Annonce
112

Erik sagde tak til sine redningsmænd: Det er jeres skyld, at jeg står her i dag

Der blev krammet og takket, da Erik W. Nielsen var tilbage i Juelsminde for at møde de to lærere, som reddede hans liv. Her ses Mette From, Peter Kempenes (tv) og kammeraten Preben Gjerka (th.). Sidstnævnte opfordrer alle til at hente appen 112, så gps-koordinator automatisk sendes afsted til alarmcentralen i forbindelse med et nødopkald. Forvirring om adresse, som han selv oplevede, undgås dermed. Foto: Morten Pape
Erik W. Nielsen faldt om med hjertestop, da han var på fisketur i Juelsminde. Hans fiskekammerat og to lærere fra Hellebjerg Idrætsefterskole reddede hans liv. Onsdag fik de tak for indsatsen.
Annonce

Juelsminde: Erik W. Nielsen, 72 år og fra Vejle, var onsdag morgen en tur i Juelsminde for at møde to mennesker, som har været afgørende for, at han stadig er i live.

- Jeg husker ikke at have mødt dem. Jeg kender dem ikke, men jeg kan bare mærke deres aftryk. Det sidder her, sagde han inden mødet og tog sig til hjertet og den lidt ømme brystkasse.

Mette From og Peter Kjempenes, som de to hedder, arbejder som lærere på Hellebjerg Idrætsefterskole.

Onsdag 30. oktober om morgenen afviklede de løbetræning for eleverne på adventure- og fitnesslinjen.

Træningen foregik for første gang ved Juelsminde Put and Take. Det skulle vise sig at være et held for Erik W. Nielsen.

Vi var i gang med løbetræning med adventure- og fitnesslinjen. Det var første gang, at vi var nede ved søen, og så var det lige den dag, det skete.

Peter Kjempenes, lærer, Hellebjerg Idrætsefterskole

Annonce

Faldt om med hjertestop

Det var dagen før hans fødselsdag, og han var kørt på fisketur til søen i Juelsminde med sin gode ven Preben Gjerka.

De to var i gang med at pakke ud og gøre klar, da Erik W. Nielsen faldt om.

Preben Gjerka var hurtig til at råbe om hjælp og ringe 112. Peter Kjempenes og Mette From, som inden da havde hilst på lystfiskerparret, trådte straks til med førstehjælp.

De blev støttet og vejledt af alarmcentralen på telefonen. Der gik et kvarters tid. Så kom en hjerteløber til stedet. Der blev givet et stød med en hjertestarter, inden en ambulance og en læge nåede frem. Eleverne var gået ud til vejen for vise dem vej.

Efter omkring tre kvarter kunne de høre en helikopter. Erik W. Nielsen var stadig ikke ved bevidsthed, og Preben Gjerka tænkte, at han måske ikke skulle se sin ven i live igen.

Annonce

Kun en øm brystkasse

Men Erik W. Nielsen overlevede. Han blev fløjet til Skejby og var der i flere dage. Han erindrer intet fra tiden på stedet. Han kom senere på sygehuset i Vejle og blev udskrevet 18. november.

Siden har han været en tur i Odense for at få indopereret en lille, automatisk hjertestarter, der sætter i gang ved forstyrrelser i hjerterytmen.

Det var ikke et stort indgreb. Han har brækket et par ribben som følge af den langstrakte hjertemassage, men er sluppet fra hændelsen uden men.

- Det er fantastisk. Jeg har det perfekt. Jeg fejler ingenting. Og det er i kraft af, at de har givet mig hjertemassage og reageret så hurtigt, og at Preben tog action, sagde Erik W. Nielsen onsdag morgen.

Det skal du gøre

Det skal du gøre for at undersøge, om en person har hjertestop:
  1. Tjek om den tilskadekomne er ved bevidsthed. Tag fat i personens skuldre og rusk forsigtigt. Tal højt eller råb samtidig til personen. Reagerer vedkommende ikke, er han eller hun bevidstløs.
  2. Tjek om personen har en normal vejrtrækning. Først skaber du frie luftveje ved at bøje den tilskadekomnes hoved let tilbage og løfte hagen.
  3. Se om brystkassen hæver og sænker sig. Føl, med din kind om du kan mærke personens åndedræt. Lyt efter vedkommendes vejrtrækning.
  4. Hvis personen er bevidstløs, og han eller hun ikke har en normal vejrtrækning, har personen hjertestop, og du skal påbegynde hjertelungeredning.

Kilde: Hjertestarter.dk

Annonce

Rørt over gensyn

På Hellebjerg Idrætsefterskole havde han sin kone med samt Preben Gjerka og hans kone.

De fire tog en tår kaffe med forstander Finn Kristensen, inden de gik ned i skolens kantine for at overraske de to redningsmænd, Erik W. Nielsen ikke huskede at have mødt.

Her var der virkelig tale om en overraskelse.

- Wauw, sagde Mette From og fik tårer i øjnene.

- Jeg så Preben først og troede, at det var en alvorlig besked, han kom med, forklarede hun efterfølgende.

Det var det ikke. For Erik W. Nielsen kom til syne, og han holdt tale for sine redningsmænd.

- Jeg vil godt sige tak til Mette, Peter og Preben. Det er deres skyld, at jeg står her i dag. Jeg er kommet 100 procent tilbage. Og jeg har købt en lille ting til jer og skrevet et kort som minde om den dag, I gjorde noget særligt, sagde han.

Erik W. Nielsen havde forberedt en tale og havde blomster og gave med til sine redningsmænd. Han havde også skrevet et kort til hver af de tre. 23 dage efter hjertestoppet var han i stand til at skrive dem. I dag er han kommet sig helt. Foto: Morten Pape
Annonce

Indstillet til pris

De to lærere blev efter redningsaktionen løbende orienteret om Erik W. Nielsens tilstand af Preben Gjerka.

De husker tilbage på de 18 minutter, indtil ambulancen og lægen kom frem, som de længste i deres liv. De husker, at de handlede instinktivt, og at de først efter den langstrakte førstehjælp mærkede, hvor mange kræfter de havde brugt.

- Jeg var vildt træt. Jeg ved ikke, om det er fordi, jeg har en baby i maven, men jeg sov nærmest i en uge, sagde Mette From.

Hun og kollegaen er af efterskolens viceforstander blevet indstillet til Årets Førstehjælper, som Røde Kors årligt kårer.

- Jeg har været skideheldig, siger Erik W. Nielsen. Onsdag havde sin kone Anne Marie Nielsen med i Juelsminde, så hun også kunne hilse på redningsmændene. Foto: Morten Pape
- Nu bliver jeg helt rørt, sagde Mette From, da Erik W. Nielsen viste sig i kantinen. Her hilser hun for første gang på ham siden hændelsen ved put and take-søen. Foto: Morten Pape
Peter Kjempenes er tidligere livredder. Mette From var heller ikke helt på bar bund i forhold til førstehjælp, da hun pludslig stod med et liv i hænderne. De to handlede instinktivt. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted

Nyt DM løb venter på Ib Kragh

Annonce