Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren om crowdfunding: Investér og få et rugbrød eller en falsk and i rente

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Hvad gør vi danskere med de over 1000 milliarder kroner, vi har stående i bankerne? Ja, flere og flere spytter pengene i crowdfunding, der fik sit gennembrud i 2020.

Det handler om, at en iværksætter eller en etableret virksomhed dropper banken og beder helt almindelige mennesker om et lån i stedet. Måske fordi banken har sagt nej, eller fordi man med crowdfunding får kontakt til en masse mennesker, der lærer dit produkt at kende og måske bliver en loyal kunde.

Den medlemsejede dagligvaregigant Coop stiller en crowdfunding-platform til rådighed, og den havde travlt sidste år. 334 projekter blev skudt i gang, og det er en tidobling på tre år.

Annonce

Fire ud af fem projekter nåede i mål og fik rejst de penge, der skal til. Det er alt eller intet. Hvis projektet ikke får tilstrækkelig opbakning, bliver det ikke til noget.

Det kan ikke helt sammenlignes med at investere sine sparekroner i en Vestas-aktie, men alligevel er 21.000 danskere altså aktive på Coops platform.

Afkastet beregnes også en smule anderledes end på aktiemarkedet. Tag blot det lille brødfirma Ristet Rug, der egentlig er en mikro-café på Nørrebro i København og nu kæmper for at genopfinde det klassiske rugbrød.

Firmaet søger 30.000 kroner til sin ”rugmission”, der handler om at sælge brød til hele Danmark. Hvis man investerer 450 kroner, får man tilsendt otte frosne rugbrød til juni - lige til at smøre madpakke af, som det hedder.


Man kom med på vognen for blot 20 kroner, og belønningen kunne være en opskrift på kartoffelfrikadeller i pdf-format.


Lyder det skørt? Slet ikke. Efter det første døgn var de første 15.000 kroner i hus, og i skrivende stund er Ristet Rug i mål med hele beløbet. Rugbrød er på vej ud til 85 ”backers”, som investorerne kaldes i crowdfunding-universet.

Coronaåret var særligt travlt og betød blandt andet, at den veganske Mock Duck fik indsamlet 109 procent af de 30.000 kroner, som de fynske ophavsmænd ansøgte om. Investorerne blev belønnet med såkaldte Mock Ducks, der smager af and, men primært består af hvedeprotein.

Adgangsbarrieren for at deltage i crowdfunding er i øvrigt ret lav. Sidste år fik aalborgensiske Vegandóttir rejst 50.000 kroner til en ny madvogn. Man kom med på vognen for blot 20 kroner, og belønningen kunne være en opskrift på kartoffelfrikadeller i pdf-format.

Men platformen kan mere end at formidle rugbrød, falske ænder og frikadelleopskrifter. Der er også projekter, der handler om kolde kontanter, og hvor det lovede afkast er bedre end at lade pengene stå på en bankkonto til negativ rente.

Den 12. april kl. 10.00 lancerede Thise Mejeri et crowdfunding-projekt til en million kroner til en ny, grøn foderstrategi. Mål: At erstatte importeret soja med dansk foder bestående af hestebønner, lupiner og ærter.

Bare 35 minutter senere havde 147 forbrugere investeret og sikret Thise lånet. Det er det hurtigst tegnede lån til dato på Coop Crowdfunding.

Investorerne belønnes ikke med foderblandinger eller minimælk, men får en rente på 1,9 procent om året i de 18 måneder, som er lånets løbetid.

Så bliver crowdfunding for alvor interessant og gør erhvervsliv og iværksætteri til et samtaleemne ude ved køkkenbordene.

En fællesnævner for mange projekter er - som det fremgår - at de handler om at udvikle sunde fødevarer helt i tråd med den grønne omstilling. Her er danskerne i hvert fald klar til at svinge dankortet uden alverdens bekymringer.

Men det gælder for al investering, at man løber en risiko, også når man skyder penge i et crowdfunding-projekt. Nogle gange er pengene tabt. Andre gange er det bare et rugbrød til madpakken, der er på spil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Opdateret kort over sognene: Sønderbro kan åbne om en uge - hvis smitten holdes nede

Annonce