Annonce
Odder

Endelig udsigt til at øjebæer forsvinder: Splittet byråd godkendte omstridt byggeri

De to meget forfaldne bygninger overfor Brugsen har i mange år været en skændsel for bybilledet i Hou. Nu ser det ud til, at bygninger og træerne ved siden af skal erstattes af en ny udlejningsejendom. Foto: Søren Gylling
Der kunne være sparet meget tid, hvis politikerne havde truffet flere beslutninger, inden de solgte den attraktive grund i Hou.

Hou: Nu skulle det være ganske vist. Hou slipper af med to forfaldne bygninger i Søndergade overfor Brugsen. De to huse erstattes af et stort hus, som et flertal i kommunalbestyrelsen endelig sagde ja til på mødet mandag aften.

Men først efter en times debat og med splittelse hos både Socialdemokratiet og Venstre.

En splittelse, der går igen blandt borgerne i Hou, hvor der har været lavet underskriftindsamlinger både for og imod byggeriet. Faktisk fyldte indsigelserne til projektet 467 sider.

Annonce

- Man kan sige, at sagen er meget grundigt belyst, konstaterede Lars Bluhme (S).

I valgkampen var han imod byggeriet på grund af højden på 15 meter, som HFE Ejendommes projekt ser ud nu. Mandag aften stemte Lars Bluhme dog for projektet sammen med de øvrige socialdemokrater bortset fra Hou-manden Palle Holsting.

- Der skal ske noget. Hou har brug for de lejeboliger, sagde Lars Bluhme.

Måske er jeg født 100 år for sent, men jeg mener, at så åbenlyst et maritimt miljø skal bevares, for kulturarven har vi kun til låns.

Louise Kreutzfeldt (V)

Det er især byggeriets udtryk, der falder arkitekten Palle Holsting for brystet.

- Byggeriet ligger i den del byen, der bærer Hous identitet, og som skal samle det gamle og det nye Hou. Men byggeriet afviger på alle parametre fra de eksisterende bygninger, syntes Palle Holsting.

Gandrup Krabbe Vang arkitekter har sammen med HFE Byg & Ejendomme lavet et projekt, der skal sikre små og mellemstore lejeboliger lige i hjertet af Hou. Bygningen kan blive ændret lidt undervejs, men ikke mere end den lokalplan kan bære, som et flertalt af kommunalbestyrelsen vedtog mandag. Illustration: Gandrup Krabbe Vang Arkitekter

Hos Venstre var der også en "afhopper". Louise Kreutzfeldt (V) brugte også det eksisterende kulturmiljø i sin argumentation.

- Så åbenlyst et maritimt miljø skal bevares, og jeg synes, bygherren skal hæve ambitionerne. Det handler om kulturarv, og den har vi kun til låns, sagde Louise Kreutzfeldt.

Udvalgsformand i mindretal

Også udvalgsformand Kresten Bjerre (R) stemte imod lokalplanen for byggeriet på Søndergade, som han på flertallet i udvalgets vegne betegnede som "for massivt" og med for lidt maritimt udtryk og ude af samspil med havne- og kulturmiljøet.

Sammen med Enhedslisten, SF og Konservative havde de fire partier lavet et ændringsforslag om, at "sagen sendes tilbage til klima og planudvalget med henblik på en fornyet dialog med bygherren for i højere grad at imødekomme de forskellige interesser i sagen”.

Det var dog kun dem selv og Palle Holsting, der kunne se pointen i det.

Og argumenter som, at den ændrede - og forhøjede - bygningshøjde var føjet til lokalplanen som en tyv om natten, den købte tidligere borgmester Uffe Jensen (V) ikke.

- De 15 meter blev godkendt i juni sidste år. Og 13. december vedtog et flertal med Radikale Venstre, Socialdemokratiet og Venstre lokalplanforslaget med de 15 meters byggehøjde og sendte det i høring, mindede Uffe Jensen om.

Lokalplan 5041

Bolig- og parkeringsområde ved Søndergade/Strandgade i Hou - i daglig tale kaldet Alexandra Plads - tager udgangspunkt i et boligprojekt udarbejdet af HFE Byg & Ejendomme i samarbejde med Gandrup Krabbe Vang Arkitekter.

Projektet omfatter ca. 1810 kvadrameter boligareal med maks. 4 etager med en bygningshøjde på maks. 15 m. Bygningshøjden forventes at blive under 15 m. Den øverste etage skal udføres som udnyttelig tagetage med saddeltage med min. 30° hældning.

Facader på boligbebyggelsen skal udføres i teglsten i lyse jordfarver eller grå nuancer. Mindre bygningsdele kan udføres i zink, træ, metal-, aluminiums- eller pladebeklædning. Tagbeklædning skal bestå af teglsten, skiffer eller tagpap evt. med listedækning. Tagpap skal fremstå ensartet mat sort eller mørkegrå.

Der kan etableres kviste på boligbebyggelsens tagflade. Kviste må ikke gives en samlet længde på over 50 procent af bygningens facadelængde. Der kan ligeledes etableres indbyggede altaner på alle af boligbebyggelsens etager.

Den del af lokalplanen, der vender mod Strandgade og havnen, er udlagt til offentlig parkeringsplads.

Dermed modsagde han også de argumenter fra nej-siden, der gik på, at borgerne måtte føle sig snydt eller sat uden for indflydelse.

- Jeg synes, det er et flot byggeri, der udstråler pakhuslook. Tænk, at vi er så heldige at have to bygherrer, der vil udvikle vores by, sagde Finn Thranum, der har boet i Hou i 31 år.

Annonce

Bedre næste gang

Om det udstråler pakhus eller ej bliver tydeligt de kommende år.

- Men vi skulle have gjort klart, hvad vi ville, da vi solgte grunden. Det kunne have sparet borgere og bygherrer mange kvaler, sagde Marianne Hundebøll.

Det samme mente udvalgsformand Kresten Bjerre, der modsat Ole Lyngby (V) ikke havde noget imod at blive kaldt for smagsdommer.

- Vi skal som planmyndighed udstikke rammerne for, hvad vi gerne vil have, sagde udvalgsformanden.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Tiltalte i sag om millionbedrageri afviser alt: Vi anede ikke, der foregik noget ulovligt, før vi blev anholdt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

I gamle dage var der ikke meget at råbe hurra for i Horsens Statsfængsel - dét var der tirsdag

Horsens For abonnenter

Før kiggede folk overbærende: Nu snører Kaare boksehandskerne og får stød i hjernen for at undgå ukontrollerede bevægelser

AC Horsens

AC Horsens jagter en matchbold: Tre ting gør holdet til favorit på den svære udebane i Nykøbing

Brædstrup

Skal Horsens have sin egen camino? Landsbyråd vil binde landsbyer i området bedre sammen

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Horsens

Det skal være slut med graffiti og knuste ruder: Ejer af øjebæ ved Vejlevej har købt øvrige ejere ud for at forskønne skæmmet ejendom

Sport For abonnenter

Kommentar: Mesterskabet er langt væk - derfor er HIC nødt til at fordele lønkronerne anderledes, hvis man retur til finalerne

Horsens

Livlig debat om forsvars-forbeholdet: Bliver det dyrere, hvis vi siger ja, og bliver Danmark mere sikkert?

Erhverv

39-årige Iben fra Vejle er blevet slagter i Glud: Uddeler luftede ideen for hende for flere år siden

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

Horsens

Omdiskuteret skulpturallé har fået sit gennembrud, og flere skulpturer er på vej: Formand foreslår, at der rejses et attraktions-skilt ved motorvejen

Hedensted For abonnenter

Få overblikket her: Er fjernvarmen på vej til din by?

Horsens

Annette er klar med nye tiltag: Jeg skrev og forklarede, at traktorerne var ved at være slidte - og nu har vi fået 12 nye

Annonce