Annonce
Brande

En skuffet Venstremand føler sig til grin

I 2½ år har Henrik Christiansen været udpeget som Venstres folketingskandidat i Ikast-kredsen, men torsdag er det formentlig slut. Forhenværende Ikast-Brande-borgmester Carsten Kissmeyer har annonceret, at han trods gentagne meldinger om det modsatte alligevel genopstiller. Arkivfoto: Morten Pape

Mandag meddelte Carsten Kissmeyer (V) sit kandidatur til folketinget. Det overrasker Henrik Christiansen, der ellers var udset som kredsens kandidat.

Ikast-Brande: Mandag annoncerede forhenværende borgmester i først Ikast og siden Ikast-Brande Kommune, Carsten Kissmeyer, sit kandidatur til Folketinget.

Det var en noget overrasket partifælle, Henrik Christiansen, der modtog meddelelsen.

I de seneste 2½ år har han nemlig været udpeget som Ikast-kredsens folketingskandidat.

Rent formelt skal skiftet ske på et opstillingsmøde, som afholdes torsdag på Pårup Kro, men Henrik Christiansen er ikke i tvivl om udfaldet - faktisk forventer han kun at få sin egen stemme.

- Mentalt har jeg smidt det, siger han.

Alligevel vælger han at stille op og tage kampen og indkassere det forventelige nederlag.

- Jeg vil ha' frihed til at kunne få luft bagefter, siger han og erkender, at det nemmeste havde været at følge kredsformandens og kommuneforeningsformandens anbefaling om at trække sig.

Annonce

Til grin

Han lægger ikke skjul på, at han både føler sig til grin og trådt på.

- De har bedt mig om det og har ladet mig gå i den tro i 2½ år, siger han om sit kandidatur til Folketinget.

Så sent som midt i december var han til møde med Venstres kommuneforening, et møde Carsten Kissmeyer også deltog i.

Ved den lejlighed præsenterede Henrik Christiansen sine planer for valgkampen, økonomien blev snakket igennem, og han fik besked på at bestille valgplakater.

To uger senere var beskeden fra kredsformand Anne-Marie Pedersen og formand for kommuneforeningen, Finn Pedersen, ifølge Henrik Christiansen, at han gerne måtte genoverveje sit kandidatur.

Vendekåben

Carsten Kissmeyer overtog efter flere ugers betænkningstid pladsen i Folketinget som suppleant for Esben Lunde Larsen sidste sommer, og han er siden blevet udpeget som partiets boligordfører.

I det seneste halve år har den nuværende 2. næstformand i Region Midtjylland gentagne gange - så sent som i et interview i Herning Folkeblad 2. januar - pure afvist, at han ville gå efter endnu en periode på Christiansborg, men den forhenværende Ikast-Brande-borgmester er nu vendt 180 grader.

- Vendekåben vender han hurtigere end vi andre kan nå at tænke: Hvad skete der lige der, konstaterer Henrik Christiansen, der også tror, det kan blive svært for partiet at finde en anden kandidat, hvis Carsten Kissmeyer heller ikke bliver valgt i andet forsøg.

Henrik Christiansen er imidlertid helt på det rene med, at Carsten Kissmeyers chance for at opnå valg til Folketinget er markant større end hans egen, men han mener ikke desto mindre at have noget andet at byde på end sin tidligere byrådskollega.

- Det som jeg kunne tilbyde er evnen til at stikke fingeren i jorden. Jeg har ikke levet af politik i 30 år, og jeg er ikke så forhippet på at blive siddende, lyder analysen.

Landspolitisk går han rundt med en følelse af, at hans eget parti Venstre har solgt ud, ikke mindst i forholdet til Dansk Folkeparti, og at det efterhånden kan være lidt svært at finde et ståsted som liberal.

Butikken stopper

I Brande har Henrik Christiansen især markeret sig med oprettelsen af to valgbutikker, først i den tidligere guldsmedebutik, som nu er cykelforretning, på Storegade 17 og senest på Storegade 29, men det er snart et overstået kapitel.

- Butikken stopper, fastslår Henrik Christiansen, der allerede har ryddet lokalet for plakater m.v.

Han har også tidligere været formand for Venstre i Brande og næstformand for kommuneforeningen, poster han forlod, da han blev valgt ind i byrådet i 2013, et byråd han måtte forlade igen efter vælgernes dom fire år senere.

Interessen for politik har altid været der, men han engagerede sig først partipolitisk efter kommunalvalget i 2009.

Bliver i Venstre

Selvom han aldrig har dyrket sporten, havde han det nemlig lidt med golf som med politik: Han var bange for at blive fanget, hvis han kastede sig ud i det.

Det blev han så alligevel - af politikken vel og mærke, og selvom der har været trukket store veksler på både familien og hans virksomhed, Center Skilte, har det været givet godt ud.

- Jeg har ikke fortrudt det - slet ikke mine fire år i byrådet. Det har været sindssygt spændende, og jeg er da ærgerlig over, at jeg ikke blev genvalgt, siger han ærligt.

- Det har givet mig noget indsigt i nogle ting, jeg ikke vidste noget om før, siger han.

Er du stadig medlem af Venstre efter på torsdag?

- Ja, lyder det klare svar fra Henrik Christiansen, der heller ikke udelukker at genopstille til byrådsvalget for partiet i 2021 "hvis de da vil ha' mig", som han siger - hvis ikke er han åben for andre muligheder.

Vil du anbefale folk at stemme på Carsten Kissmeyer?

- Jeg håber, at Venstre får et godt valg, lyder det lidt kryptiske svar fra Venstres snart forhenværende folketingskandidat i Ikast-kredsen, der dækker Ikast-Brande Kommune.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce