Annonce
Østjylland

Erhvervsmand stopper i byrådet

Steen Stavnsbo bliver siddende i byrådet året ud, men genopstiller ikke. Pressefoto

De Konservatives Steen Stavnsbo genopstiller alligevel ikke til byrådet ved valget til november. Her forklarer han hvorfor.

Annonce

AARHUS: Det Konservative Folkeparti Aarhus må vinke farvel til en stemmesluger ved kommunalvalget til november, fordi erhvervsmanden Steen Stavnsbo alligevel ikke genopstiller.

Steen Stavnsbo blev valgt til Aarhus Byråd ved valget i november 2013 med ikke færre end 1.427 personlige stemmer, hvilket må betegnes som en pæn entré af et indtil da ubeskrevet politisk blad.

Stavnsbo er mønsterbryder. Han har taget den lange vej fra en opvækst i arbejderklasse-kår i Langkærparken til en tilværelse som økonomisk uafhængig erhvervsmand i Risskov. Han er uddannet cand.merc., og syv år i vindmøllebranchen i Australien, bl.a. som medejer af et stort vindmøllefirma og administrerende direktør gav ham internationale erfaringer, inden han med sin kone og to børn returnerede til Aarhus. Han stillede op til byrådet, fordi han mente, der manglede en stemme fra erhvervslivet, og det var magtpåliggende for ham at udfylde den post.

Selv om Steen Stavnsbo for nylig i et rundspørge i Århus Stiftstidende svarede ja til, at han ville genopstille, har han nu truffet en ny beslutning.

Årsagen er en stigende arbejdsbyrde fra internationalt bestyrelsesarbejde med mange rejsedage:

- Jeg er rigtigt glad for at sidde i byrådet og har haft et fantastisk samarbejde med Marc Perera Christensen, som jeg synes er en af de mest talentfulde politikere, vi har. Derfor er jeg også ærgerlig over, at det ikke kan lade sig gøre at fortsætte, men jeg er nødt til at være realistisk. Døgnet har kun det antal timer, det har, forklarer Steen Stavnsbo.

Ny situation

Steen Stavnsbo har siden 2014 siddet i to internationale bestyrelser for JP Morgan Asset Management i London, som varetager investeringer for pensionskasser i vind- og solenergi, lufthavne, havneanlæg, energiforsyning og anden infrastruktur. Han forklarer, at situationen har ændret sig på det seneste efter en periode med mange nye opkøb. Derfor ser han ind i en endnu travlere periode de næste 2-3 år med væsentligt mere rejseaktivitet.

I byrådsarbejdet gør han meget ud af at interagere med borgere og virksomheder, og tidsmæssigt løber det op og ligner et halvtidsjob.

- Det er svært at sige nej til henvendelser, og nogle gange må man af tidnød ty til et svar på e-mail, men selv det kan også gribe om sig.

Modstandere har også ideer

Steen Stavnsbo var en af idémændene bag kommunens mobilitets- og vejfond (MOVE). Han synes det er en styrke, at hele byrådet bakkede op om MOVE-fonden, der skal sikre eller øge mobiliteten i og omkring Aarhus. Ideen om MOVE-fonden blev i byrådet justeret, så den ikke kun handlede om biltrafik, men også cyklisme og fodgængere, og det er et eksempel på det, Steen Stavnsbo finder er et givende samarbejde i byrådet:

- Det er en personlig lærdom for mig, at ens egne ideer kan blive bedre igennem et med- og modspil i byrådet. Man kan møde helt andre synspunkter, som egentlig er gode, fra partier, man ellers er uenige med. Og det gør kun tingene bedre i sidste ende. Det er ikke altid, det sker, men nogle gange. Og dybest set er det nok ikke så meget politik, der i sidste ende er 100 procent originalt. Ofte er det et kompromis.

Betyder det en anden respekt for politiske modstandere?

- Ja, i hvert fald for den arbejdsindsats, som byrådspolitikere generelt lægger i arbejdet. Selvfølgelig er nogle mere samarbejdsvillige end andre. Men jeg har kunnet finde nogle i alle partier, der har villet samarbejde med mig, og det har været en meget positiv oplevelse, fortæller Steen Stavnsbo, der betegner sig selv som social-konservativ og ikke sjældent har vist en dybere forståelse for sager om mennesker, hvis liv ikke har været lige let.

Med sin kompromissøgende linje handler det for ham om at bruge tiden på noget, der giver mening for ham selv og om, at byrådets medlemmer skaber noget positivt sammen.

- Jeg er mere tilhænger af et teamarbejde og af at få folks forskelligheder frem. Jeg mener, diversiteten fremmer de gode løsninger, og det er samme opskrift, jeg bruger i bestyrelsesarbejdet, siger den konservative politiker.

Upopulære beslutninger

Samtidig er han klar til at tage upopulære beslutninger, hvis det er nødvendigt af hensyn til byens langsigtede udvikling.

- De kan være sager, som folk i dag har svært ved at acceptere, som en ny Bruuns Bro, en tunnel under Marselis Boulevard og letbanen. Men vi skal som politikere blive bedre til at frigøre os fra, hvad der er populært eller ikke-populært, hvis vi mener, at en beslutning er den rigtige vej at gå. Ellers sker der heller intet, mener Steen Stavnsbo.

Hos det Konservative Folkeparti er leder Marc Perera Christensen ærgerlig over at miste Steen Stavnsbo:

- Aarhus har haft stor fordel af Steens politiske virke. En mand af Steens format gør en forskel lokalpolitisk, og det oplever jeg, at mange har stor respekt for. Steen har sat ansigt på det erhvervsliv, der er selve grundlaget for vores velstand, siger Marc Perera Christensen og håber, Stavnsbo en dag vil vende tilbage igen til lokalpolitik.

- Nu stopper jeg jo hverken med at være konservativ eller med at være engageret i udviklingen af vores by og region. Så må vi se, hvad fremtiden bringer på den bane - men de næste mange år er det familien og mit arbejdsliv, der skal bruges kræfter på. Jeg kan dog sagtens forstille mig at prøve med politik igen på et senere tidspunkt, siger Steen Stavnsbo, der fortsætter på sin plads i byrådet året ud.

Han bliver boende med familien i Aarhus, men skifter om et par år bopælen i Risskov ud med Aarhus Ø.

- Vi har netop erhvervet en lejlighed i det kommende byggeri 'Aarhus', som arkitekt Bjarke Ingels tegner. Det skulle være færdigt ultimo 2018, og det glæder vi os meget til at flytte ind i, fordi byggeriet er et godt bud på, hvordan man skaber byliv med beboerhus og plads til forskellighed og aktiviteter i den nye bydel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Stort billedgalleri: Voldsom brand hærgede bygning på Søndergade

Debat

Debat: Yemen - et enkelt valg

Horsens

Video: Det gik bare så stærkt, siger evakueret butikschef

Annonce