.

- Klimakrisen er global. På den måde er diskussionen om naturen og klodens fremtid svær at håndtere. På en måde er det meget abstrakt, som passer til det udtryk, som mine malerier har, forklarer den lyshårede maler, der er iført sort tøj, med et par lyserøde sko, som det eneste lyspunkt.

Brandene i Australien fylder alverdens medier og gør indtryk. Ikke mindst på Eske Kath.

- Fremtiden er usikker. Vi ved ikke, hvilket omfang de voldsomme brande får. Men selvom det foregår langt væk, vil det formentlig få indflydelse på vores klima. Det må vi forholde os til, lyder det med ægte overbevisning fra Eske Kath, som henter motiver fra sin egen hukommelse.

Annonce

Bagsiden af en solnedgang

Ofte opstår motiverne med indtryk fra steder, han har besøgt igennem sit liv. I en periode boede han i Los Angeles, hvor han jævnligt tog sin familie på aftentur til et højdedrag ved et observatorium.

- Vi oplevede den mest fantastiske solnedgang over Los Angeles. Lyset var noget ganske særligt. Men det skyldtes især den smog, som indhyllede byen. På den måde rummede naturoplevelsen en bagside, fortæller Eske Kath.

To skulpturer, der forestiller parasoller, indgår også i udstillingen. "Open Shelters" kalder kunstneren de to skulpturer, hvor man på en symbolsk måde kan søge skygge for de kraftige solstråler, der dominerer flere af malerierne.

"Landskab" er titlen på den nye udstilling hos Charlotte Fogh, som har indbudt Eske Kath - en af de faste kunstnere i galleriet - til en ny soloudstilling. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

Se alle målene: Rekordmål af Kjær og kanonkugle af Therkildsen knækkede Hobro

Horsens

Efterlyst 22-årig fundet i god behold

Danmark

Kæmpe-slagteri klar til at boykotte Kurt Beier ved dom

Annonce