Annonce
Horsens

Erhvervsklumme: Robust boligmarked – også i det jyske

Mette Bernsten Hosbjerg er ny filialdirektør i Danske Bank Fredericia. Hun er tidligere erhvervschef samme sted. Hun tager over efter Søren Andersen, som var et kendt ansigt i byen. Foto: Peter Leth-Larsen
Dansk økonomi har overordnet set klaret sig udmærket gennem coronakrisen indtil nu, og det afspejler sig i boligmarkedet.
Annonce

Privatøkonomi: Økonomien har været - og er fortsat - hårdt ramt af den krise, som coronavirussen har bragt med sig. Ligesom spredningen af en virus har økonomisk nedgang det også med at sprede sig som ringe i vandet – fra en del af økonomien til en anden. Af denne grund var de fleste økonomer også hurtigt ude med meget dystre prognoser for det danske boligmarked, som selvfølgelig er dybt afhængig af, hvordan privatøkonomien hos landets købere og sælgere har det.

Mette Bernsten Hosbjerg er ny filialdirektør i Danske Bank Fredericia. Hun er tidligere erhvervschef samme sted. Hun tager over efter Søren Andersen, som var et kendt ansigt i byen. Foto: Peter Leth-Larsen

Rygterne om boligmarkedets kollaps har dog indtil videre vist sig at være stærkt overdrevne – og dette er også tilfældet i både Region Midtjylland og Syddanmark. Ganske vist faldt boligpriserne over en bred kam i marts, da nedlukningen af økonomien trådte i kraft, og usikkerheden var størst, men sidenhen har pilen i det store og hele kun peget opad. Mellem marts og juni er de sæsonkorrigerede huspriser på landsplan steget med 3,4 procent og ligger således allerede i juni over prisniveauet fra før coronakrisens indtog.


Men hvorfor er boligmarkedet egentlig så robust? Meget af forklaringen skal findes i, at dansk økonomi overordnet set har klaret sig udmærket under krisen indtil videre.


Historien om en hurtig normalisering på boligmarkedet er meget den samme, hvis vi dykker ned i tallene fra vores dele af landet. I Region Midtjylland lå huspriserne i juni 0,5 procent over, hvad de var i februar, og i det hele taget var det en meget lille nedgang, som vi så i marts.

Priserne i Syddanmark halter fortsat en smule efter og lå i juni to procent under, hvad de gjorde i februar og var i det hele taget også en del hårdere ramt i marts. Alt i alt er vi dog langt fra de dommedagsprognoser, som mange kom med i starten af krisen.

Annonce

Tænkt ekstra over boligsituation

Men hvorfor er boligmarkedet egentlig så robust? Meget af forklaringen skal findes i, at dansk økonomi overordnet set har klaret sig udmærket under krisen indtil videre. Her har tiltag så som lønkompensationsordningerne uden tvivl spillet en stor rolle, da de har holdt hånden under mange virksomheder såvel som lønmodtagere og lagt en dæmper på stigningen i arbejdsløsheden. Det, at tæppet ikke er trukket væk under manges privatøkonomi, er selvfølgelig en vigtig faktor – også for boligmarkedet.

Andre mere bløde faktorer kan dog også tænkes at spille en rolle. Mange danskere har de seneste måneder tilbragt mange flere timer derhjemme – både hvis de har været hjemsendt, arbejdet hjemmefra eller bare har tilbragt flere aftener ved eget spisebord, mens restauranterne har været lukket, og sociale arrangementer har været aflyst. Det har givetvis fået mange til at tænke ekstra over deres boligsituation, og en del danskere har indset, at de måske ikke er helt tilfredse med, hvor de bor i dag.

Annonce

Ekstra penge til udbetaling

I forbrugstallene for kunder i Danske Bank kan vi i hvert fald se, at der har været et voldsomt øget forbrug i byggemarkeder de seneste måneder, og det understøtter bestemt den tanke, at mange danskere har ville forbedre på deres boligsituation.

Yderligere kan det også have betydning, at mange danskeres dyre rejser sydpå er blevet aflyst. Det har i første fald medført en enorm stigning i efterspørgslen på danske sommerhuse, men kan potentielt også have frigivet lidt ekstra penge til den udbetaling, som nogle måske har sparet op til.

Samlet set er det gode nyheder, at boligmarkedet på tværs af landet har vist sig så robust i disse tider – for det kan i sig selv også være med til at holde økonomien i gang. Økonomien er dog bestemt ikke på den anden side af krisen endnu, da der fortsat er mange usikkerhedsfaktorer – både når lønkompensationsordningerne udløber i august, men også fra udlandet, hvor store dele af verden fortsat kæmper med at kontrollere smittespredningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Udenrigsministeriet: Hele verden kan være lukket lige om lidt

Annonce