x
Annonce
Hedensted

Energidrik-forbud hos købmand i Daugård er gået viralt

Købmanden i Daugård, Allan Kring Bülow, er havnet i en sand mediestorm i forbindelse med, at butikken er stoppet med at sælge energidrikke til unge under 16 år. Arkivoto: Michael Svenningsen

Købmanden i Min Købmand i Daugård, Allan Kring Bülow, har fået en ordentlig tur i mediemøllen. Det kulminerer med en optræden i "Go' aften Live" på TV2 onsdag aften. Årsagen er, at købmanden på opfordring fra lokale borgere har stoppet for salget af energidrikke til unge under 16 år.

Daugård: Købmanden i Daugård, Allan Kring Bülow, er havnet i en sand mediestorm i forbindelse med, at han har lavet et selvbestaltet forbud mod at sælge koffeinholdige energidrikke til børn og unge under 16 år.

Der er således sat skilte op ved hylderne med energidrikke, hvor der står, at man for at købe energidrikke i butikken kan blive bedt om at fremvise ID, der bevidner, at man er fyldt 16 år. Noget Allan Kring Bülow også har annonceret på Min Købmand Daugårds Facebook-side.

- Det er helt vildt. Jeg er simpelthen blevet kimet ned af både landsdækkende og regionale medier, siden TV Syd bragte historien på deres hjemmeside i fredags. Hvorfor det lige eksploderer nu, det må du virkelig ikke spørge mig om. Det var jo noget, vi tog en beslutning om sidste sommer. Det er dog først nu, vi har fået sat skiltene op, og måske er det billederne af dem, der har fået det hele til at gå amok, siger købmanden i Daugård.

Avisen talte med ham onsdag formiddag forud for hans optræden i TV2's "Go' aften Live"-studie i København onsdag aften.

- Som jeg har forstået det, skal jeg bare fortælle min historie, og ved siden af det skal en eller flere politikere på banen for at diskutere, om ikke der bør lovgives på området. Det synes jeg jo der skal. Ikke mindst fordi Sundhedsstyrelsen har været på banen med en anbefaling af, at børn og unges adgang til energidrikke bør begrænses. Og det ville da være helt fantastisk, hvis vores lille samfund måske kan medvirke til at ændre på lovgivningen på området, siger Allan Kring Bülow.

Han har fået mange positive tilkendegivelser som følge af initiativet.

Annonce

Fødevarestyrelsen: Energidrikke er ikke for børn

Fødevarestyrelsen har i en folder sat fokus på de bivirkninger, som børn risikerer, hvis de drikker energidrikke.

  • Børn får alt for let for meget koffein. Det kan føre til hjertebanken, søvnproblemer eller at børnene bliver irritable, nervøse eller angste.
  • Energidrikke er således ikke for børn, hvilket også fremgår af den advarselsmærkning, der sidder på dåserne.
  • DTU Fødevareinstituttet har lavet en undersøgelse, der dokumenterer, at mange voksne mennesker ikke desto mindre ofte giver børn energidrikke.
  • I forbindelse med den megen medieomtale af Min Købmand Daugårds forbud mod salg af energidrikke til børn går andre købmænd med den samme overvejelse.
  • Blandt andre Allan Kring Bülows bror, Brian Hedegård, der driver Min Købmand i Stenderup.
  • Købmanden i Gudme på Fyn har allerede taget dette skridt og lavet et lignende forbud som det i Daugård.

En far trak ham til side

Baggrunden for dette stop for salg af energidrikke til unge under 16 år skal findes i sommeren 2019. Her trak en bekymret far til to børn købmanden til side.

Butikken ligger lige ved siden af skolen i Daugård og har derfor ofte besøg af lokale skolebørn. Faderens bekymring gik på, at mange af disse børn og unge drikker alt for meget af de koffeinholdige energidrikke. Inklusive hans egne børn.

- Vi havde ikke rigtig fokus på problemet alene af den grund, at der jo ikke er nogen lovgivning på området. Men det gav da god mening for mig, at vi fik sat en stopper for salget af det til de helt unge. Ja, vi mister da omsætning på det, men det her handler om, at vi som byens lokale butik naturligvis skal lytte til de input, der kommer fra vores kunder. Og borgerne skal selvsagt være helt trygge ved at sende deres børn ned til os, siger han.

Allan Kring Bülow har drevet Min Købmand i Daugård siden december 2017, hvor lokale borgere skød 800.000 kroner i projektet.

- Ikke mindst af den grund skylder jeg at være lydhør over for borgernes input, hvilket det her initiativ jo er et fint eksempel på, siger Danmarks p.t. mest mediebevågede købmand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce