Annonce
Hedensted

En ultimate-legende takker af: Birte B. kastede en frisbee ind i gymnasiets hjerte

Ultimate handler om fællesskab og holdånd og selvom Birte Bengtsson altid stiller det bedste hold til gymnasieDM og spiller for at vinde, har hun også øje for, at alle spillere spiller en rolle for successen. Foto: Morten Pape
I den forgangne uge var Tørring Gymnasium endnu en gang vært ved gymnasie-DM i frisbee-sporten ultimate. For den 67-årige idrætslærer Birte Bengtsson var det den ultimativt sidste af slagsen.

Tørring: - Jeg tror, jeg har fortrængt det lidt, men det slog mig da alligevel tidligere i dag, da jeg sad og forberedte mig. At det bliver sidste gang. Det kan man ikke undgå at blive lidt berørt over.

Det er mandag eftermiddag i et mødelokale på Tørring Gymnasium. 67-årige Birte Bengtsson har afsat en halv time til at tale med en journalist. Faktisk har hun ikke rigtigt tid, for i morgen tirsdag er der DM i gymnasie-ultimate på Tørring Gymnasium, hvor 200 gymnasieelever, skal dyste mod hinanden i den særegne frisbee-sport, og Birte Bengtsson står for Gud ved hvilken gang for arrangementet.

Nu er det imidlertid slut. Det bliver Birte Bengtssons ultimativt sidste ultimate-turnering på gymnasiet. Til november går hun på pension efter 34 år som idræts- og biologilærer og ikke mindst næsten 30 år som - om ikke landets så i hvert fald Tørrings - ukronede ultimate-dronning.

Annonce

Spillede i smug

Det var i 1993, at Birte Bengtsson, der ellers i sine yngre dage var blandt landets bedste håndboldspillere, første gang stiftede bekendtskab med frisbee-sporten.

En nyetableret klub i Horsens tilbød at vise den dommerløse nichesport frem til en idrætstime og idrætslæreren, der længe havde forsøgt at finde en anderledes udendørs aktivitet, var solgt fra første minut.

Hvad er ultimate?

Sporten blev opfundet i 1968 af to amerikanere, der ønskede at skabe den ultimative sportsgren med elementer fra blandt andet fodbold, basketball og amerikansk fodbold.

Der er syv spillere på hvert hold. Målet er at gribe en frisbee, der måler ca. 28 cm. i diameter og vejer 165 til 175 gram, i modstandernes målfelt.

Udendørs spilles ultimate på en bane, der er 100 meter lang og 37 meter bred, og der kan spilles enten på tid eller efter et fast pointtal.

Spillerne dømmer selv kampene.

De første klubber i Danmark blev oprettet i 1979. I dag er der 19 klubber med Tørring Disc Control blandt de dominerende.

- Det er egentligt mærkeligt, for jeg var jo selv håndboldspiller, der er en noget mere hård, regelret og konkurrencemindet sport, men jeg fandt hurtigt ud af, at ultimate kunne noget i gymnasiet. Man får forholdsvis hurtigt greb om spillet, alle begynder på lige fod og det motiverede både eleverne og jeg selv, fortæller Birte Bengtsson,

Birte Bengtsson er blevet lidt af en institution på Tørring Gymnasium i sær pga. hendes passion for frisbee-spillet ultimate. Foto: Morten Pape

Succesen kom dog ikke lige med det samme. Første gang Tørring deltog i en gymnasieturnering i ultimate var i 1998, hvor de tabte stort, og året efter havde Birte Bengtsson egentlig ikke tænkt sig at tilmelde skolen igen.

- Men der var nogle drenge, der sagde, at de ville afsted igen, og så gjorde vi det. Hvad, jeg ikke vidste, var, at de havde trænet i frikvarterne siden året før, så vi gik faktisk hen og vandt stort, fortæller Birthe Bengtsson stolt.

Annonce

15 gange DM

Dermed var kimen til succes lagt, og i en årrække ryddede Tørring Gymnasium konsekvent bordet i gymnasieturneringerne. Sejrsrækken var ubrudt fem år i streg, lige indtil Birte Bengtsson i 2004 fik nogle måneders orlov for at rejse med sin mand til Grønland, lige da turneringen skulle spilles.

- Det har vi grint meget af siden. De turde faktisk ikke ringe til mig og sige, at de ikke vandt, fortæller Birte Bengtsson med et smil.

Blå bog - Birte Bengtsson

Oprindeligt fra Højer, blev på eget initiativ håndboldtræner som 14-årig og cyklede 12 km hver vej for at træne sit hold.

Spillede indtil 1983 håndbold som fløj på topplan i 1. division i Viby.

Har læst idræt og biologi på universitet. Var et par år på Varde Gymnasium inden hun i 1987 kom til Tørring.

Har boet 15 år i Lindved og bor i dag nord for Brædstrup.

Har en voksen datter, elsker at stå på ski og rejse i de nordiske lande.

Med årene har flere gymnasier med inspiration fra Tørring samlet frisbeen op. Konkurrencen er øget, men Birte Bengtsson kan i dag se tilbage på i alt 15 DM-titler til Tørring Gymnasium siden 1999.

Dertil kommer, at gymnasiet og den lokale ultimate-klub "Tørring disc-control" som Birte Bengtsson stiftede i 2004, har været udklækningssted for en stor andel af de danske landsholdspillere i frisbee-sporten. Birte Bengtsson har selv været med som holdleder til både EM og VM, selvom hun faktisk aldrig selv har spillet til turneringerne.

- I 1999 var jeg med som spillende træner til gymnasie-dm. Jeg ville ikke stå tilbage for de store drenge, så jeg havnede i en sandwich og brækkede et ribben, fortæller den siden da forhenværende spillende træner.

Annonce

Fandt sin niche

Hvad, der skal ske med gymnasiets ultimate-indsats, når hun nu forlader skolen, er endnu uvist, men Birte Bengtsson er ikke i tvivl om, at successen i frisbee-spillet har haft en stor betydning for elevernes selvopfattelse.

- I gymnasieturneringerne i fodbold og håndbold har Tørring aldrig haft en chance, men jeg så en mulighed for, at vi kunne spille en rolle her. Og så tror jeg også, at den fællesskabs-ånd og respekt, der er i ultimateverdenen passer godt til Tørring.

- I mit arbejde har det også betydet rigtig meget for relationen til eleverne. Jeg er kommet tæt på dem på en helt anden måde end i undervisningen, lyder det fra Birte Bengtsson.

Der er noget fascinerende ved, hvor langt hver spiller løber i løbet af en kamp uden at lægge mærke til det, fordi man er fokuseret på en flyvende tallerken

Birte Bengtsson
Ultimate er traditionelt set et storby-spil, men Birte Bengtsson har formået at sætte Tørring på det danske ultimate-landkort. Foto: Morten Pape
Annonce
Odder For abonnenter

'Nybyggerne' øvede sig først på et sommerhus: Caroline og Reece går op i de mindste detaljer

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Rytterkilden reddet fra lukning: Kom under afgørende grænse et år før tid

Horsens For abonnenter

Pest eller kolera for Kjeld i tuktuk: Bryd loven eller vær til gene for de andre på vejen

AC Horsens

Karakterbogen: Indskifterne markerede sig positivt i pointdeling, hvor AC-offensiven manglede den sidste skarphed

AC Horsens For abonnenter

Fik et skud af egen medicin: Disse ting lærte AC Horsens i uskøn pointdeling mod Vendsyssel

Flere ferierejsende redder ikke rejsebranchens år

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Kultur

Ny præst nær penthouse: Sogn køber luksus-lejlighed i Geiserne med storslået udsigt til Guds fri natur

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Hedensted oplever kæmpe babyboom: Nu skal børnene passes i busser

For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Kultur

Ung filminstruktør med rødder i Ølsted laver en krigsfilm

Kultur For abonnenter

Undskyld, men det handler altså om et neger-sangkor: Besøget var en sensation i Horsens

AC Horsens

Kom med i maskinrummet: Sådan bruger AC Horsens data-analyse på egne spillere og på modstanderne

Annonce