Annonce
Horsens

Enestående i Danmark: Træning i skoletiden skal give AC-talenter flow i hverdagen

Fodboldspillerne i årgangene U14, U15, U17 og U19 i AC Horsens får i det nye skoleår mulighed for at træne to formiddage om ugen. Fra venstre ses daglig leder af Sportscollege Horsens Torben Knudsen, uddanelsesleder Allan Gregersen fra Learnmark, AC Horsens-talentchef Claus Troelsen og rektor på HHX og HTX på Learnmark Sune Agger. Foto: AC Horsens
AC Horsens-talenter får fri til fodboldtræning to formiddage om ugen. Det skal skabe trivsel i kombinationen topsport og uddannelse og er ikke set i det omfang før i Danmark, lyder det.
Annonce

Horsens: En hel U19-trup på cirka 20 spillere og en række U17-talenter har i det forløbne skoleår haft så gode erfaringer med fodboldtræning i skoletiden, at AC Horsens i samarbejde med flere uddannelsesinstitutioner gør ordningen markant mere omfattende.

Superligaklubbens elitespillere i alderen 14-19 år tilbydes fra det nye skoleår formiddagstræning hver torsdag - uanset om de går på Learnmark Gymnasiums hhx eller i en eliteklasse på 7.-9. klassetrin på Langmarkskolen.

- Vi er den første klub i Danmark, der i det omfang lykkes med at integrere træningen i skoleskemaet, siger AC Horsens' talentchef Claus Troelsen.

AC kan nu tilbyde alle spillere fra U14 til U19 to træningspas om morgenen - mandag og onsdag - og to formiddagspas. AC åbner nemlig også for træning tirsdag formiddag, selv om spillerne ikke har skemafri. Her tilkøber klubben erstatningsundervisning, forklarer Claus Troelsen.

Annonce

Mere flow, mindre stress

Det står fast, at træningen ikke må gå ud over den samlede mængde timer i skolen.

- Vi går ikke på kompromis med undervisningen. Drengene har timerne om eftermiddagen i stedet og får lidt senere fri. Til gengæld skal de ikke til træning kl. 17 eller 17.30. Når de har haft sidste time, har de fri til aftensmad, lektier og restitution, fortæller han.

Målet er at give talenterne, der bruger mange ugentlige time på deres elitesport, en hverdag med mere flow og mindre stress. Det skal være okay at gå til fodbold i skoletiden.


Vi går ikke på kompromis med undervisningen. Drengene har timerne om eftermiddagen i stedet og får lidt senere fri. Til gengæld skal de ikke til træning kl. 17 eller 17.30.

Claus Troelsen, AC Horsens


David Kruse er U19-spiller og har haft glæde af ordningen i det skoleår, der rinder ud:

- Jeg er elev på hhx, og jeg nyder at komme tidligt hjem, have god tid til at lave mad og få hvilet godt, så jeg er mere klar til næste dag. Jeg kan også godt lide variationen med, at vi nogle dage træner om morgenen og andre dage om eftermiddagen. Det er også dejligt, at jeg ikke kommer bagefter de andre i klassen, når jeg kaldes til superligatræning, fordi deres træningstid passer bedre med vores, siger den unge AC'er i en pressemeddelelse.

Annonce

Kravet er eliteudtagelse

For at være del af ordningen skal man være udtaget til elitetruppen.

- Når vi udtager til U13, informerer vi om, at man om et år skal gå på Langmarkskolen. Siger man ja tak, er vi forpligtiget til, at,de er med i AC-regi til og med 9. klasse. Så kommer der en ny vurdering, inden de skal på ungdomsuddannelse. Vi forpligter os derefter til og med U19. Det giver tryghed, at vi investerer i et langt træk. Når vi har valgt dig til, vælger vi dig ikke fra, forklarer Claus Troelsen.

Kan man komme på U14-holdet i AC, hvis man vælger ikke at gå i eliteklasse på Langmarkskolen?

- Nej, vi er ret stringente om, at man er ude, hvis man ikke går på Langmarkskolen.

Annonce

Flere skoler kan være på vej

Claus Troelsen håber og tror på, at flere ungdomsuddannelser end hhx på Learnmark kommer med på vognen. Den dialog er i gang.

Han håber også, at andre sportsgrene som f.eks. håndbold og svømning får lignende muligheder i Horsens.

Sune Agger er rektor på hhx og htx på Learnmark og glæder sig over samarbejdet:

- Vi har en opgave i, at alle unge tager en ungdomsuddannelse. Det gælder også de, som satser på at leve af deres sport. Det er afgørende for deres fremtid, at de tager en uddannelse, når fodbolden måske på et tidspunkt ikke fylder lige så meget. Derfor skal vi strække os, så alle unge får mulighed for at tage en uddannelse uden at gå på kompromis med kvaliteten af en hhx-studentereksamen, siger han i en pressemeddelelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Horsens

Tirsdagens coronatal i Horsens: Laveste antal nye smittede i over to måneder

Annonce