Annonce
Horsens

Energi-ekspert er ikke i tvivl: Tilslutningspligt til fjernvarme forsvinder til januar

Tilslutningspligten til fjernvarme forsvinder fra årsskiftet, men inden da står det politikerne frit for, om de vil pålægge de sidste områder i fjernvarmeplanen tilslutningspligt, siger Eigil Worm, advokat og ekspert i energi- og forsyningsret. Arkivfoto: Søren E. Alwan

- Det er ren politik, når byrådet til efteråret skal tage stilling til, om de sidste områder i fjernvarmeplanen skal pålægges tilslutningspligt, siger advokat Eigil Worm, ekspert i energi- og forsyningsret og rådgiver for Fjernvarme Horsens.

Horsens: Kommunernes mulighed for at pålægge forbrugerne tilslutningspligt til fjernvarme forsvinder fra 1. januar 2019.

Flere politikere i Horsens Byråd er i tvivl, men det er advokat Eigil Worm, en af landets fremmeste eksperter i energi- og forsyningsret og rådgiver for Fjernvarme Horsens, ikke efter at have læst det energiforlig, der blev vedtaget af et bredt politisk flertal i Folketinget 29. juni.

På side 11 i forligsteksten står der, at forligspartierne er" enige om at sætte et stop for nye forbrugerbindinger i form af tilslutnings- og forblivelsespligt fra 1. januar 2019. Det er uholdbart, at forbrugerne bindes til selskaber med ikke konkurrencedygtige priser."

Herefter står der: "Der igangsættes en analyse af konsekvenserne af ophævelse af forbrugerbindinger. Parterne vil efter analysen drøfte en evt. ophævelse på baggrund af et oplæg fra regeringen."

- Den første del af teksten betyder, at der er en aftale om, at alle, når forliget engang bliver til lov, vil stemme for at ophæve muligheden for at bruge tilslutningspligten. Den anden del handler om de kunder, der allerede er pålagt tilslutningspligt, siger Eigil Worm.

- Spørgsmålet er, om de skal kunne forpligtes til at blive på fjernvarmen. Det er der ingen aftale om i energiforliget. Man kunne forestille sig, at der måske på et tidspunkt bliver lavet en lov om, at forblivelsespligten bortfalder efter f.eks. 20 år, når fjernvarmeselskabets investering typisk er afskrevet, men det er rent gætværk fra min side, siger han.

Det er lidt spørgsmålet, om politikerne ser glasset som halvt fyldt eller halvt tomt. Vil man fortsætte som hidtil, eller vil man reagere på den tordensky, der tegner sig et halvt år frem. Man er fri til at gøre begge dele.

Eigil Worm, advokat, rådgiver for Fjernvarme Horsens
Annonce

Halvt fyldt eller halvt tomt

Resten af sagen i forhold til det endnu ikke afsluttede fjernvarmeprojekt i Horsens er politik, konstaterer Eigil Worm.

Horsens Byråd kan i efteråret, når de sidste projektforslag i fjernvarmeplanen, bliver fremlagt, vælge at fortsætte den hidtidige linje med at pålægge husstandene tilslutningspligt - eller tage bestik af de politiske vinde på Christiansborg og afvise tilslutningspligten.

- Det er lidt spørgsmålet, om politikerne ser glasset som halvt fyldt eller halvt tomt. Vil man fortsætte som hidtil, eller vil man reagere på den tordensky, der tegner sig et halvt år frem. Man er fri til at gøre begge dele, siger Eigil Worm.

I efteråret ventes Fjernvarme Horsens at præsentere byrådet for de sidste tilslutningsprojekter i den store fjernvarmeplan, der omhandler ca. 2500 husstande i Hatting, Lund og Gedved.

Hvis politikerne siger god for tilslutningspligten, som de nærmest pr. automatik har gjort hidtil, vil Fjernvarme Horsens kunne nå at færdiggøre hele fjernvarmeprojektet, inden en lov gør det ulovligt for kommunerne at bruge tilslutningspligten.

Annonce

Rammer "Maren i Kæret"

Fjernvarme Horsens satser på at få afsluttet papirarbejdet, inden loven træder i kraft, men der er stadig områder i landet, hvor kommuner ønsker at ændre områder fra gas til fjernvarme.

- De vil blive ramt fra 1. januar. Man kan godt læse mellem linjerne, at energiforliget er et udtryk for et opgør med den kollektive forsyning. Den beskytter mindretallet, som fremover får retten til selv at finde frem til billigere energi-løsninger på markedet. Men man rammer jo også samtidig det store flertal - deriblandt "Maren i Kæret", der ikke lige har overskuddet til at finde frem til den smarte solvarmeløsning og derfor gerne vil have fjernvarme, siger Eigil Worm.

Fjernvarme Horsens' rådgiver understreger, at borgerne med tilslutningspligten ikke får pligt til at skifte sin eksisterende energiforsyning ud med fjernvarme. Den kan man fortsætte med, men man vil efter en periode, i Horsens ni år, blive pålagt at betale de faste udgifter til fjernvarmen, uanset om man får glæde af den eller ej.

- Filosofien med tilslutningspligten er, at man sikrer, at fjernvarmeselskabet kan betale de faste omkostninger. Når det er sagt, er det nok de færreste, der vil vælge den løsning. Det er selvfølgelig ikke spor sjovt at betale for noget, man ikke får noget ud af, siger Eigil Worm.

Annonce

Se forligsteksten her

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

SuperBrugs øgede overskuddet

Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

Annonce