Annonce
Horsens

Endelave vinder: Årets Ø rider på en bølge af kærlighed

Turisterne er valfartet med færgen til Endelave i år, og snart tager priskomiteen bag hæderen Årets Ø turen samme vej. Endelave skal hædres for sin evne til at holde gang i hjulene. Arkivfoto: Morten Pape
Fastboende og fritidshus-ejeres engagement på Endelave imponerer dommerkomité. De har i modgang forstået at rejse sig, lyder begrundelsen bag hæder. På øen er armene i vejret.

Horsens: Sejler man en tur til Endelave, sejler man fremover også en tur til Årets Ø i Danmark 2020-2021. Den lille kattegat-ø en times færgetur fra fastlandet er torsdag blevet udråbt som vinder af hæderen, der i år uddeles for første gang.

Det er Forenet Kredit, Landdistrikternes Fællesråd og Sammenslutningen af Danske Småøer, der står bag prisuddelingen, og det er især Endelaves evne til at skabe liv efter den skolelukning, der ramte øen for et par år siden, som har imponeret dommer-komiteen.

Slået hjem i ludo

"Da Endelaves skole lukkede, var det som at blive slået hjem i Ludo. Som mange andre småøer har Endelave nemlig haft store udfordringer med at opretholde befolkningstallet. Uden et skoletilbud skulle der tænkes helt nyt for at skabe liv på øen," skriver komiteen i en pressemeddelelse, hvor tiltaget Aktiv Ø nævnes som hovedårsag til, at Endelave vinder titlen, og den tilhørende præmie på 50.000 kr.

Aktiv Ø er et årligt tilbagevendende tiltag, som giver både besøgende og fastboende mulighed for at dyrke naturen og forskellige aktiviteter på Endelave.

Det er øboerne og fritidshusejere selv, der driver værket.

Annonce

Kærlighed til øen

- Endelave har i modgang forstået at rejse sig på en bølge af øboere og fritidsbeboeres kærlighed til øen. Med Aktiv Ø skaber de et fællesskab, hvor alle kan være med og tilbyde det, man kan og vil. Og så har øen et godt samarbejde med Horsens Kommune og borgmester Peter Sørensen, hvilket også er vigtigt for levedygtigheden, siger Jens Otto Størup, formand for dommerkomitéen og bestyrelsesmedlem i Forenet Kredit.


Vi slipper nok ikke for at give en lille en, men ellers skal pengene bruges på at udvikle øen.

Kim Vind


På Endelave er formanden for øens idrætsforening, Kim vind, en stolt mand.

Han var selv med til starte Aktiv Ø op for 10 år siden. I årenes løb er tiltaget vokset, og efter skolelukningen i 2018 har det været et afgørende våben i bestræbelserne på at holde liv i ø-samfundet, forklarer han.

Annonce

Armene over hovedet

- Jeg har armene oppe over hovedet. Vi skal klappe i hænderne, og vi skal klappe hinanden på skuldrene herovre, for det her er resultatet at noget, vi har gjort sammen - i et samspil mellem de fastboende endelavitter, fritidshusejerne og turisterne, siger han.

Kim Vind var selv med til starte Aktiv Ø op for 10 år siden. I de senere år har tiltaget været essentielt i endelavitternes bestræbelser på at skabe liv på øen, og det er derfor en stolt formand for Endelave Idrætsforening, der har modtaget beskeden om, at Endelave nu kan kaldes Årets Ø i Danmark. Arkivfoto: Morten Pape

- Titlen kan vi bruge i vores markedsføring, for jeg er sikker på, at det er noget, der bliver lagt mærke til: Fra kommunal side, hvor man kan fremhæve Endelave endnu mere, i ø-sammenhæng, hvor det er noget, der vil blive talt om, og i medierne i form af mere omtale, siger han.

Annonce

Præmiepenge til ø-udvikling

Den officielle udnævnelse til Årets Ø og overrækkelsen af præmien på 50.000 kroner sker 3. oktober.

Årets Ø

Landdistrikternes Fællesråd, Forenet Kredit og Sammenslutningen af Danske Småøer uddeler i år for første gang prisen Årets Ø.

Temaet for prisuddelingen er ”Det gode samarbejde skaber bæredygtige og levedygtige øer”.

Ud af 11 kandidater blev Strynø, Årø og Endelave udpeget til finalefeltet.

Endelave er nu udråbt som vinder, og prisen overrækkes officielt 3. oktober.

Hovedprisen er 50.000 kroner til gavn for udviklingen på vinderøen.

Da forventer Kim Vind, at titlen bliver fejret på behørig vis på Endelave, men præmiepengene bliver ikke fyret af på champagne, bedyrer han.

- Vi slipper nok ikke for at give en lille en, men ellers skal pengene bruges på at udvikle øen, siger han og peger på den allerede kendte vandrerute Kaninoen, som noget af det, der sammen med Aktiv Ø-tilbuddene skal investeres penge i.

Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Horsens Kommune søger penge til CO2-neutral færge til Endelave. Pris: 98 millioner kroner

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Horsens

Vi skal have udskiftet vore vinduer. Kan kommunen nægte os at bruge plastvinduer?

Horsens For abonnenter

18 boliger har skiftet hænder den seneste uge i Horsens Kommune - se listen her

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Leder For abonnenter

Central gade i Horsens er det uforløste potentiales holdeplads

Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Horsens

Skoleleder fik et uventet skulderklap: Vi sidder jo normalt ikke forrest, når der uddeles ros

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

AC Horsens

Her skal AC Horsens forbedre sig markant: Klubben halter efter de fire øvrige tophold i 1. division på et centralt punkt

Annonce