Annonce
Horsens

Endelavit fik mugstøv i hovedet fra tom affaldssæk: Folk skal ikke forvente en ubrugt sæk

Sådan så Jesper Mundts bigbag ud, da han hentede den på lystbådehavnen på Endelave. Privatfoto.
Jesper Mundts første møde med Horsens Kommunes bigbags til affald resulterede i en omgang mug i ansigtet. Kommunen understreger, at man kan benytte andre løsninger, hvis man ikke kan lide sækkene.

Endelave: Siden genbrugspladsen på Endelave lukkede 1. april, har øens beboere fået afhentet storskrald og byggeaffald hjemme på privatadressen.

Affaldet pakkes som udgangspunkt i klare poser, men har man meget byggeaffald, kan man gratis hente såkaldte bigbags på lystbådehavnen til at håndtere affaldet - man skal bare lige være opmærksom på, at det altså ikke er første gang, de bliver brugt.

Det kan Jesper Mundt, der bor på øen, skrive under på. Hans første oplevelser med sækkene har været meget dårlige.

Annonce

- De er tomme, men der er masser af støv tilbage i dem. Nogle af dem er fuldstændigt mugne indeni. Når man laver hul i toppen, så man kan fylde storskrald i, får man mugstøv op i ansigtet, siger Jesper Mundt.

Efterfølgende har han haft tynd mave, mens hans kone har fået konstateret stafylokokker af sin læge efter at have været i berøring med sækkene. Jesper Mundt understreger dog, at han ikke kan bevise, at helbredsproblemerne hænger sammen med de mugne bigbags.

- Jeg ser det sådan, at kommunen gerne vil spare penge ved at genbruge sække, som der har været fødevarer i, lyder det fra Jesper Mundt, der nu har bestilt en container for at slippe for sækkene, selvom han kun har affald nok til at fylde containeren halvt.

Genialt for genbruget

Ifølge Marie Lindberg Tefre, der er afdelingsleder i affald- og genbrugsafdelingen i Horsens Kommune, er det dog ikke økonomien, der er bevæggrunden.

- Vi har valgt løsningen ud fra en miljømæssig tankegang. Vi fik kontakt med et firma, hvor vi kunne få dem gratis, og det passer godt sammen med vores ønske om at spare ressourcer. Det er genialt for genbruget at få noget, der bare skulle have været smidt ud. Men vi forsøger da også at holde gebyrerne så lave som muligt - det er bare ikke det, der er årsagen i dette tilfælde, siger hun.

Disse ting er ikke omfattet af henteordningen på Endelave

Dagrenovation

Haveaffald

Farligt affald

Autodele

Særligt erhvervsaffald, som ikke svarer til husholdningers almindelige affald (eksempelvis staldinventar)

Affald, som fylder mindre end én fyldt affaldssæk

Kommunen får sækkene fra en virksomhed, der har brugt dem til at opbevare mel og krydderier. Efterfølgende bliver de lagt sammen på en palle og transporteret til Endelave.

- Det er rene og sunde produkter, der har været i. Hvis der er støv, kan det være mel, hvis det lugter, kan det være krydderier. Der skulle helst ikke være så meget tilbage i dem, men måske har vi ikke været helt gode nok til at kommunikere, at man ikke skal forvente en helt ny og ren sæk, siger Marie Tefre.

Annonce

Årsagen kan være regnvand

Hun mener, at det kan have været regnvand, der har fået Jesper Mundts bigbags til at mugne indeni, inden han har taget dem i brug.


Det er jo bare et gratis tilbud, som vi har valgt at stille til rådighed, hvis borgerne ønsker at bruge det. Man kan bruge hvilken som helst klar sæk, stille store ting på jorden efter aftale eller bestille en container, hvis man for eksempel har meget byggeaffald.

Marie Tefre, afdelingsleder, Horsens Kommune


- Poserne er mast sammen på pallerne, så jeg tænker, at det er begrænset, hvad der kan komme i dem efterfølgende. Men jeg forestiller mig, at det er regnvand. Om det så er fra virksomhedens plads, eller om det er sket ovre på Endelave, ved jeg ikke. Men hvis der alligevel skal affald i, gør det måske ikke så meget, lyder det fra Marie Tefre, der dog beklager, at nogen har haft dårlige oplevelser med sækkene.

Hun mener som udgangspunkt ikke, at man bør være bange for at bruge sækkene, men understreger, at de er et frivilligt tilbud - som kommunen i øvrigt gerne vil skifte ud.

- Det er jo bare et gratis tilbud, som vi har valgt at stille til rådighed, hvis borgerne ønsker at bruge det. Man kan bruge hvilken som helst klar sæk, stille store ting på jorden efter aftale eller bestille en container, hvis man for eksempel har meget byggeaffald. Men vi leder faktisk efter andre sække. Det skyldes ikke kun borgerens henvendelse, men også at de er lidt for store og uhåndterbare, siger afdelingslederen.

Hvis man er i tvivl om, hvilken løsning der passer bedst til ens behov, opfordrer Marie Tefre til, at man kontakter kommunen, så man kan blive rådgivet til den rigtige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Politiet bekræfter: 20-årigt voldsoffer er afgået ved døden

Horsens

Se video: Mindst syv betjente til stede ved retten, da sigtet i Nørretorv-sagen blev fremstillet

Horsens

Mandagens coronatal: God grund til glæde i Horsens - men flere sogne i oplandet har høje smittetal

Annonce