Annonce
Brevkasse

Er en arbejdsgiver erstatningsansvarlig for de opgaver, de ansatte udfører?

Genrefoto: Colourbox

Hej brevkasse.

Jeg har en virksomhed, hvor en del af mine ansattes arbejde foregår udenfor og hermed i det offentlige rum. I forbindelse med dette er jeg blevet bekymret for, om jeg kan blive erstatningsansvarlig, hvis en af dem skulle lave en fejl, som medfører en skade.

Mit spørgsmål er derfor, hvad det kræver for at blive erstatningsansvarlig som arbejdsgiver?

Annonce

Svar

Som udgangspunkt hæfter du for det erstatningsansvar, som din medarbejders uforsvarlige skadegørende handlinger måtte medføre. Det kræver dog, at de er foretaget i forbindelse med arbejdets udførelse. Det væsentlige er dog, at din medarbejder har handlet uforsvarligt.

Der er dog begrænsninger i dit erstatningsansvar, og det er, at skaden skal være forvoldt som led i tjenesten. Du vil som arbejdsgiver ikke hæfte for skader, som dine medarbejdere foretager i deres fritid.

Det betyder også, at du ikke er erstatningsansvarlig, hvis dine medarbejdere skulle forårsage skader på vej fra og til arbejde. Du kan dog blive erstatningsansvarlig, f.eks. hvis du beder din medarbejder om at udføre noget arbejde på vej hen til kontoret.

Du vil heller ikke blive erstatningsansvarlig for abnorme handlinger, dvs. hvis der er tale om adfærd, der er helt usædvanlig. I retspraksis har de typiske eksempler på dette været sexchikane. I en dom blev en ansat under sit arbejde udsat for sexchikane af en arbejdsgivers ægtefælle. Retten fandt, af denne behandling var så upåregnelig og atypisk, at arbejdsgiveren ikke blev erstatningsansvarlig.

Dog skal du være opmærksom på, at du kan blive erstatningsansvarlig, selvom du ikke kan finde ud af, hvem af dine ansatte der har forvoldt skaden. Dette kan f.eks. være relevant, hvis du har en virksomhed, hvor der er mange forskellige led i arbejdsprocessen. I det tilfælde vil du ikke kunne henføre skaden til en bestemt medarbejder.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
AC Horsens For abonnenter

Askou har skabt et superligahold: AC Horsens' forvandling fuldbyrdet med dramatisk sejr

Annonce