Annonce
Erhverv

Erhvervsklumme: Hvorfor er en entreprisekontrakt så vigtig?

Søren Merrild Bie er advokat og partner hos Advokatgruppen. Arkivfoto

De fleste vil på et eller andet tidspunkt skulle indgå en entrepriseaftale. Det kan være, at man er nybygger, er ved at opføre ny carport eller er selvstændig håndværker. Entrepriseretten har mange kontaktflader og er derfor relevant for mange mennesker hver evig eneste dag.

Jeg oplever ofte i mit virke som erhvervsadvokat, at der opstår uenigheder angående entrepriseaftaler. Jeg bliver igen og igen bekræftet i, hvor vigtigt det er, at aftaleparterne får præciseret, hvilke rettigheder og forpligtelser de hver især har. Der bliver dagligt indgået entrepriseaftaler, hvorfor det ikke er et ukendt farvand.

Jeg har derfor gjort mig overvejelser om, hvordan det kan være, at så mange alligevel går galt i byen. Læs mere nedenfor om mine overvejelser, og hvorfor det er så vigtigt at få indgået en entreprisekontrakt.

Annonce

En entreprisekontrakt er en aftale mellem en bygherre og en eller flere entreprenører om, at entreprenøren skal tilvejebringe et bestemt arbejdsresultat mod betaling. Det vil typisk angå opførelse, ombygning eller reparation af en bygning.

Der er mange forskellige former for entreprise. Som de mest almenkendte kan jeg nævne fagentreprise, hovedentreprise og totalentreprise. Hvilken form for entreprise, som den enkelte aftale er omfattet af, afhænger af entreprenørens ansvar, f.eks. projektering og koordinering af delopgaver i den samlede entreprise. Derudover bliver entrepriseaftaler ofte kompliceret af, at en entreprenør får andre til at udføre nogle af arbejdsopgaverne, nemlig ved at hyre en underentreprenør.

Du har måske før hørt om AB 18. Jeg oplever ofte, at folk tror, at AB 18 er en lov, men det er en udbredt misforståelse, da der ikke findes en ”entrepriselov”. Helt særligt for entrepriseretten er netop, at der ikke er nogen lov, som udtrykkeligt regulerer entrepriser. Entrepriseretten er derfor domineret af nogle standardvilkår, de såkaldte "AB-vilkår", som er vedtaget mellem parterne i de enkelte entrepriseforhold. AB-vilkårene er revideret op til flere gange, hvor AB 18 er den nyeste version. Det er dog vigtigt at bemærke, at AB 18 ikke er de eneste standardvilkår, som du finder inden for bygge- og anlægsvirksomhed. Du finder blandt også AB Forbruger.


Et entrepriseretligt dokument bør altid formuleres, således at risikoen for uoverensstemmelser minimeres mest muligt.


Netop på grund af de mange former for entrepriser samt de komplekse regler forstår jeg godt, at det kan være vanskeligt at finde rundt i entrepriseretten. Og det gør det bestemt heller ikke nemmere, når der ikke er en lov, som man kan slå op i.

Jeg plejer at sige til mine klienter, at uanset om de vælger at indgå en entreprisekontrakt med AB 18-vilkår eller ikke ønsker at benytte de almindelige betingelser, bør de være nøje opmærksomme på, hvilke fordele og ulemper som kan være forbundet med sådanne til- og fravalg.

Min erfaring er, at entrepriseret for mange er et kompliceret retsområde. Kompleksiteten bliver ikke just mindre, hvis parterne ikke har nedfældet deres aftale skriftligt, navnlig ved en entreprisekontrakt. Entreprisekontrakten gør det meget nemmere at skabe et overblik over, hvilke rettigheder og forpligtelser begge parter har. En klar og tydelig entreprisekontrakt kan derfor mindske risikoen for uklarheder og uenigheder.

Der er mange forskellige former for entreprise, og reglerne på området er komplekse, så det kan være vanskeligt at finde rundt i entrepriseretten. Arkivfoto: Torben Glyum

Et entrepriseretligt dokument bør altid formuleres, således at risikoen for uoverensstemmelser minimeres mest muligt. Det er derfor vigtigt, at entreprisekontrakten afspejler jeres aftale. Såfremt I vælger at benytte AB 18, bør det klart fremgå af entreprisekontrakten. Ligeledes bør det klart fremgår af kontrakten, om jeres kontrakt skal gå forud for de almindelige betingelser, eller om de almindelige betingelser skal gå forud for kontrakten.

Følgende er min klare anbefaling til, hvad I bør aftale og få skrevet i entreprisekontrakten:

  • Aftal entreprisesummens størrelse samt en eventuel betalingsplan og skriv det i entreprisekontrakten. Entreprisesummens størrelse bør altid fremgå af entreprisekontrakten, herunder om det med eller uden moms.
  • Aftal hvornår byggeriet skal stå færdigt. Når I har aftalt en realistisk tidsplan, bør tidsplanen ligeledes fremgå af entreprisekontrakten. I bør desuden også få aftalt, om entreprenøren skal pålægges dagbøder ved forsinkelse af arbejdet.
  • Aftal sikkerhedsstillelse. Ofte stiller begge parter sikkerhed for deres ydelse. Bygherren stiller sikkerhed for entreprisesummens betaling, og på samme måde stiller entreprenøren sikkerhed for at arbejdet vil blive udført.
  • Aftal hvem der skal betale for ekstraarbejde. Det er helt almindeligt, at der i forbindelse med entrepriser opstår behov for overarbejde. I bør derfor få aftalt, om det er bygherren eller entreprenøren, som står med regningen.

På grund af entrepriserettens kompleksitet og entrepriserettens mange faldgruber anbefaler jeg, at du overvejer juridisk bistand, når du skal indgå en entreprisekontrakt. Allier dig med en advokat, som er erfaren og specialiseret i entrepriseret.

Faktaboks til erhvervsklumme i HOF, VAF og FRD

Avisen bringer hver lørdag en klumme skrevet af skiftende skribenter fra erhvervslivet i Østjylland.

Annonce
Horsens For abonnenter

132-årig bygning på Søndergade får nyt liv efter brand: 10 nye lejemål klar til december

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Se videoen: Kom med på rundtur over den gamle losseplads - Horsens har fået ny bypark

Navne For abonnenter

S-nestor og eks-viceborgmester i Horsens er død

Navne

Borgmester: Erling Jensen har sat et kæmpe stort aftryk på vores by, og han fortjener stor kredit for sin fremsynethed

Hedensted For abonnenter

Pårørende om kommende demensplejehjem: For flere kan det blive et problem med afstanden til Hedensted

Horsens

Mønstereksempel på den gode idé: FC Horsens' prestigeprojekt henter over to millioner ind

Hedensted For abonnenter

Tidligere souschef brugte 51.000 kroner af sfo-forældres madpenge på at dække over sin spilafhængighed

Horsens

Afføring over det hele og tisseri i Vitus Berings Park: Ulækre toiletter får folk til at finde alternative løsninger

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

Erhverv

Vinbutik lukker: Indehaver vil have mere tid til familien

Erhverv For abonnenter

Ny forsinkelse i betændt ådal-sag: - Den her sag er dybt uheldig, siger borgmester

Debat

S-spidser takker nej til S-udspil: Nye provinsstudiepladser skal ikke betales af ingeniørstudier i Horsens

Annonce