Annonce
Debat

En tør sommer. Ekstremt vejr bliver normen

Tørke: Min families sommerhus i Tullebølle er omgivet af hvedemarker. Markerne er knastørre, og i frøskallerne mangler der kerner. En landmand fortalte mig, at han regner med, at høsten bliver 30-40 procent ringere end normalen.

Det er ikke kun landmændene, der mærker, at vi har en usædvanlig lang, varm og tør sommer. I alle medier kan vi læse om naturbrande, alger i badevandet og gode råd til at få væske og søvn nok i varmen.

Sommeren har allerede slået adskillelige vejrrekorder - og er dermed en undtagelse fra normalen. Men undtagelserne er ved at blive normen. Vi er på vej til et mere uforudsigeligt og ekstremt vejr. Tænk bare på hvordan vi gik fra isdøgn i april til dobbeltskybrud på Fyn og rekordhøje temperaturer i maj.

Det ekstreme vejr er et produkt af klimaforandringerne, og dermed af vores udledninger af CO2. Og det kan desværre gå endnu værre i fremtiden. Når man ser på fremskrivningerne, så risikerer vi 40 dage om året med mere end 40 graders varme i Danmark i 2050. Vil vi det?

Den eneste måde, vi kan undgå, at det bliver værre på, er ved at skære ned på vores udledninger af CO2. Hurtigt og mærkbart. Og det kræver politisk mod og handlekraft! Der ligger derfor en stor og vigtig opgave for partierne på Christiansborg, når der skal forhandles klimapolitik i efteråret.

Danmark er allerede på vej på nogle områder - ved at få kullet væk fra kraftværkerne og vindenergi ind. Men vi mangler stadig at omlægge vores transport og vores landbrug. Og det bliver vi nødt til at tage resolut fat på. Også selvom det kræver større omlægninger og tilpasning.

For hvad er alternativet? Selv HVIS vi - globalt set - tager ordentligt fat og får stoppet udledningerne, så er det ikke nok til at vende klimaet om. Det vil tage hundreder af år, før al den CO2, vi allerede har lukket ud, er optaget i naturen igen. Men vi kan forhindre, at varmen accelererer. Og det lyder vel som en oplagt god idé, når vi går og sveder i hedebølgen?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Replik: Tillykke, SF - godt gået! Eller er det nu godt gået?

Læserbrev: Vi lever i et demokrati, hvor de, der besidder de rigtige poster, bestemmer, hvad demokrati er, og hvem der skal have gavn af det. Regeringen og dens støttepartier er blevet enige om at tildele de danske kommuner for nuværende 500 mio. kr. til sikring af bedre normeringer i daginstitutionerne. Beløbet til hver enkelt kommune beregnes ud fra, hvor mange børn under fem år, kommunen har i daginstitutionerne i kommunen. Heri indgår også børnene i de eventuelle private dagtilbud, der er i kommunen. Så langt, så godt, men her hopper kæden af! SF har gennem lobbyarbejde sikret sig, at ingen private dagtilbud får del af de penge, som de selv - med deres børnetal - er med til at hente hjem til kommunen. Det er demokrati på "højt plan"... Når man nærlæser samtlige artikler omkring dette banebrydende tiltag, så står der ingen steder, at de private dagtilbud ikke er omfattet af ordningen - helt bevidst, for det vil helt sikkert ikke blive vel modtaget i offentligheden, medmindre man selvfølgelig stemmer på SF. Indrømmet, jeg har også stemt på SF engang - da jeg var ung og naiv. Det er jeg heldigvis vokset fra! Endnu en gang tillykke med endnu et tiltag i forskelsbehandlingens vej - et tiltag i direkte strid med dagtilbudsloven!

Annonce