Annonce
Østjylland

Er den mere skånsom eller er det bare snak? Sådan er den nye corona-lyntest

Med lidt bange anelser satte journalisten sig i stolen. Ville det blive lige så slemt som sidste gang? Foto: Privat
Over hele Østjylland kan man nu prøve den nye corona-lyntest. Det er slut med at få proppet en vatpind op i næsen og halvvejs gennem hovedet. Til gengæld...

AARHUS: Hvordan er den så, den nye lyntest, som Falck netop har taget i brug på testcentrene? Er den - som rygterne siger - mere skånsom end "den gamle"?

Det håber jeg virkelig, virkelig, virkelig, tænkte jeg, da jeg gik hen mod et af Falcks lyntestcentre i Centralværkstedet i Værkmestergade  i Aarhus C.

Ja, det vil sige: Første gang, jeg prøvede den "gamle" type lyntest, gik det nu meget stille og roligt. Det lykkedes mig at abstrahere fra, at kvinden foran mig var ved at stikke en vatpind langt ind i mit hoved. En smule kløen og svien - og det var det.

Annonce

Men anden gang var ... ja, uha.

Den venlige kvinde fra første test var til min ubehagelige overraskelse erstattet af en noget kontant, ja, nærmest brysk, yngre mand, som triumferende trak en lang vatpind frem og med hårde øjne bad mig læne hovedet tilbage. Han tilføjede, at han blot lige skulle tælle til fem, så var vi færdige.

Jo tak, men han begyndte først at tælle efter noget, der virkede som 20 sekunder, og vatpinden sved så meget, at den kontante mand bekymret kiggede på de tårer, som trillede ud af øjenkrogene mig og spurgte: Er du ok, er du ok?

Jo, jo, jeg var da i live.

Så langt stikker jeg vatpinden ind, forklarede den venlige mand, som stod for testen. Det virkede ikke skræmmende - og det var det heller ikke. Foto: Ole Christensen

Det var de tanker, som rumsterede i baghovedet, da jeg mødte op ved testcentret i Værkmestergade i det centrale Aarhus. Jeg havde ikke bestilt tid - det skal man ikke i dag ved lyntestcentrene. Man møder blot op og stiller sig i køen.

I den store hal blev der spillet musik. Det var faktisk helt hyggeligt, hvis man ellers kunne glemme, at man stod der for at få en vatpind stukket op i næsen. Det kunne man ikke - glemme det altså.

10-12 minutter gik der, så var det min tur.

- Så bøjer du lige hovedet tilbage, lød det.

Ubehagelig overraskelse

Femten sekunder senere kom den første ubehagelige overraskelse. Ved den nye lyntest skal man testes i begge begge næsebor. Det vidste jeg ikke.

Ved hver test i de to næsebor tælles der ned, som var det en raketaffyring. 15-14-13-12 ... og så videre.

Og hvordan var det så?

Det kildrede lidt, men den nye test er meget rarere end den gamle. Man kan virkelig mærke, at vatpinden blot stikkes to-tre-fire centimeter op i næsen.

Her kan du blive lyntestet med den nye metode

  • Hvis man vil testes for corona, kan man vælge mellem den såkaldte PCR-test, som sundhedsmyndighederne står bag, eller den såkaldte lyntest, som Falck står for i Region Midtjylland
  • PCR-testen er den mest nøjagtige. Til gengæld må man vente på svaret i op til to døgn.
  • Lyntesten er knap så nøjagtig. Fordelen er, at man får svaret på sin mobil et kvarter senere. Hvis man er testet positiv, bliver man dog ringet op.
  • Man kan findeyderligere informationer om, hvor og hvordan man bliver testet i Region Midtjylland på adressen www.rm.dk

Ved udgangen talte jeg med et par håndfulde mennesker, som netop var blevet testet. Fra alle lød det: Ikke noget at regne - meget rarere end den gamle test.

Den vildeste beretning, jeg stødte på, var en unge kvinde, som fortalte, at vatpinden havde kildret så meget, at hun to gange kom til at nyse.

En kildren - jamen, det lever vi med. Velkommen til en nye testmetode, som nok skal blive et hit.

Ifølge Falck har den nye, blidere testmetode allerede givet sig udslag.

- Vi får meldinger om, at vores testcentre bliver besøgt af stadig flere folk, siger Lisbeth Nedergaard, kommunikationsansvarlig hos Falck.

Den nye test blev "sluppet løs" torsdag i forrige uge.

PS: Svaret fik jeg 20 minutter senere på min mobil. Jeg var testet negativ. Det havde jeg også regnet med, men det var alligevel en dejlig besked at få.

Annette Bay, 56 år: Den nye test er meget mere behagelig end den anden. Langt mere skånsom. Jeg er bestemt ikke nervøs ved at lade mig teste igen. Foto: Ole Christensen.
Jes Heder, 62 år: Den er god, den nye test! Meget bedre end den gamle. Det er slet, slet ikke noget, der skræmmer mig. Foto: Ole Christensen
Lis Mogensen, 64 år: Den nye test kildrer! Men det gør nu ikke så meget, jeg kan godt lide, at de ikke stikker vatpinden så langt ind i næsen. Foto: Ole Christensen
Bente Ploug, 77 år: Det gik meget smertefrit, let og hurtigt. Det var ikke engang ubehageligt. Foto: Ole Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce