Annonce
Kultur

Er publikum klar? De er vildt spændte på svaret i museumsland

Merete Bøge Pedersen jubler over udsigten til at åbne museerne igen. Hun mærker også energien i de forskellige afdelinger af Museum Horsens. - Genåbningen er et energiboost for os. Alle glæder sig, for vi laver jo museum for gæster - ikke for os selv, siger hun. Arkivfoto: Morten Pape
Onsdag kan landets museer slå dørene op. Spørgsmålet er bare, om gæsterne er klar til test, coronapas og kontrol for at blive sluppet fri i kulturlivet igen, lyder det fra to museumsfolk.

Horsens: Museerne i Horsens melder klar til genåbning på onsdag: Håndsprit? Tjek! Coronapas-kontrol? Tjek! Styr på det ny forsamlingsloft? Tjek!

Og så er der alligevel et "og dog..."

For er publikum ligeså klar til den genåbning, der på onsdag sker på museer over hele landet?

Annonce

Både Merete Bøge Pedersen, chef for Museum Horsens, der tæller Fængselsmuseet, Horsens Museum og Horsens Kunstmuseum, og Sarah Lehmann, ansvarlig for events og samarbejder på Danmarks Industrimuseum, afventer neglebidende.

Rustet til mange mennesker

- Vi aner ikke, hvordan publikum vil reagere, så vi helt vildt spændte. Når jeg taler med andre chefer i museumslandskabet, fornemmer jeg, at der ikke er ret mange, der tror på de helt høje besøgstal her i den første tid. Argumenterne er lidt de samme som i restaurant-branchen: Altså, at corona-pas gør det hele lidt vanskeligt for folk - ikke mindst så længe, alle ikke er vaccineret endnu.

- Men det er kun gætterier, så vi ruster os til, at der kommer mange mennesker, og vi synes, det er skønt at åbne igen uanset hvad. De, der kommer, får nogle gode oplevelser, siger Merete Bøge Pedersen.

Annonce

De spontane besøg bliver ramt

Forventningens glæde deler hun med Sarah Lehmann. Men også tvivlen på, om publikum er klar til konstant at lade sig teste for at komme ud i kulturlivet igen.

Sammen med resten af holdet på Danmarks Industrimuseum, melder partnerskabs- og eventchef Sarah Lehmann klar til genåbning. Museet har styr på den kontrol af gæsternes corona-status, som er et krav, og håbet er, at publikum er lige så klar til at lade sig tjekke. Arkivfoto: Morten Pape

- Det her med at skulle bestille tid til en test for overhovedet at opleve noget vil nok holde nogle fra at kaste sig ud i de spontane oplevelser. Tingene skal planlægges, og det bliver spændende at se, om folk er parate til det, lyder det fra industrimuseet, der springer ud i foråret med åbning af en Puch Maxi-udstilling, åbning af en stor offentlig legeplads, og en forsommer med arrangementer på en snor.

Annonce

Pres på Kulturministeriet

Museum Horsens, der tæller Fængselsmuseet, Horsens Kunstmuseum og Horsens Museum, har en programplan, der er ditto pakket, og i det omfang, at publikum ikke står på spring, håber både Merete Bøge Pedersen og Sarah Lehmann, at Kulturministeriet igen i år vil gøde det danske museumslandskab.

Genåbning af museerne - og de næste skridt

Alle regler for genåbningen af landets museer ventes først klar mandag eller tirsdag.

Her er, hvad Organisationen Danske Museer hidtil har kunnet oplyse, efter et flertal på Christiansborg torsdag aften blev enigt om at lempe corona-restriktionerne i Danmark.

Læs mere på www.dkmuseer.dk

Pladskrav

Fire kvadratmeter per gæst i lokaler, hvor publikum er stående eller i bevægelse.

To kvadratmeter per gæst, hvor publikum sidder ned.

Mindst en meters afstand mellem hver gæst.

Forsamlingsforbuddet

Museerne skal overholde de til enhver tid gældende forsamlingsforbud. 

Per 21. april: Højst 10 personer indendørs og højst 50 personer udendørs.

Coronapas

Alle på 15 år og derover skal forevise coronapas, både ved besøg indendørs og udendørs.

Et coronapas omfatter: En covid-19 test med et negativt resultat, som er foretaget inden for 72 timer før den pågældendes ankomst til en kulturinstitution - testen skal være en antigentest (hurtigtest) eller pcr-test.

Eller:

En covid-19-test med et positivt resultat, som er mindst 14 dage og højst 12 uger gammel regnet fra tidspunktet, hvor testen blev foretaget (dvs. dokumentation for overstået covid-19-forløb).

Eller:

Et gennemført vaccinationsforløb mod covid-19.

Dokumentation kan både foreligge i papirformat og elektronisk.

Sidste år fik museerne blandt andet mulighed for at tilbyde halv pris på entreen i en periode.

Måske kan lignende støttepakker komme i spil i år, vurderer Merete Bøge Pedersen.

- Det vi ved fra ODM (Organisationen Danske Museer, red.), er, at der presses på for en form for stimuleringspakke fra Kulturministeriet igen, forklarer hun og mindes sidste sommer, hvor museerne med en kombination af hjælpepakker og danskernes begejstring for staycation kunne slå den ene publikumsrekord efter den anden.


Halv pris er selvfølgelig noget, man som gæst godt kan lide. Men nu må vi se. Folk skal først lære at gebærde sig på en ny måde, når de skal ud at bruge kulturlivet.

Sarah Lehmann


- Vores håb er så, at stimuli så spredes lidt mere ud over året denne gang, for det var fuldstændig vildt sidste år, siger hun.

Annonce

Klar til kickstart

På vegne af industrimuseet takker Sarah Lehmann også ja til en kickstart fra Kulturministeriet.

- Halv pris er selvfølgelig noget, man som gæst godt kan lide. Men nu må vi se. Folk skal først lære at gebærde sig på en ny måde, når de skal ud at bruge kulturlivet, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Så faldt dommen efter dødsvold i Lunden: To mænd kendt skyldige i vold med døden til følge

Hedensted For abonnenter

Byrådsmedlem nægter holdningsskifte efter stemmeflyt: - Jeg havde sagt ja til noget, jeg i bund og grund ikke var enig i

Annonce