Annonce
Horsens

Enner Mark Fængsel mørklagt efter lynnedslag

Under onsdagens voldsomme uvejr slog et lyn ned på fodboldbanen i Enner Mark Fængsel og mørklagde fængslet i kort tid. Heldigvis kom ingen noget til, oplyser institutionschef Anette Bækgaard Jakobsen. Arkivfoto
Onsdagens uvejr ramte også Enner Mark Fængsel. Her slog lynet ned i fængslets udendørs fodboldbane og medførte en kortvarig strømafbrydelse.

Enner: Det voldsomme tordenvejr, der onsdag aften huserede i store dele af landet, ramte også Enner Mark Fængsel.

Kort før kl. 20 lød der et øredøvende brag, da lynet slog ned på fængslets fodboldbane, afbrød strømmen og mørklagde fængslet.

Fængslet var dog kun uden strøm i ganske kort tid, oplyser institutionschef Anette Bækgaard Jakobsen.

- Nødgeneratoren gik i gang med det samme, og inden for et minut var strømmen tilbage, fortæller hun.

Ifølge hende reagerede både indsatte og ansatte stille og roligt.

- Men alle, der var til stede, kunne godt høre, at der lød et kæmpe brag. Jeg tror, de blev lidt forskrækkede, pointerer Anette Bækgaard Jakobsen, der glæder sig over, at ingen - hverken ansatte eller indsatte - kom noget til i forbindelse med lynnedslaget.

Vi har en beredskabsplan, som vi følger. Vi starter med at låse alle inde, men efterhånden som vi får testet alle tingene, begynder vi at åbne op igen. Status fredag eftermiddag er, at vi er tilbage på almindelig drift med få undtagelser.

Anette Bækgaard Jakobsen, institutionschef, Enner Mark Fængsel

Bag lås store dele af torsdagen

Lynet slog ned i fængslet netop, som de indsatte skulle til at lukkes ind i deres celler for natten.

De blev lukket ind og tilbragte også en stor del af torsdagen i deres celler.

- Vi har en beredskabsplan, som vi følger. Vi starter med at låse alle inde, men efterhånden som vi får testet alle tingene, begynder vi at åbne op igen. Status fredag eftermiddag er, at vi er tilbage på almindelig drift med få undtagelser, siger Anette Bækgaard Jakobsen.

Og, fortsætter hun:

- Det er vigtigt at understrege, at sikkerheden i forhold til undvigelser ikke har været berørt. Og der har på intet tidspunkt været fare for de ansatte og indsattes sikkerhed.

Agerede professionelt

Ifølge institutionschefen har lynnedslaget givet nogle skader, der skal repareres.

Hun ønsker dog ikke at uddybe hvilke af hensyn til sikkerheden.

Samlet set er Anette Bækgaard Jakobsen tilfreds med forløbet, når nu uheldet var ude.

- Vi har ageret meget professionelt og håndteret det hele stille og roligt. Sikkerheden har hele tiden været i top, pointerer hun.

I Randers blev den lokale politistation også ramt af strømnedbrud som følge af det kraftige tordenvejr, og det gik hårdt ud over stationens it-systemer.

Det er dog ikke tilfældet i Enner Mark Fængsel, siger Anette Bækgaard Jakobsen.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Gps afslørede 24-årig løbehjulstyv

Læserbrev

Korshærsleder: Hjemløsetallet i Horsens stiger igen - der bør være flere 'skæve boliger'

Læserbrev: Mens hjemløsetallet i Danmark stort set er uændret, er der ifølge den seneste landsdækkende hjemløsetælling nu 181 hjemløse i Horsens. Det er en stigning på 45 personer i forhold til 2017. Det betyder, at der er 181 borgere, der på optællingstidspunktet ikke havde en fast adresse. Det er mennesker, der f.eks. sover hos en ven eller bor i et kolonihavehus, en garage, en forladt bygning eller i telt. 30 horsensianere bor på herberger (§ 110) rundt omkring i landet. Det koster ca. 30.000 kr. pr. måned for hver person, hvoraf Horsens Kommune betaler halvdelen. Staten betaler den anden halvdel. En udgift for Horsens Kommune på ca. 5,5 mio. kr. At være hjemløs er en ulykkelig situation, det er flovt og skamfuldt ikke at have et sted at bo. At have en bolig er en basal ting, som alle vi andre tager for givet. Vi møder dem på Kirkens Korshærs varmestue i Borgergade, hvor de kommer for at få morgenmad, et bad og et måltid varm mad. Vi møder dem, når de kommer direkte udskrevet fra psykiatrisk hospital eller løsladt fra fængslet uden en funktionel bolig. Vi sender dem på gaden igen, når varmestuen lukker kl. 13.30, velvidende at nogen af dem ikke har et sted at gå hen, før vi åbner igen næste morgen. Gæstfriheden er dog stor hos varmestuens øvrige brugere, som ofte inviterer de hjemløse hjem til sig. En nødløsning, som der desværre sjældent kommer noget godt ud af. Hjemløshed er et komplekst problem, fordi det ikke blot handler om at få en billig bolig. Det er komplekst, fordi man sjældent bare er hjemløs. Ofte er man også plaget af misbrug og stor gæld forårsaget af kviklån, narko og spil. Har man så også en psykiatrisk lidelse, så er det meget svært at få hverdagen til at fungere. Får man endelig en bolig, varer det ikke længe, før man ender på gaden igen. Som hjemløs er man truet på sin eksistens, og det er en ond cirkel, der starter. Man er i ekstrem fare for at blive involveret i vold, kriminalitet, afpresning og prostitution, og gentagne gange møder de hjemløse op på varmestuen og har mistet alt, og varmestuens medarbejdere må hjælpe dem med at få bragt orden i kaos igen. Mange af varmestuens brugere har fået gentagne tilbud om bolig og misbrugsbehandling i løbet af deres liv, men det har ikke fungeret. De passer ikke ind nogen steder, og misbruget fortsætter. Derfor bør der bl.a. være flere "skæve boliger" med en social vicevært tilknyttet, hvor de kan bo og leve i fred og have deres misbrug uden at genere nogen naboer. Desuden bør der være en fokuseret og forebyggende hjemløseindsats, hvor alle kommunens instanser og samarbejdspartnere arbejder sammen om konkrete løsninger for den enkelte hjemløse.

Annonce