Annonce
Horsens

Erik Skelde blev dansk mester, men blev sat af holdet

Den 76-årige Erik Skelde har levet et liv i cykelsport - han skiftede fra Aarhus til Horsens i 1967 og har været aktiv i Horsens lige siden.
Annonce

Horsens: Erik Skelde var en ambitiøs ung mand fra Djursland, da han i 1964 stillede op for Aarhus Cykelklub til det første danmarksmesterskab i 100 kilometer holdløb. Skeldes hold vandt med mere end to minutter foran favoritterne fra Lyngby.

Det var en stor dag for den 20-årige cykelrytter - men et år senere fik han et chok. Da Aarhus skulle forsvare titlen, blev Skelde vraget til Aarhus-holdet. Aarhus CK's formand udtog holdet, og han valgte Thorkild Berg i stedet for Erik Skelde, selv om Skelde havde haft en stor andel i titlen i 1964.

Annonce

DM-sølv

Erik Skelde forstod ikke noget af det hele. Han kom fra Djursland og var på en måde uden for inderkredsen i Aarhus CK. Han er stadig gode venner med de gamle ryttere i klubben og deltager i de gamle rytterfester, men allerede i 1967 tog han konsekvensen af striden med formanden og skiftede til Horsens Amatør Cykelklub.

Her vandt han sølv med DM i Odense i 1969 efter Tommy Nielsen, Næstved, men foran den senere verdensmester Jørgen Schmidt, Randers, der vandt bronze.

Skelde holdt stilen til 1971, da han blev udtaget til VM i Mendrizio i Schweiz. Han gennemførte som nummer 55. Han blev nummer seks ved de nordiske mesterskaber samme år.

I dag nyder han sit otium i Stensballe - tre voldsomme styrt senere - sammen med fru Inge, og han kan se tilbage på et liv i cykelsport.

Annonce

Starten på Djursland

- Jeg kom fra en lille by med 10 huse og fem gårde, Mesballe, på Djursland. Vi havde et fodboldhold, men skulle ind til Ryomgaard (Martin Jørgensens hjemby) for at finde et godt fodboldhold. En dag var der en af de ældre elever på skolen, som havde et fantastisk flot cykel med. Vi var dybt misundelige på ham. Jeg brugte mine konfirmationspenge, 600 kr. på en ny racercykel og startede i Grenå Cykelklub. Det var dengang, der var 6-dages-løb i Aarhus, og hele mit drengeværelse var plastret til af de gamle farvebilleder af cykelrytterne i Hjemmet, fortæller han.

Erik Skelde har levet et liv i cykelsport. I dag er han 76 år og nyder sit otium i Stensballe. Foto: Søren E. Alwan

Erik Skelde startede i turistklassen og vandt alle løb, bortset fra et, foran Peter Rosenmeyer fra Horsens.

- Det var hårdt, men det var lige noget for mig, siger han.

Som 15-årig skiftede han til junior og fik sin første præmie i 1959, da han blev nummer 18 i et løb i Haderslev.

- Det gav mig troen på, at jeg kunne vinde noget som cykelrytter, indrømmer han.

Han fik en læreplads i et isenkræmmer og engros-firma, 35 kilometer fra sit hjem, og valgte at skifte til Aarhus CK.

Annonce

A-rytter i 1962

Han blev klubmester for junior i 1960 foran den senere verdensmester i 1966 Ole Højlund.

Samme år faldt den nordiske mester fra Aarhus Knud Enemark om og døde under OL i Rom, men Erik Skelde kendte ham ikke, fordi Enemark altid kørte på Sjælland.

I 1961 blev Erik Skelde senior og startede i D-klassen. Han kørte sig hurtigt gennem C- og B-klassen, og i 1962 var han A-rytter.

- Jeg følte mig som det tynde øl. Kongen var Ole Ritter, og Ole Pingel var den eneste, der kunne slå ham, siger Erik Skelde.

I 1964 blev han udlært og blev også dansk mester i 100 km holdløb.

Erik Skelde

Erik Skelde

Født 15. juli 1944 på Djursland

A-rytter i 1962

Dansk mester i 100 km holdløb i 1964

Skiftede fra Aarhus CK til Horsens Amatør Cykelklub i 1967

Sølvvinder ved DM i Odense i 1969 efter Tommy Nielsen, Næstved

VM-rytter i Mendrizio i 1971, nr. 55

Sluttede sin karriere som aktiv i 1982

Derefter blev han formand for Horsens Amatør Cykelklub, startede en drengeafdeling og udviklede et væld af talenter.

Annonce

Tæt på DM-titel

- I 1965 var jeg tæt på at blive dansk mester. Jeg kørte alene 20 kilometer før mål, og først 30 meter kom de susende forbi, så jeg blev nummer fem. Jeg var tættere på at vinde DM i 1965 end i 1969, da jeg blev nummer to, konstater han. Det var i Svendborg, hvor Lars Lander vandt, men det var Mogens Frey, der sørgede for, at jeg blev hentet.

I 1965 kom han også på landsholdet og fik to store oplevelser i etapeløbene Berlin-Prag-Warszawa på 15 dage og Jugoslavien Rundt. Det sidste løb sluttede han på hospitalet i Sarajevo sammen med en flok fårehyrder, der hjalp ham og sørgede for, at han overlevede og kom hjem til Danmark igen.

1968 og 1969 var to andre store sæsoner for Erik Skelde med andenpladsen efter Tommy Nielsen, Næstved, ved DM.

I 1971kom året, da han kom med til VM i Mendrizio og blev nummer 55.

Han var Horsens' bedste cykelrytter og blev klubmester 10 gange, heraf otte år i træk.

I 1977 startede Triax-løbet i Hornsyld, der blev kørt i 26 år, og Skelde åbnede med en andenplads det første år. Samme år blev Jørgen Knudsen dansk mester i Svendborg - samme sted, som Skelde var tæt på at vinde i 1965.


I 1982 var det slut med at cykle, og jeg svor, at jeg var færdig med cykelsporten, men det ændrede sig, da min søn Michael blev bidt af cykelsporten.

Erik Skelde


Annonce

Slut i 1982

- I 1982 var det slut med at cykle, og jeg svor, at jeg var færdig med cykelsporten, men det ændrede sig, da min søn Michael blev bidt af cykelsporten. Som forælder var jeg tvunget til at hjælpe, og pludselig var jeg  i gang igen. Jeg kunne lige så godt træne flere drenge, og vi fik bygget en drengeafdeling op via begynderløb i hele området.

- Pludselig stod vi med talenter som Søren Mønster, Bekim Christensen, Michael Skelde, Martin Riis, Martin Rasmussen, Jacob Nielsen, Morten Christiansen og Kasper Klostergaard, og der skete noget nyt, da Søren Vig flyttede til byen. Han skabte et team og førte det hele videre. I mange år var vi Danmarks stærkeste cykelhold. Årene med Cult betød, at vi kunne komme endnu videre, men Cults problemer ramte også vort cykelhold, fortæller Erik Skelde.

Det blev starten til nedturen, da Cult blev slået sammen med tyske Team Stölting, og pludselig havde Horsens ikke et cykelhold længere.

Annonce

Styrt

Erik Skelde var involveret i et grimt styrt, da han var på vej på Bollerstien.

- Det var min egen skyld, indrømmer han.

For fire år siden gik det galt for tredje gang, så han måtte på sygehuset.

- Jeg havde glemt at spænde forhjulet fast, da jeg kom hjem, og da jeg kørte næste dag, røg jeg på hovedet og slog hovedet i asfalten. Jeg har stadig mén af det, men har det ellers godt, siger Erik Skelde.

Han har både som rytter og som leder præget cykelsporten i Horsens, og sønnen Michael Skelde fører familiens stolte traditioner videre som sportsdirektør for 2. divisionsholdet Team Riwal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Coronavirus viser tænder: Der er enorme forskelle i smittespredningen i de østjyske kommuner

Annonce