Annonce
Odder

En skabsforfatter springer ud

Det er ofte ved spisebordet, at Julie M. Day forsvinder ind i historien både til morskab og nogle gange mild irritation for manden og deres lille søn, fordi hun kan blive helt væk i arbejdet med at skrive. Foto: Martin Ravn

Julie M. Day har brugt 10 år på sin debutroman. En fantasy-trilogi mest for unge kvinder.

Odder: - Hvis jeg selv kan blive så fanget af en historie, må andre også kunne.

Sådan tænkte Julie M. Day for et års tid siden, da 400 Word-sider på hendes computer udgjorde første del af en fantasy-trilogi: "Grænsen til Trafallas" om canadiske Grace.

Historien var skrevet over syv år. Egentlig kun tænkt for Julie M. Days egen skyld, men med tiden voksede historien, til hun en dag blev enig med sig selv om, at den nok faktisk var meget god.

På det tidspunkt var der ikke ret mange, der kendte til den 29-årige kvindes kærlighed til at skrive. Den første, der fik noget at vide, var hendes mor.

- Hun blev meget overrasket, griner Julie M. Day ned i det kaffekrus, hun holder mellem begge hænder.

Parcelhuset i Krabbes Ager, som hun deler med sin mand Cumali Yilmaz og deres lille søn Benjamin, synes meget langt væk fra den fantasy-verden, hun beskriver i sin roman. En verden, hvor mennesker og elvere mødes.

Julie M. Day lod sin mor læse lidt af manuskriptet som den første ud over forfatteren selv. Hun var positivt overrasket.

- Især var hun imponeret over, at jeg kunne holde sammen på historien og personerne, fortæller forfatteren om morens reaktion.

Den feedback fra moren, der også er dansklærer, gav Julie M. Day blod på tanden.

"Hvad er jeg?" gentog jeg. Denne gang lød jeg vredere end planlagt.

Fra Grænsen til Trafallas - Den halves arv

Om Grænsen til Trafallas

Grace stifter bekendtskab med en mærkværdig skriftrulle samtidig med, at en fremmed mand kommer til byen. Og Grace er ikke i tvivl - den fremmede vil hende noget, og det er ikke nødvendigvis noget godt.Inden længe bliver hun hvirvlet ind i en ældgammel fejde mellem godt og ondt. Hun er stærkt ønsket af nogen i det fremmede og magiske land, Trafallas, mens andre helst ser hende forsvinde. Hvem er de gode, og hvem er de onde, og hvem af dem kan hun stole på?

Én ting er hun dog sikker på - hun må og skal finde en måde, hvorpå hun kan blive i Trafallas. Ikke alene er dette land en del af hende, men hun har også forelsket sig i den smukke og mystiske elvermand Zachos.

Første del af trilogien "Grænsen til Trafallas - Den halves arv" udkommer 17. august fra Skriveforlaget.dk

Del to er også klar, mens forfatteren er halvvejs inde i del tre.

Julie M. Days debutroman "Grænsen til Trafallas - Den halves arv" udkommer 17. august, men i Odder kan man allerede købe den 5. august. Foto: Martin Ravn

Såret stædighed

Flere udvalgte personer i hendes tætte bekendtskabskreds fik lov at læse med, og lidt efter lidt stod det lysende klart, at hun skulle have ikke bare den færdige bog udgivet, men også den to'er, der allerede lå halvfærdig på computeren samt den tre'er, som også var klar i hendes hoved.

- Jeg forsøgte mig med de kendte etablerede forlag og fik afslag, fortæller Julie M. Day.

Tvivl og såret stolthed tvang hende til at lægge manuskriptet væk, men kun for en stund. Så tog stædigheden over, for hun ville ikke acceptere, at en historie, hun havde været fanget af så mange år, ikke også kunne fange andre.

Annonce

Den vigtige forside

Mens hun overvejede at udgive bogen selv, fandt hun over medudgiverforlaget Skriveforlaget. Her ville man gerne tage bogen ind.

- Det passede perfekt til mig. Jeg vil ikke have, at teksten bliver formet af andre, for så er teksten ikke min mere, siger hun, mens hun griner ved tanken om, hvordan hun selv har redigeret om og om igen i sine egne ord.

- Når jeg læser noget af det første, jeg skrev, så tænker jeg "åh gud, skrev jeg det sådan".

Men det er vigtigt for Julie M. Day, at det er HENDES bog, der kommer ud i butikkerne. At der ikke blev truffet beslutninger hen over hovedet på hende.

Det er hende, der har bestemt, at omslaget skulle tegnes af Per O. Jørgensen. Den danske forsideillustrator, som er kåret til at have lavet de bedste Harry Potter-forsider i verden.

- Jeg er totalt forelsket i ham og bare så glad for, at han sagde ja til opgaven, siger hun, mens glæde og stolthed stråler ud af øjnene.

Annonce

Mødet med Harry Potter

Og apropos Harry Potter er det ikke nogen hemmelighed, at det var den unge troldmand og ikke mindst forfatteren bag Harry Potter-bøgerne, J.K. Rowling, der har været en stor inspirationskilde. Den første bog udkom i 1988, da Julie M. Day var 10 år, og siden har fantasy været hendes foretrukne genre.

Kenneth Bøgh Andersens bøger om Djævlens lærling, Tolkien, Game of Thrones, Twilight og Hunger Games står på listen over favoritter, mens krimier aldrig har sagt hende noget.

Hun erkender, at mange af de nævnte bøger lyder lidt ungdomsagtige.

- Jeg synes, der mangler fantasy, som er fedt for voksne at læse, siger hun og lægger ikke skjul på, at hun håber, at hendes trilogi om Trafallas kan fylde lidt af det hul.

Derfor er hendes hovedperson heller ikke et barn, men en 21-årig kvinde, da historien begynder. En historie, der nok mest er til kvinder.

- Det er fantasy med plads til romantik, uden det bliver high-school, lyder hendes egen beskrivelse.

Første del af "Grænsen til Trafallas - Den halves arv", udkommer 17. august, men Odder-borgere, der ikke kan vente, kan få fingrene i den allerede lørdag 5. august, når Julie M. Day og Bog & Idé har lavet en aftale om, at hun kommer og fortæller om fantasy og sin egen bog og samtidig sælger signerede bøger i forsalg.

Annonce
Horsens For abonnenter

Se visualiseringerne af omstridt omfartsvej: Stor landskabsbro på otte søjler gennem naturskøn ådal er på tegnebrættet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Skilte og pyloner i 5,5 meters højde tillades i Horsens N, men decideret "skilteskov" udebliver

Erhverv For abonnenter

Sådan så tallene ud, da Casa blev solgt: Overskuddet blev løftet med 72 procent i første halvår

Kultur

Vrede DGP-brugere tropper op til fredspibe-møde: Håber på et tryk på pauseknappen

Odder

Fem til otte års ventetid: Der er en særlig grund til, at der mangler ledige pladser i mange lystbådehavne

Navne

Hun har ikke tabt en kamp i otte år: Suveræn PL-guldvinder blev hyldet i Horsens

HH Elite For abonnenter

HH Elite i vild optur: Jans Leslie forvandlede døde høns til et vinderhold med stærke keepere og blev belønnet med en sejr

HH Elite

Kampen minut for minut: Leslie-effekten var tydelig fra første fløjt - HH Elite var som forvandlet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

To unge kvinder fik en idé - et lille år efter er det blevet til en blomstrende virksomhed

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Kultur

Lidende Elton John udskyder dele af sin farvel-turné: Satser stadigvæk på besøg i Horsens

BOLIG For abonnenter

38 husmænd skabte ny landsby for 100 år siden: I dag er Skovbys boliger eftertragtede lystejendomme

Horsens

Tricktyv stjal 15.000 kroner: Udgav sig for at være bankmand og fik udleveret hævekort og kode

Annonce