Annonce
Ikast-Brande

- En ulykkelig sag, mener DN om bageri-sag fra Klovborg

Nordic Gluten Free Bakery, der er stiftet af Laila Finding og Kaj Kjærgaard, slog sig ned på Sandvadvej 30 ved Klovborg for cirka fire år siden, men trods succes må bageriet flytte, fordi en tilladelse til at udvide blev blokeret. Arkivfoto: Søren E. Alwan
I sagen om Nordic Guten Free Bakery skulle man fra starten af have satset på en lokalplan og ikke en landzonetilladelse, mener Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling.
Annonce

Klovborg: En lokalplan kunne have været en mulighed for Nordic Gluten Free Bakery til at blive på deres nuværende adresse på Sandvadvej 30 ved Klovborg. Sådan lyder meldingen fra Jens Thomsen, der er formand for den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening.

Bageriet er ved at gøre klar til at flytte fra Klovborg til Ølholm Erhvervspark, fordi virksomheden ikke kan udvide på den nuværende adresse.

Nordic Gluten Free Bakery havde søgt kommunen om landzonetilladelse til at udvide med en hal på 1260 kvadratmeter, og kommunen gav også landzonetilladelsen den 24. marts 2020. Men byggeriet kom aldrig i gang.

Danmarks Naturfredningsforening (DN) indklagede landzonetilladelsen for Planklagenævnet - og sådan en klage har opsættende virkning. Hvilket betyder, at bageriet ikke kunne bygge, før Planklagenævnet havde afgjort sagen - og det er ikke sket endnu, selv om der er gået over ni måneder. Og nu vil bageriet flytte til Ølholm Erhvervspark.

- Vi har ikke noget imod bageriet, og det er en ulykkelig sag. Vi indgav vores høringssvar, og her skrev vi, at der burde laves en lokalplan, eller at bageriet skulle rykke ind i et industriområde, hvor ingen ville lægge hindringer i vejen for dem, siger Jens Thomsen.

Men kunne man ikke nøjes med en dispensation?

- Al respekt for alt det arbejde, der er lagt i bageriet, men man kan ikke håndtere erhvervsudvikling med landzonetilladelser. Landzonetilladelser er hovsa-løsninger. Vi sagde: Få nu lavet en lokalplan for området, så bageriet ikke skal have en dispensation for hver gang de skal udvide, siger Jens Toft.

Annonce

DN: Vi har en forpligtigelse

- Med en lokalplan havde der været en ny situation. De havde fået en lovgiven ret til bageriet. Også for os er det ærgerligt, tilføjer han.

Havde I behøvet at klage over kommunens landzonetilladelse? I kunne jo have vendt det blinde øje til?

- Vi har som interesseorganisation et ønske om, at man ikke har uplanlagt bebyggelse i det åbne land. Danmark er jo ikke særlig stort. Vi har ikke problemer med, at man må bruge overflødige landbrugsbygninger til erhverv - det ligger også i loven, og i den slags tilfalde kan man starte erhverv ret billigt, og man har ret til efterfølgende at udvide med 500 kvadratmeter. Men skal der bygges mere end det, så bør det rykke ind til industriområder - eller der bør laves en lokalplan. Vi har en forpligtigelse. Vi ønsker ikke uplanlagt spredt byggeri i det åbne land, og det sker netop med de landzonetilladelser. Hvis der på den måde bliver udvidet lidt efter lidt, har man måske lige pludselig et nyt Danfoss, siger Jens Thomsen.

Her er det en hal på 1260 kvadratmeter. Er det så slemt set i forhold til en hal på 500 kvadratmeter?

- Man skal huske på, at dem, der var der tidligere, havde fået dispensationer... de havde faktisk bygget uden at få lov, men efterfølgende fået lovliggørelser. Men det kunne have været løst med en lokalplan, siger Jens Thomsen, der gør opmærksom på, at DN i sin klage skrev, at tilbygningen har et omfang, som i sig selv gør, at den er lokalplanpligtig.


Landzonetilladelser er noget skrammel i sager som disse.

Jens Thomsen, formand for DN Ikast-Brande


Jens Thomsen mener, at der er god grund til at holde øje med landzonetilladelser:

- Hvis man giver lov til én ting, så breder det sig. Sådan noget skaber præcedens. Landzonetilladelser er noget skrammel i sager som disse. Og det gælder jo ikke bare i Ikast-Brande Kommune. Lokalplaner er meget bedre. Her får man en høring, og man får en debat - det har jo for eksempel været tilfældet med affaldsanlægget i Gludsted, siger han.

Der skal vel være udvikling på landet?

- Jo, men igen - få nu lavet lokalplaner. Så har man rettighederne til at være der, lyder det fra Jens Thomsen.

Annonce

Det ville tage tid

Direktøren for Nordic Gluten Free Bakery, Laila Finding, siger til avisen, at hun havde været i kontakt med forvaltningen i Ikast-Brande Kommune med hensyn til en lokalplan, men at hun fik indtrykket af, at det ville tage meget lang tid at lave en lokalplan:

- Jeg spurgte kommunen om, hvad der skulle til. Jeg fik det svar, at de forventede, at en lokalplan også ville blive anket af DN, og de forventede, at det ville tage to-tre år. Det duede ikke for os, at vi ville havne i samme situation. Vi havde akut behov for at udvide, og det er jo kommunen, der skal lave en lokalplan - men det kom ikke videre derfra. Det nåede aldrig til en lokalplan, siger Laila Finding.

Bageriet har nu skrevet kontrakt med Hedensted Kommune om at købe en grund i Ølholm Erhvervspark, og flytningen vil sandsynligvis foregå til sommer.

Et stort problem har været ventetiden i klagesagen.

- Vi kunne ikke få at vide, nøjagtigt hvor lang tid Planklagenævnet vil være om at behandle sagen. Vi løb panden mod en mur, siger hun.

Laila Finding oplyser, at sagen vil koste bageriet mindst et par millioner kroner, men hun ser frem til, at virksomheden nu kan bygge en stor produktionshal i Ølholm Erhvervspark.

- Vi regner med at bygge en hal på omkring 2500 kvadratmeter siger hun.

- Den gamle bygning på Sandvadvej 30 skal sælges eller lejes ud. Spørgsmålet er, hvem der vil flytte ind, men det er en fødevaregodkendt bygning, og de er svære at finde, siger Laila Finding.

- Vi har været superglade for at være her, og det er et dejligt opland. Vi har bare behov for at udvide, for vi mangler plads. Men nu vil vi give den fuld gas i Ølholm, og vi fastholder alle medarbejderne - de kommer med, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Betjente slukkede brand i emhætte

Østjylland

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Annonce