Annonce
Horsens

Erhvervsklumme: Jobopslagstavlen er igen fyldt op i det midtjyske

Troels Frejwald, filialdirektør Danske Bank i Horsens. Foto: Danske Bank
Arbejdsmarkedet er heldigvis ved at komme på ret køl igen efter en turbulent periode.
Annonce

Privatøkonomi: Det seneste halve år har været hårdt ved det danske arbejdsmarked. En uindbuden gæst i form af covid-19 fik Danmark - såvel som resten af verden - til at lukke ned, og når der lægges sådan en stopklods for økonomien, er det uundgåeligt, at det vil koste jobs.

I sådanne tider kan det være ekstra sundt at tænke over, om ens økonomi er polstret godt nok, hvis uheldet rammer, og man selv mister jobbet. Kan man betale videre på ens boliglån - eller skal man måske overveje et lån med mulighed for at tilvælge afdragsfrie perioder? Har man en opsparing, der kan fungere som buffer i dårlige tider, og er den nu i givet fald investeret korrekt? Man skal hellere gøre sig sådanne overvejelser før end siden - og en snak med sin bankrådgiver herom ville næppe skade.

Når det er sagt, så er arbejdsmarkedet heldigvis ved at komme på ret køl, nu hvor en stor del af økonomien er åbnet igen. Det er ikke mindst sandt i Region Midtjylland, hvor de seneste tal fra Jobindex viser, at der så småt er kommet damp på kedlerne igen på det midtjyske arbejdsmarked med antallet af jobopslag, som i juli og august var tilbage på 2019-niveau.

Det er umådeligt positivt, at de midtjyske virksomheder igen har fået mod på at hyre nye ansatte, og det er selvfølgelig godt nyt til de mange mennesker, som har mistet jobbet de seneste måneder. I hårde tal steg ledigheden på landsplan fra 3,7 til 5,6 procent af arbejdsstyrken mellem marts og maj – det svarer til omtrent 54.000 mennesker, hvoraf cirka 11.300 var fra Region Midtjylland.


Geografisk set er Region Midtjylland smørhullet for nye jobs. Vi er nemlig den region, hvor antallet af jobopslag er højest i forhold til normalen - omkring to procent højere end gennemsnittet i 2019 - i Horsens specifikt lyder tallet på hele seks procent over gennemsnittet.


Disse tal er endda foruden alle de folk, som blev sendt hjem på en lønkompensationsordning. Siden er det heldigvis gået bedre, og i de seneste tal fra juni og juli er ledigheden faldet igen med omkring 9.500 på landsplan og omkring 2000 i Region Midtjylland.

Der er dog stor forskel på ens jobmuligheder, alt afhængigt af hvilken branche man arbejder inden for, hvad man er uddannet i, såvel som hvor i landet man arbejder henne. Det kommer næppe bag på nogen, at det har været svært at finde et job inden for restaurations- og hotelbranchen det seneste halve år.

I april var antallet af jobopslag inden for disse virksomheder eksempelvis reduceret med hele 97 procent, og selvom vi i august lå på et mere normalt antal jobopslag, så er der altså en del flere om buddet i dag, da der er en klar overrepræsentation af nyledige inden for denne type erhverv.

Coronapandemien har ført til et stigende antal af arbejdsløse, men tal fra Jobindex viser, at ledighedskurven er knækket i blandt andet Region Midtjylland. Arkivfoto: Morten Pape

Bedst ser det ud for folk, der leder efter job i det offentlige, hvor antallet af jobopslag er omkring 10 procent over normalen. Her er det blandt andet interessant nok Region Midtjylland, der som arbejdsplads trækker en stor del af læsset, i det de for tiden er den arbejdsplads med flest jobopslag i hele landet.

Geografisk set er Region Midtjylland smørhullet for nye jobs. Vi er nemlig den region, hvor antallet af jobopslag er højest i forhold til normalen - omkring to procent højere end gennemsnittet i 2019 - i Horsens specifikt lyder tallet på hele seks procent over gennemsnittet.

Syddanmark er også helt tilbage ved normalen, mens Nordjylland og Sjælland fortsat er et stykke fra. Til sidst har vi Hovedstaden, som var den værst ramte region i foråret og fortsat har 11 procent færre jobopslag ift. 2019. Dette er formentlig trukket af, at de har en overvægt af de særligt udsatte erhverv i form af restaurationer, hoteller og detailvirksomheder.

For Midtjylland lover det godt, at der igen er kommet gang i jobopslagene. Man skal imidlertid huske på, at vi på ingen måde er på den anden side af krisen endnu. Derfor bør et tjek af privatøkonomien altså være på huskelisten i de fleste husholdninger. Hvis man så skulle miste jobbet, kan man vide sig tryg ved, at der er lagt en plan, og så ellers kaste sig over de mange spændende jobopslag, som der for tiden venter derude.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Byrådet valgte den dyre løsning: Rundkørsel ved Lund får ekstra ben med direkte adgang til E45

Horsens

Sundhedspersonalet skal fokusere på borgerne: Horsens Kommune fylder testbilen med kontorfolk

Annonce