Annonce
Erhverv

Erhvervsdirektør gør status: Hver femte virksomhed i Horsens lider

Særligt detailhandlen har det hårdt i øjeblikket, da det fysiske salg er forbudt. Arkivfoto: Mette Mørk
Business Horsens kan på baggrund af telefonsamtaler med sine medlemmer konstatere, at mange lokale virksomheder står i en økonomisk vanskelig situation. Flere har kastet håndklædet i ringen.

Horsens: 80 procent af virksomhederne i Horsens Kommune klarer sig godt trods coronasituationen. 20 procent af virksomhederne lider.

Sådan sammenfatter Anders Killmann Petersen, erhvervsdirektør i Business Horsens, den aktuelle coronasituation i det lokale erhvervsliv, efter Business Horsens i den seneste tid har gennemført telefonsamtaler med halvdelen af sine 700 medlemmer.

- I byggeriet og fremstillingsbranchen går det godt. Blandt logistikvirksomhederne går det nogenlunde fornuftigt. I fødevarebranchen har man rigtig travlt, siger Anders Killmann Petersen.

Annonce

- Modsat forholder det sig i detailhandlen, små konsulenthuse, oplevelsesøkonomien, restaurationsbranchen og hoteller. Her har de det hårdt, siger han, der generelt oplever en forskel mellem de virksomheder, som satser på webhandel, og de, som ikke gør


Der er en gruppe, som holder liv i forretningen ved at bruge af deres opsparing. Deres bekymring går på, hvor længe de er nødt til det, og spørgsmålet er, hvor længe de kan.

Anders Killmann Petersen, erhvervsdirektør


- Nethandlen boomer, og det kan aflaste den fysiske handel. Men der er også mange, som ikke har nethandel, og det er nogle af dem, som har det skidt. Særligt i detailhandlen er der virksomheder, som bløder i øjeblikket, siger Anders Killmann Petersen.

Konkurser og kontrollerede lukninger

Lige nu går mange virksomhedsejere og venter på, at samfundet genåbner. Og uret tikker, erfarer Anders Killmann Petersen.

- Der er en gruppe, som holder liv i forretningen ved at bruge af deres opsparing. Deres bekymring går på, hvor længe de er nødt til det, og spørgsmålet er, hvor længe de kan, siger han.

Erhvervsdirektøren ved også, at flere virksomheder har kastet håndklædet i ringen. Nogle frivilligt, andre nødtvunget.

Anders Killmann Petersen forventer, at nogle virksomheder vil knække halsen, når de inden længe skal betale den moms og A-skat, som de foreløbig har fået udsat. Arkivfoto: Morten Pape

- Vi begynder at se virksomheder, der går konkurs. Her er det altid svært at sige, om konkurserne var sket, hvis der ikke var corona. Vi ser også virksomhedsejere, som har lukket deres virksomhed ned kontrolleret og søgt et job for at finde en anden indtægtskilde. Det er knaldhamrende ærgerligt, at de må opgive deres drøm. Måske for nu, måske for evigt, siger han.

Erhvervsdirektøren forventer, at antallet af lukninger vil stige, når den moms og a-skat, som i forbindelse med hjælpepakker er blevet udskudt, skal betales til foråret.

- Virksomheder, som har fået udsat moms og A-skat, har skubbet et problem foran sig, og det er mit indtryk, at nogle vil knække halsen på det, siger han.

Annonce

Uvished under bølge to

Business Horsens var også i kontakt med medlemmer under den første nedlukning i foråret, og Anders Killmann Petersen bider særligt mærke i, at for mange virksomheder har uvisheden haft en hårdere karakter under denne nedlukning.

- Uvisheden under bølge to har ramt hårdere. Da vi blev ramt første gang, gik virksomhederne i gang med at tænke kreativt og se nye muligheder. Men man kan ikke blive ved med at tænke ud af boksen for at forandre virksomheden. Derfor har bølge to været hård, siger Anders Killmann Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

39-årige Katrine tager kampen op med skoletræthed for at blive elektriker: Jeg er et bedre forbillede for mine børn nu

Annonce