Annonce
Brevkasse

Er en arbejdsgiver erstatningsansvarlig for de opgaver, de ansatte udfører?

Genrefoto: Colourbox

Hej brevkasse.

Jeg har en virksomhed, hvor en del af mine ansattes arbejde foregår udenfor og hermed i det offentlige rum. I forbindelse med dette er jeg blevet bekymret for, om jeg kan blive erstatningsansvarlig, hvis en af dem skulle lave en fejl, som medfører en skade.

Mit spørgsmål er derfor, hvad det kræver for at blive erstatningsansvarlig som arbejdsgiver?

Svar

Som udgangspunkt hæfter du for det erstatningsansvar, som din medarbejders uforsvarlige skadegørende handlinger måtte medføre. Det kræver dog, at de er foretaget i forbindelse med arbejdets udførelse. Det væsentlige er dog, at din medarbejder har handlet uforsvarligt.

Der er dog begrænsninger i dit erstatningsansvar, og det er, at skaden skal være forvoldt som led i tjenesten. Du vil som arbejdsgiver ikke hæfte for skader, som dine medarbejdere foretager i deres fritid.

Det betyder også, at du ikke er erstatningsansvarlig, hvis dine medarbejdere skulle forårsage skader på vej fra og til arbejde. Du kan dog blive erstatningsansvarlig, f.eks. hvis du beder din medarbejder om at udføre noget arbejde på vej hen til kontoret.

Du vil heller ikke blive erstatningsansvarlig for abnorme handlinger, dvs. hvis der er tale om adfærd, der er helt usædvanlig. I retspraksis har de typiske eksempler på dette været sexchikane. I en dom blev en ansat under sit arbejde udsat for sexchikane af en arbejdsgivers ægtefælle. Retten fandt, af denne behandling var så upåregnelig og atypisk, at arbejdsgiveren ikke blev erstatningsansvarlig.

Dog skal du være opmærksom på, at du kan blive erstatningsansvarlig, selvom du ikke kan finde ud af, hvem af dine ansatte der har forvoldt skaden. Dette kan f.eks. være relevant, hvis du har en virksomhed, hvor der er mange forskellige led i arbejdsprocessen. I det tilfælde vil du ikke kunne henføre skaden til en bestemt medarbejder.

Annonce

Mest læste

Horsens For abonnenter

Bevaringsværdig bygning i Eldrup skal rives ned: Ejer vil dog bygge nyt i samme historiske stil, lyder det

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Politiet indfører nattelivszoner i Horsens: Fra lillejuleaften er barer og diskoteker lukket land for dømte med nattelivsforbud

Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Horsens

Knap 10.000 folkeskolelever kan måske se frem til tidlig juleferie

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Horsens

Populært padelcenter solgt til stor svensk kæde: Vi har fået et tilbud, som vi ikke kunne sige nej til

Seneste plus

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Skoleelever hjemsendes fra 15. december

Horsens

Anna Sophia er danmarksmester i styrkeløft - men det er et helt andet løft, hun bliver hyldet for

Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Horsens

Ups - cyklist kørte over for rødt lys - så ikke lige politibilen i nærheden

Annonce